Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Çankırı’nın 2024 yılı Ağustos ayına ait dış ticaret verilerini açıkladı. Verilere göre, Çankırı’da ihracat ve ithalat geçen yılın aynı dönemine kıyasla düşüş gösterdi. Çankırı’dan yapılan ihracat, Ağustos 2023’te 36 milyon 563 bin dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam, geçen yılın Ağustos ayına göre yüzde 15,4'lük bir azalışa işaret ediyor. Aynı dönemde ithalat ise yüzde 15,6 azalarak 12 milyon 274 bin dolara geriledi.
Ağustos ayında Çankırı’nın ihracatında en büyük payı, 26 milyon 679 bin dolar ile “iç ve dış lastik imalatı” aldı. Bunun ardından 5 milyon 257 bin dolar ile “makarna, şehriye ve unlu mamuller” ve 1 milyon 25 bin dolar ile “ana demir ve çelik imalatı” yer aldı. Çankırı’dan yapılan ihracat, ISIC Rev4 sınıflamasına göre toplamda 44 farklı ürün grubundan gerçekleştirildi. Ayrıca, Çankırı’dan 83 ülkeye ihracat yapıldı. İhracatta başı çeken ülke, 10 milyon 522 bin dolar ile Almanya olurken, ikinci sırada 5 milyon 769 bin dolar ile Birleşik Krallık, üçüncü sırada ise 2 milyon 802 bin dolar ile Fransa yer aldı.
Çankırı’da ithalat ise Ağustos ayında toplamda 58 farklı ürün grubunda yapıldı. İlk sırada 4 milyon 143 bin dolar ile “birincil formda plastik ve sentetik kauçuk imalatı” ürün grubu yer aldı. Bunu 3 milyon 36 bin dolar ile “diğer çok yıllık bitkisel ürünlerin yetiştirilmesi” ve 1 milyon 987 bin dolar ile “temel kimyasal maddelerin imalatı” takip etti. İthalatta en fazla ürün alınan ülke 2 milyon 121 bin dolar ile Japonya oldu. Kotdivuar ve Çin, ithalatta ikinci ve üçüncü sırada yer aldı.
Ağustos ayı verilerine göre, Çankırı’nın ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 297,9 olarak açıklandı. Bu oran, Çankırı’nın ihracatının ithalatı büyük oranda karşıladığını gösteriyor. Özellikle ihracatta lastik imalatı ve makarna gibi temel gıda ürünlerinin ağırlıkta olması, Çankırı’nın sanayi ve tarımsal üretim kapasitesini ortaya koyuyor.
Çankırı’nın dış ticaretteki bu performansı, ilin ekonomik yapısına ve dış ticaret potansiyeline dair önemli veriler sunarken, ihracatın düşüşüne rağmen dış ticaretin çeşitliliği ve ihracatın ithalatı karşılama oranı dikkat çekiyor.
Kaynak: TÜİK