ÖZEL HABER/İklim krizinin etkisiyle yaşanan aşırı sıcaklar, tarım sektörüne büyük zarar vermeye devam ediyor. Bazı bölgelerde tarımsal ürünlerde gözlemlenen yanmalar, rekolte düşüşlerine neden olurken, üreticiler kar edemedikleri gibi zararın altından nasıl kalkacaklarını kara kara düşünmeye başladı. Aşırı sıcaklar sadece hububatları değil, doğadaki bitki örtüsünü de kuruttuğu için arıcılık sektörü de büyük darbe almış durumda.

Mayıs ve Haziran aylarının kurak geçmesi nedeniyle yeterli çiçeklenmenin olmaması, arıların performansını olumsuz etkiledi. Çiçek bulamayan arılar kovanlara boş dönmeye başladı. Temmuz ayında başlayan bal hasadı ise üreticinin hayal kırıklığına neden oldu. Yapılan hasatlarda peteklerde büyük oranda boşluklar gözlemlendi ve arıcılar, petek bal yerine yarım kalmış peteklerden süzdükleri balları kavanozlamaya başladı. Balın az olması nedeniyle organik bal fiyatları da artış gösterdi. Yeni hasat organik balın kilogram başına 500 ila 700 TL arasında satılması öngörülüyor.

Çevre Bakanlığı 53 İl Genelinde 747 Arsayı Avantajlı Koşullarla Satışa Sunuyor Çevre Bakanlığı 53 İl Genelinde 747 Arsayı Avantajlı Koşullarla Satışa Sunuyor

Öte yandan, 2023 yılında il genelinde 57 bin kovandan 467,2 ton bal üretimi gerçekleştiren Çankırı'nın bu sene bu üretimin ancak dörtte birini tutturması bekleniyor. Üreticiler, iklim değişikliğiyle mücadele edebilmek için daha sürdürülebilir ve dayanıklı tarım yöntemlerine geçiş yapmayı planlıyor.

HABER: Burak Kaya

Çankırı’da Aşırı Sıcaklar Tarımı Tehdit Ediyor Üretici Zorda!-1

Kaynak: Burak Kaya