Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024-2025 av sezonuna dair önemli duyurular yaptı. Buna göre, av sezonu belirli bölgelerde ve tarihlerde başlayacak olup, avcılar için avlanma esasları ve kuralları da yeniden belirlendi. Bakanlığın yaptığı açıklamaya göre, av sezonu Ege ve Marmara bölgelerinde 10 Ağustos 2024 tarihinde, Doğu Akdeniz, Batı Akdeniz, İç Anadolu, Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz bölgelerinde 24 Ağustos 2024 tarihinde, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ise 31 Ağustos 2024 tarihinde başlayacak.

Merkez Av Komisyonu, av döneminde geçerli olmak üzere ülkemizde kara avcılığıyla ilgili çeşitli usul ve esasları belirledi. Bu kararlar, 14 Temmuz 2024 tarihli ve 32602 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Komisyon, av sezonunun açılış ve kapanış tarihlerini, avlanabilecek hayvan türlerini ve avcı başına düşen günlük limitleri de belirledi. Ayrıca, avlanma günleri, avlanmanın yasak olduğu alanlar, avcılara taşınacak hayvan miktarı ve devlet genel avlaklarındaki avlanma esasları gibi konular da düzenlendi. Avlanmada kullanılmasına izin verilmeyen araçlar ve gereçler ile mücadele amaçlı avlanma usulleri de yeniden belirlendi.

Buna göre, 10 Ağustos 2024 tarihinde Ege ve Marmara bölgelerinde, 24 Ağustos 2024 tarihinde Doğu Akdeniz, Batı Akdeniz, İç Anadolu, Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz bölgelerinde, 31 Ağustos 2024 tarihinde ise Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde av sezonu resmen başlayacak. Bu dönemde, bıldırcın, üveyik, alakarga, küçük karga, ekinkargası, leş kargası, karabatak, saksağan, yabani domuz ve çakal gibi av hayvanlarına yönelik avcılık faaliyetleri yapılacak.

Alınan kararlar doğrultusunda, Çarşamba, Cumartesi, Pazar ve resmî tatil günlerinde avcılık yapılabilecek. Yaban domuzu avı, birinci grup kuşlar ile üçüncü grup kuşların avı, Salı günleri ilave av gününde gerçekleştirilecek.

Avcılar, avlanma haklarını elde edebilmek için Avcılık Belgesi almaları ve belirlenen izin süreçlerini tamamlamaları gerekiyor. Bu belgeler, Bakanlığın Bölge Müdürlükleri (Doğa Koruma ve Milli Parklar) ve İl Şube Müdürlüklerine başvurularak temin edilebilecek. Ayrıca, belgelerin yenilenmesi ve avlanma izin ücretlerinin yatırılması da zorunlu olacak.

Avcılar, Avlak Yönetimi Bilgi Sistemi (AVBİS) üzerinden veya Avcı Avlakta Mobil Uygulaması (AVA) ile avlanabilecek. Gereken izinleri aldıktan sonra devlet ve genel avlaklarda avlanmaları mümkün olacak. Ayrıca, 0850 888 06 06 numaralı çağrı merkezi de avcıların sorularına yanıt verecek.

Çankırı'da İkinci Etap Konut Projesi Üye Kayıtları Devam Ediyor Çankırı'da İkinci Etap Konut Projesi Üye Kayıtları Devam Ediyor

Merkez Av Komisyonu, Resmî Gazete’de yayımlanan 23 sayılı Karar’da yer alan diğer avlanma esas ve usullerine uyulması konusunda da avcıları uyardı. Avcılık faaliyetlerini gerçekleştirecek tüm ilgililerin ve avcıların bu kurallara uymaları zorunlu kılındı. Bakanlık, bu konuda tüm avcılara gerekli duyuruları yaptı.

HABER: Burak Kaya


650X344 Av Sezonu Ne Zaman Basliyor 2021 Av Sezonu Acilis Ve Kapanis Tarihleri Belli Oldu 1628150591 (1)

Kaynak: Burak Kaya