Kayseri Büyükşehir Meclisi'nde Enerji Üretimi İçin Tam Yetki Kayseri Büyükşehir Meclisi'nde Enerji Üretimi İçin Tam Yetki

MHP Çankırı Milletvekili Doç. Dr. Pelin Yılık, Vergi Kanunu Teklifi üzerine MHP Grubu adına bir konuşma yaptı. Yılık, konuşmasında, vergi sisteminin etkinliği ve adaleti konusundaki temel ilkeleri vurguladı.

Vergilemenin Temel İlkeleri ve Amaçları

Çankırı Milletvekili Doç. Dr. Pelin Yılık, "Bir devletin siyasi felsefesi ve iktisadi sistemi ne olursa olsun, konjonktürün getirdiği şartlarda görevini ifa edebilmesi ve sosyoekonomik hedeflerine ulaşabilmesi için verimli, istikrarlı ve sürdürülebilir bir gelir kaynağına ihtiyacı vardır. Bu özelliklere sahip yegâne kaynak ise şüphesiz vergilerdir. Verginin temel amacı, kamuya gelir elde etmektir. Ancak bu basit bir konu değildir. Çünkü vergi sistemi çok yönlü, karmaşık ve birçok bileşeni barındıran bir yapıya sahiptir. Bu yapının hassas dengelerini sağlamak gerekmektedir." dedi.

Vergilemenin İki Temel Boyutu

Milletvekili Doç. Dr. Pelin Yılık, "Günümüz dünyasında vergilemenin iki temel boyutu bulunmaktadır:

  • Mali İktisadi Boyut: Verimlilik, iktisadilik, iktisadi büyüme ve kalkınma gibi hedefleri esas alır.
  • Adalet Boyutu: Eşitlik, genellik, yararlanma ve ödeme gücü gibi hususları merkezine alır.

Bu iki boyut pratikte çelişebilir, ancak biri diğerinin alternatifi olarak görülmemelidir. Her ikisinin de sınırları vardır ve bu sınırlar zorlandığında sistemin genel işleyişi etkilenir." diye konuştu.

Anayas ve Vergilendirme İlkeleri

MHP Çankırı Milletvekili Yılık, "Anayasamızın 73. maddesi, modern vergileme anlayışına uygun bir biçimde verginin bir ödev olduğunu vurgular. Verginin genelliği, kamu giderlerini karşılamaya yönelik olması, mali güçle orantılı olması ve vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı gibi ilkeleri belirler. Bu ilkeler konusunda genel bir hemfikirlik olsa da, tartışmalar uygulamanın pratik yönleriyle ilgilidir." dedi.

Çankırı Milletvekili Pelin Yılık’tan Tbmm Genel Kurulu’nda Açıklamalar! (1)

Kanun Teklifinin Genel Değerlendirilmesi

Çankırı Milletvekili Doç. Dr. Pelin Yılık, "Sayın Başkan, değerli milletvekilleri, günlerdir burada müzakere ettiğimiz lehte ve aleyhte söylemlerle birlikte ele aldığımız kanun teklifi, tartışmalı bir analizin merkezindedir. Aleyhte yapılan söylemlerin bazıları kendi içinde tutarlı görünse de, teklifin genel amaç ve gerekçeleriyle yapılan düzenleme veya değişikliklerin pratik etkileri dikkate alındığında olumlu katkılar sağlayacağına inanıyorum." şeklinde konuştu.

Küresel Asgari Kurumlar Vergisi Uygulaması

MHP Çankırı Milletvekili Doç. Dr. Yılık, "Çok uluslu şirketlere yönelik uluslararası düzenlemelere paralel olarak, küresel asgari kurumlar vergisi uygulaması getirilmesi önemlidir. Ayrıca, indirim ve istisnalar sonrasında hesaplanan kurumlar vergisinin genel oranının çok altında kalması nedeniyle, beyan edilen kazanç ile masraf arasında bir bağ kurulması yoluyla asgari bir kurumlar vergisi ihtası vergi güvenliği açısından faydalı bir müessese olacaktır." dedi.

Vergi Güvenliği ve İndirim İstisna Düzenlemeleri

MHP Çankırı Milletvekili Doç. Dr. Pelin Yılık, "İndirim ve istisnalar, kurumlar vergisi sistemimizin en karmaşık alanlarından biri haline gelmiştir. Bu alanda yapılan düzenlemeler önemlidir. Gelir ve kurumlar vergisinde bazı ödemelerin kapsamına alınmasını sağlayacak yetki düzenlemeleri ve diğer vergi güvenliği düzenlemeleri, vergi kayıp ve ziyanını önleme ve vergi adaleti açısından kritiktir. Ayrıca, vergi uyumunu artırma yönelik düzenlemeler yerinde olmakla birlikte, vergi mevzuatının sadeleştirilmesi ve daha anlaşılır bir dilin hakim olması gerektiğini belirtmek isterim." ifadelerine yer verdi.

Kayıt Dışılık ve Vergi Bilinci

Çankırı Milletvekili Doç. Dr. Pelin Yılık, "Kayıt dışılık, vergi güvenliği ve adaletin sağlanmasında önemli bir konudur. Ancak bu alanda henüz yeterince başarılı olamadık. Kayıt dışılıkla mücadele ve vergi bilincinin yerleştirilmesinde önemli işlevleri olan mali müşavirlerle ilgili bazı hususları da gündeme getirmek istiyorum. Mali müşavirlerin iş yükü ve sorumlulukları oldukça fazladır ve tahsilat konusunda sorunlar yaşamaktadırlar. Bu konuda müesseseleşme veya başka çözümler bulunması beklenmektedir." dedi.

Deprem Bölgesine Yönelik KDV Düzenlemesi

Konuşmasının sonlarına gelen MHP Çankırı Milletvekili Doç. Dr. Pelin Yılık, "Ayrıca deprem bölgesine yönelik bir KDV getirilmesi de önemli bulduğumuz bir husustur." dedi.

HABER: Burak Kaya

Kaynak: Burak Kaya