Kimine göre ihmal, kimine göre iş bilmezlik, kimine göre ise basiretsizlik olarak tanımlanabilecek olaylar silsilesinin merkezindeki isim Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi yönetiminde zamanında ve doğru planlama ile harekete geçilseydi tamamlanıp hizmete açılmış olması gereken Sağlık Bilimleri Fakültesi'nin aradan geçen 4 yıla rağmen ihalesi dahi yapılamadı. 

Bütçesi ayrılmış ödeneği üniversiteye gönderilmiş Sağlık Bilimleri Fakültesi binasının yapımı bir hayale dönüştü.

Önceki rektör Prof. Dr. Hasan Ayrancı döneminde ödenekleri ayrılan projeler, Prof. Dr. Harun Çiftçi'nin göreve gelmesinin ardından geçen dört yıla rağmen bir türlü tamamlanamadı. Bu süreçte, özellikle Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde yaşanan plansızlık, hem büyük bir kamu zararına yol açtı hem de, fakültede öğrenim gören 1000'e yakın öğrenci ve akademisyenlerin mağduriyetine neden oldu.

Çankırı’da Şafak Sezer’in Katılımıyla Kitap Günleri Açılışı yapılacak: 7 Günlük Kitap Fuarı Başlıyor Çankırı’da Şafak Sezer’in Katılımıyla Kitap Günleri Açılışı yapılacak: 7 Günlük Kitap Fuarı Başlıyor

260 Milyonluk Ödenek Yetecekti. Şimdi Yarısına Bile Yetmiyor!

Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin yapımı için Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından yaklaşık 260 milyon TL ödenek ayrılmıştı. Bu ödenek, dönemin Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal’a yapılan ziyaretler sonucunda, AK Parti Grup Başkanvekili ve Çankırı Milletvekili M. Emin Akbaşoğlu ve AK Parti Çankırı Milletvekili Salim Çivitcioğlu’nun girişimleriyle, önceki Rektör Prof. Dr. Hasan ayrancı döneminde sağlanmıştı. Yapılan girişimler neticesinde Mühendislik Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi için düğmeye basılmış ve ödenek çıkarılmış olmasına rağmen Mühendislik Fakültesi inşaatı henüz tamamlanamamışken, Sağlık Bilimleri Fakültesi için ise temel dahi atılamadı.

Prof. Dr. Harun Çiftçi'nin rektörlük görevine gelmesiyle birlikte bu proje bir türlü hayata geçirilemedi. Proje üzerinde yapılan değişiklikler, ihale sürecinin geciktirilmesi ve inşaata başlanmaması nedeniyle ayrılan ödenek dört yıl içinde değerini büyük ölçüde kaybetti. Bugün aynı projenin hayata geçirilebilmesi için yaklaşık 600 Milyon TL’ye ihtiyaç olduğu ifade ediliyor. Başka bir deyişle, zamanında başlatılsaydı tam bir bina yapılabilecek ödenek, artık inşaatın yarısını bile karşılamıyor.

Yani zamanında atılamayan adımlar sebebiyle yatırıma dönüştürülemeyen proje, süreç içerisinde yaklaşık 300 Milyon TL'nin buharlaşmasına ve büyük bir kamu zararı oluşmasına zemin hazırladı. Sağlık Bilimleri Fakültesi binasının yapımı için artık yaklaşık 300 Milyon TL'lik ek kaynağa ihtiyaç var. 
 

Öğrenciler Üst Üste, Hocalar Bölük Pörçük

Eski Çankırı Devlet Hastanesi yanındaki binada hizmet veren Sağlık Bilimleri Fakültesi binasının depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle kapatılması sonrası, öğrenciler Uluyazı Kampüsü’ndeki yetersiz fiziki koşullarda eğitim görmek zorunda kaldı. Fakülte, şu anda akreditasyon bile alamıyor. Laboratuvarlar farklı binalarda, hocaların odaları birkaç ayrı noktaya dağıtılmış durumda; öğrenciler adeta üst üste eğitim görmeye zorlanıyor.  Tüm bu karmaşa, Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin akreditasyon sürecinde başarısız olmasına yol açtı. Fakülte içerisindeki yeni bölümlerin açılması da imkânsız hale geldi.

Kamu Zararı ve Akademik Çöküş

Rektör Prof. Dr. Harun Çiftçi’nin ihmalkârlığı veya süreci doğru idare edememesi sadece maddi değil, akademik açıdan da büyük bir çöküşe neden olmuş durumda. Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde açılması gereken bazı bölümler fiziki yetersizlik nedeniyle açılamıyor. Bu durum hem öğrencilerin eğitim kalitesini düşürüyor hem de üniversitenin akademik itibarını zedeliyor.

İhmal mi, İş bilmezlik mi?

Ortada, kamu kaynaklarının heba edilmesi, öğrencilerin mağdur edilmesi ve üniversite vizyonunun zedelenmesi gibi ciddi bir tablo var. Ve bu tablonun başında, projelere sahip çıkmayan, planlamayı yapamayan bir yönetim bulunuyor. Rektörlük makamı, Çankırı’ya ve üniversiteye hizmet için bir fırsatken; dört yıldır süren onlarca zafiyet, o koltuğun sorumluluğunun gereğini yerine getiremeyen bir yönetim anlayışını da gözler önüne seriyor.


Mühendislik Fakültesi hala bitirilemedi

İnşaatı başlatılan Mühendislik Fakültesi ise hala bitirilip, hizmete açılamadı. 

Kaynak: Haber Merkezi