ÇAKÜFEST 2024 Bilim, Kültür ve Sanat Şenliği’nin ikinci haftasında mezuniyet coşkusu yaşanmaya başladı. Üç gün sürecek mezuniyet törenlerinin ilki Uluyazı Kampüsü Millî Mefkure Meydanı’nda gerçekleştirildi.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İslami İlimler Fakültesi, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Ilgaz Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu öğrencileri, diplomalarını alarak kep atma sevinci yaşadılar. Törene başta Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi olmak üzere Rektör Yardımcıları, dekanlar, yüksekokul müdürleri, akademik ve idari kadrolar, öğrenciler ve aileleri katılım sağladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başlayan Mezuniyet Töreni’nin açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüyü teşrif eden Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, konukları selamladıktan sonra sözlerine; “Hayatın her safhası önemlidir. ‘Beşikten mezara kadar ilim tahsil ediniz.’ anlayışının bir sonucu olarak hayatın her aşamasında sürekli yenilenerek, yeni bilgiler öğrenerek ve öğreterek, bu bilgileri yayarak hem insanın kendi şahsında hem de toplumda dönüşümü gerçekleştirmek bizim için önemli bir vazifedir.” şeklinde devam etti. Yükseköğretim kurumlarının bir ülke için kalkınmanın lokomotifi olduğunu vurgulayan Rektör Çiftçi, geleceği inşa edecek insan kaynağını nitelikli ve donanımlı şekilde yetiştiren ana kurumlar olduğunu ifade etti.

Dkjvnajlvn AldkvnalRektör Çiftçi, devamında her yıl Uluyazı’dan Türkiye’nin muhtelif bölgelerine binlerce mezun gönderdikleri için mutlu olduklarını belirterek öğrencilerin Çankırı Karatekin Üniversitesinden almış oldukları güzellikleri Anadolu’ya yeşerecek şekilde ektiklerini söyledi. ÇAKÜlü gençlere seslenen Rektör Çiftçi, ömürlerinin en verimli çağlarında almış oldukları üniversite eğitiminin kariyer, yaşam ve karakterleri üzerinde derin izler bırakacağını ifade etti. Devamında; “Hayatınızın her alanında belirleyici olan üniversite eğitimi, meslek edinmenin ötesinde bir öneme sahiptir. Üniversitelerin amacının sadece istihdam olmadığı küresel ölçekte kabul gören bir anlayıştır. Üniversiteler, bilgiyi üreten, ülkeye nitelikli insan kaynağı oluşturan yerlerdir. Bunun kadar önemli olan bir diğer görevi ise iyi insanlar yetiştirmektir. Doğaya, çevreye, canlıya, tüm varlığa merhamet gösteren, kültürüne, tarihine, köklerine değer veren gençleri yetiştirmektir.” diyen Rektör Çiftçi, ÇAKÜ’nün bu hedeflere odaklanan bir üniversite olduğunun altını çizdi.

Sözlerine; “Çankırı Karatekin Üniversitesi olarak şehrimize, ülkemize ve tüm dünyaya iyiliği yayacak iyi insanlar yetiştirmek en büyük gayemizdir.” şeklinde devam eden Rektör Çiftçi, genç neslin dünyayı bilim, bilgi ve bilgelikle değiştirebileceğini; ahlâk, inanç ve kardeşlikle daha adil bir dünya kurabileceklerini söyledi. Rektör Çiftçi, eğitim hayatları boyunca öğrencilere hem rehberlik hem hocalık hem de yol arkadaşlığı yaptıklarını ifade ederek akıl, özgürlük, bilim ve ahlâkı mezceden kadim bir medeniyeti savunduklarına vurgu yaptı. “Seferde gayret olmadan zafer olmaz.” diyen Rektör Çiftçi, Nurullah Genç’in “Uyan Artık Yiğidim” şiirinden dizelerle konuşmasına devam etti.

"Tasalanma yiğidim zaman bizden yanadır

Külümüzden yükselen duman bizden yanadır

Son durak son ilahi ferman bizden yanadır

Dünya düşman olsa da iman bizden yanadır

Cehaletin elinde lanetli bir saz kaldı

Liseli Gençler Bağımlılıkla Mücadele İçin Atölye Çalışmasında Buluştu Liseli Gençler Bağımlılıkla Mücadele İçin Atölye Çalışmasında Buluştu

Ufka bir bak yiğidim inkılâba az kaldı"

Rektör Çiftçi, dünyada sıkıntıların arttığına dikkat çekerek bu sıkıntıların mazlumların yaşadığı coğrafyalarda birer zulüm ve baskı unsuruna dönüştüğünü, son 6 aydır teknoloji ve asker gücüne sahip devletlerin bir avuç mazlum insana zulmettiği bir zamana şahit olduklarını söyledi. Rektör Çiftçi; insan haklarının dikkate alınmadığı, insanların sömürgeleştirildiği, ölümle yüzleştiği bir ortamda haykırmak gerektiğini belirterek “Biz, mazlumdan yanayız. Biz, Hak’tan yanayız. Biz, Filistin’den yanayız. Biz, Gazze’den yanayız.” dedi. Filistin’in bu sene mezun vermediğini, dünyanın ise sınıfta kaldığını söyleyen Rektör Çiftçi, Filistin mezun vermese de aynı hissiyatı ve idealleri paylaşan milyonlarca insanın, binlerce ÇAKÜlü gencin olduğunu ifade etti. Törene katılan ailelere de hitap eden Rektör Çiftçi, bu hissiyatı samimi şekilde yaşayan evlatlar yetiştirdikleri için her birini tebrik etti. Ailelerin verdiği emeğin vatana, memlekete hizmet olarak döneceğinden şüphesi olmadığını belirten Rektör Çiftçi, yetiştirdikleri çocukların daha iyi bir dünya için en önemli kazanım olacağını söyledi.

Rektör Çiftçi, bu idealler doğrultusunda yükseköğretim kurumlarında öğrenci yetiştiren akademisyenlere de teşekkür ederek sürekli yetiştirme, yenilenme ve geleceğe yatırım yapma isteklerini takdir etti. Mezuniyet sevinci yaşayan tüm öğrencileri tebrik eden Rektör Çiftçi, güzelliklerle karşılaşma temennisinde bulundu.

Kaynak: Haber Bülteni