Çankırı Karatekin Üniversitesi'nde Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından II. Öğrenci Kongresi gerçekleştirildi. Üç ayrı salonda eş zamanlı olarak yürütülen kongrede Hemşirelik, Ebelik, Beslenme ve Diyetetik, Çocuk Gelişimi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Ergoterapi, Sağlık Yönetimi, Sosyal Hizmet bölümlerinden; ayrıca Eldivan Sağlık Hizmetleri MYO, Çerkeş MYO Sağlık Bakım Hizmetleri, Sosyal Bilimler MYO ve Diş Hekimliği Fakültesinden katılan öğrenciler, farklı oturumlarda bilimsel sunum yaptılar. Rektör Prof. Dr. Harun Çiftçi, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özcan Özkan, akademisyen ve öğrencilerin yoğun katılımıyla başlayan kongre, sunumların ardından tamamlandı.
Kongrenin açılış konuşması Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özcan Özkan tarafından yapıldı. Özkan, salondaki konukları selamladıktan sonra geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen kongrenin bundan sonraki süreçte her yıl yapılmasını arzu ettiklerini ifade etti. Bilimin pasif olarak edinilmediğine işaret eden Özkan, öğrencilerin bu tarz etkinliklerde yer almasının önemine dikkat çekti. Kongrenin üç ayrı salonda, 12 oturum ve 61 konuşmacıyla süreceğini belirten Özkan, emeği geçenlere teşekkür ederek öğrencilere başarılar diledi.
Rektörümüz Prof. Dr. Harun Çiftçi ise sözlerine üniversite denilince akla yalnızca eğitim öğretim faaliyetlerinin değil araştırma geliştirmenin de geldiğini ve bunu da oldukça önemsediklerini söyleyerek başladı. Araştırma geliştirme faaliyetlerinin hocaların yanı sıra öğrencilerin de katkı yapabileceği bir alan olduğunu ifade eden Rektör Çiftçi, ÇAKÜ’nün her alanda etkinliğinin ve hedef kitlesinin arttığını söyledi. ÇAKÜ’nün sağlık alanındaki imkânlarına ve ciddi potansiyeline de vurgu yapan Rektör Çiftçi, bu imkânların genişletileceğini ve bu potansiyele dönük yatırımları hayata geçireceklerini belirtti.
Rektör Çiftçi, devamında Mayıs ayının son iki haftasında sürecek olan ÇAKÜFEST 2024’ün açılışını da SBF II. Öğrenci Kongresi’yle yapmış olduklarını, 20 Mayıs’ta başlayacak etkinliklerin Mezuniyet Töreni ile taçlandırılacağını ifade etti. ÇAKÜ’nün geleceğe yönelik hedefleri olduğunu belirten Rektör Çiftçi; “Elimizdeki beşerî sermayeyi, öğrencilerimizi en iyi şekilde yetiştirmek zorundayız. Klasik öğrenci ve hoca anlayışını geride bıraktık. Hoca; sadece bilgi sahibi, bilgiyi veren kaynak değil, aynı zamanda bilgiye ulaşmayı öğreten, bilgiyi nasıl sentezleyeceğinizi, değerlendireceğinizi, yeni bilgileri nasıl üreteceğinizi, bilimsel alanlarda nasıl faaliyet göstereceğinizi, ülkenin ve dünyanın öncelikli alanlarında çalışmalar yapacağınızı ifade eden kişi olmalıdır.” sözleriyle akademisyenlerin bu anlamda ciddi sorumlulukları olduğuna dikkat çekti.
Rektör Çiftçi, Türkiye’nin her alanda geliştiğini söyleyerek dünya literatüründe bunun izlerinin görülmeye başlandığını, Türk bilim insanlarının hem yurtiçinde hem de yurtdışında yaptıkları çalışmalarla dikkat çektiklerini vurguladı. Sözlerine; “Artık Türkiye bilimsel çalışma ve yatırım hususunda üzerine düşeni yapmaktadır. Dünyada yaşanan gelişmelerin Türkiye’de de bir karşılığının olduğunu, yayınlarımızın geliştiğini görmekteyiz. Daha önce projelerde durum tespitinden öteye gidemezken günümüzde farklı alanlarda yeni dokunuşlar yapmaktayız. Popüler bilimin artık rağbet görmediği, teorik ve pratik açıdan uygulanabilir projelerin artış gösterdiği bir dönemdeyiz.” şeklinde devam eden Rektör Çiftçi, Sağlık Bilimleri Fakültesi akademisyen ve öğrencilerinin TÜBİTAK projelerindeki başarılarına da dikkat çekti. ÇAKÜ mensuplarının bununla yetinmeyeceğine, yeni bilgiler üretme ve dünya bilimine katkı sağlamaya devam edeceğine inandığını belirten Rektör Çiftçi, özgüveni yüksek bir millet olmaları gerektiğini ifade etti.
Devamında; “Dünyada değişimi gerçekleştirecek insanlar ilim insanlarıdır. Medeniyet inşasını sürdürecek olanlar ilim insanları ve sanatkârlardır. Bundan dolayı bu konudaki sorumluluğumuzun bilincinde olmamız gerekiyor. Dünyanın bizim anlayışımıza ihtiyacı var. Dünyanın bizim anlayışımızı savunacak, inşa edecek insanlara, öğrencilere ihtiyacı var. Dokunduğunuz her insan, mesleğinizin icabı değil içinizdeki sevginin, merhametin ve size yüklenen sorumluluğun bir göstergesi olacaktır. Sağlık alanı gibi insana dokunan meslekler çok önemli mesleklerdir. Bu mesleklerle uğraşan insanlar da seçilmiş insanlardır.” diyen Rektör Çiftçi, kongreye katılımından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek kongrenin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.