Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli başkanlık ettiği toplantıda 2024 hububat fiyatlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli, “Bildiğiniz üzere Toprak Mahsulleri Ofisi 2024 yılı hububat alım fiyatlarını açıkladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre;
Ekmeklik buğday alım fiyatı ton başına 9 bin 250 lira, Makarnalık buğday ton başına 10 bin lira. Arpa alım fiyatı ise ton başına 7 bin 250 lira olarak açıklandı. Açıklanan bu alım fiyatı beklentilerimizin ve üretim maliyetlerinin çok altında kalarak çiftçilerimizi hüsrana uğratmıştır.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanımız Sn. Şemsi Bayraktar 1 kilo buğdayın üretim maliyetini 10 lira 87 kuruş açıklamıştı.
TMO alım fiyatları açıklanmadan önce, Maliyet fiyatlarımızı Bakanlığımıza ve Basın aracılığı ile herkese ilan ettik.
Bugün burada sizlerin huzurunda yetkililere sesleniyorum: Enflasyonun yüzde 80 olduğu bir dönemde buğdaya yüzde 12, arpaya ise yüzde 3 artış Çiftçiye emeğine revamıdır. Bu fiyat neye göre açıklandı?
Geçen yıl mazot 19 TL'ydi, 9 TL'ye buğday sattık. Bu sene mazot 42 TL bu nasıl artış, bu nasıl orantı. Maliyet artışları hiç mi dikkate alınmadı? Emeğimizin, alın terimizin karşılığı bu değildir.” Dedi.
Başkan Gamzeli, “Biz çiftçiler olarak açıklanan buğday ve arpa fiyatlarını çok düşük buluyoruz. Bu yüzden açıklanan fiyatı kabul etmiyor, fiyatların tekrar revize edilmesini talep ediyoruz.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın; Böylesi yüksek enflasyon koşullarında, üreticilerin girdi maliyetlerindeki artışlar göz önüne alındığında, açıkladığı alım fiyatları açıkça hayal kırıklığı yaratmıştır. Artan girdi fiyatları ve pahalılık yüzünden üreticilerimizin yaşadığı zorluklar ortadadır. Ülkemizde tarımın sürdürülebilmesi için, Buğday taban fiyatının 14 liranın altında olmaması gerekir. Açıklanan Buğday fiyatları ile çiftçimizin sürdürülebilir üretim yapması mümkün değildir. Açıklanan fiyatlarla üretici çok büyük zarar edecektir. Bu fiyatlar Önümüzdeki dönemlerde farklı sorunlar doğuracaktır.” Şeklinde konuştu.
Ziraat Odası Başkanı Gamzeli, “Son 10 yılda buğday ekim alanlarında yüzde 13,7 oranında azalma görülüyor. TÜİK verileri hububatta toplam üretimin geçen yıla göre yüzde 5,4 oranında azalacağını gösteriyor. Bu azalma, buğday üretiminden kaçış olduğunu gösteriyor. Fiyat revize edilmezse, bu yıl çiftçilerimiz buğdaydan ailesinin geçimini sağlayacak geliri elde edemeyecek, üretimden daha fazla kaçacaktır.
Buğday fiyatı sadece çiftçilerimizin sorunu değildir. ‘Buğday üretiminden zarar eden çiftçilerimiz üretmezse ’buğday ülkenin sorunu olacaktır.”
Değerli katılımcılar;
İlimiz genelinde, bitkinin ihtiyaç duyduğu dönemde yağışlar yetersiz kalmıştır. Yaptığımız arazi kontrollerinde Buğday, arpa ekili alanların büyük bir kısmında kuraklığa bağlı olarak kuruma vardır. İlimiz genelinde yüksek oranda rekolte düşüklüğü olacağını tahmin etmekteyiz. Çoğu arazimiz biçilemeyecek durumdadır. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile görüşerek durumu anlattık. Talebimiz üzerine İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce arazi kontrolleri yapılmaktadır. TARSİM yetkilileri ile görüştük. İlimizde kuraklık olduğunu ilettik. TARSİM yetkilileri arazilerimizde tespit çalışmaları yapıyor. İlimiz Çiftçisi kuraklığın vereceği kaybı, zararı düşünürken, bir de açıklanan düşük alım fiyatı bizleri hüsrana uğratmıştır.” Dedi.
Başkan Gamzeli, “Bir diğer konu, Bu yıl TMO alımlarında Ürün bedeli ödemeleri 45 gün içerisinde yapılacak. Çiftçimiz mazot parası, gübre parası, biçer parası ödeyecek, Kredi taksiti var ödeme yapacak. Çiftçimiz bu şartlarda 45 gün bekleyemez. Üretici mahsulünü piyasaya açıklanan fiyatın çok altında vermek zorunda kalacaktır. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin ürün bedellerini 45 günde ödeyecek olması 'buğdayı bana getirmeyin' anlamına geliyor. Hem fiyatın düşük olması hem de ödemenin geç olması ‘’TMO'nun buğday almama politikası’’ uygulayacağını gösteriyor. TMO ödeme takvimini acilen değiştirmeli, alımlarda Çiftçinin hesabına ürün beledini peşin aktarmalıdır. Enflasyon Rakamları Çiftçiye zarar ettirmekle düşmez.
Türkiye ekonomisinin toparlanması ve kendine gelmesi için üretim anlayışına sahip olması, bu anlayışı güçlendirmesi için de, Çiftçilerimizin desteği ile beraber yapılacak politikalar belirleyecektir.
Çankırı Ziraat Odası olarak ve Biz Çiftçiler olarak, Sn. Cumhurbaşkanımızdan ve İlgili Bakanlıklarımızdan, Açıklanan fiyatların tekrar revize edilmesini, Çiftçiyi memnun edecek fiyatın belirlenerek acilen açıklanmasını, İlimizde yaşanan kuraklık sebebiyle Bize pozitif ayrımcılık yapılarak ilave destek verilmesini talep ediyoruz.” Şeklinde konuştu