ÖZEL HABER/Eylül ayının gelmesiyle birlikte Çankırı’da kış hazırlıkları hız kazandı. Çankırılı kadınlar, soğuk günler için hazırlıklara girişerek geleneksel yöntemlerle makarna, erişte, kaşık sapı ve iri hamur yapımına başladı. Kışın sofraları süsleyecek bu lezzetli ürünler, yöresel tariflerle hazırlanıyor.

Kışa hazırlık sürecinde ilk adım, un, yumurta, tuz ve su karıştırılarak yoğurulan hamurun kıvama getirilmesi oluyor. Mayasız olarak hazırlanan hamur, küçük parçalara bölünüp oklava ile açılıyor. Ardından pişirme saçlarında kısa bir süre ateşle buluşan hamurlar, kat kat dizildikten sonra kesime hazır hale getiriliyor.

Sonrasında, istenilen şekillerde kesilen makarnalar, erişteler, kaşık sapları ve iri hamurlar açık havada kurumaya bırakılıyor. Kuruma işlemi tamamlandıktan sonra, yiyecek duruma gelmesi için kaynar suya bırakılan hamurlar bir süre pişirildikten sonra süzülüyor ve çeşitli soslarla servis edilmeye hazır hale geliyor.

Çankırı’da kış hazırlıkları sürerken, mahalle kadınları imece usulüyle birbirlerine yardım ederek bu geleneksel süreci birlikte yürütüyor. Kış mevsimi için hazırlanan bu özel yiyecekler, hem lezzetli hem de sağlıklı bir seçenek olarak sofralarda yer alacak.

HABER: Burak Kaya

Çankırı’da Geleneksel Kış Hazırlığı Başladı! 1

Çankırı’da Geleneksel Kış Hazırlığı Başladı!

Çankırı’da Geleneksel Kış Hazırlığı Başladı! 2

Çankırı’da Geleneksel Kış Hazırlığı Başladı! 3Çankırı’da Geleneksel Kış Hazırlığı Başladı! 5

Çankırı’da Geleneksel Kış Hazırlığı Başladı! 4

Çankırı’da Geleneksel Kış Hazırlığı Başladı! 6

Çankırı’da Geleneksel Kış Hazırlığı Başladı! 7

Mardin’de ormanlık alanda yangın: Yüzlerce dönüm alan kül oldu Mardin’de ormanlık alanda yangın: Yüzlerce dönüm alan kül oldu

Çankırı’da Geleneksel Kış Hazırlığı Başladı! 8

Kaynak: Burak Kaya