ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail’in başkenti Tel Aviv’de Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile önemli bir görüşme gerçekleştirdi. Blinken, bu ziyaretinde, Gazze Şeridi’nde ateşkes sağlanması ve esirlerin eve dönmesi konusundaki çabaların kritik önemini vurguladı. Görüşmede, Blinken, “Bu belirleyici bir an. Esirlerin evlerine dönmesi, Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanması ve herkesin kalıcı barış ve güvenliğe giden daha iyi bir yola girmesi için muhtemelen en iyi, belki de son fırsat” şeklinde konuştu. Ayrıca, Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da öldürülmesinin ardından İran'ın İsrail’e olası saldırıları konusunda endişeler bulunduğunu ve bu endişeleri gidermek için bölgesel tırmanışın önlenmesi gerektiğini ifade etti.

Görüşme sırasında İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, esir anlaşması konusunda herhangi bir ilerleme kaydedilememesinin sorumlusunu Hamas’a yükledi. Herzog, “İnsanlar bunun Hamas'ın ilerlemeyi reddetmesiyle başladığını anlamalı” dedi. Herzog, arabuluculuk çabalarının devam ettiğini ve ABD, Mısır ve Katar’a teşekkür etti. Herzog, “Esirlerimizi uzun zaman önce dönmeleri gerektiği gibi evlerine geri getirmekten daha büyük bir insani amaç ve dava olamaz” diyerek ABD Başkanı Joe Biden’a teşekkür etti. Biden’ın İran tehditleri karşısında bölgedeki güç gösterisini takdir etti.

MHP Çankırı İl Başkanlığına Av. Fatih Kaya Atandı MHP Çankırı İl Başkanlığına Av. Fatih Kaya Atandı

Blinken’in İsrail’deki bu teması, bölgede kalıcı barış ve güvenliği sağlama çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor. Her iki lider de esirlerin ve ateşkesin sağlanması yönündeki çabaların sürdürülmesi gerektiğini belirterek, bu konuda uluslararası destek arayışını sürdürüyor. Blinken’in açıklamaları, bu kritik dönemde bölgesel tırmanışın önlenmesi ve barışçıl çözüm yollarının bulunması adına önemli bir adım olarak görülüyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı