Antalya Büyükşehir Belediyesi, 2020 yılında Koruma Kurulu kararıyla başlattığı arkeolojik kazı çalışmaları sonucunda Hıdırlık Kulesi çevresinde antik dönem kalıntıları ve yapıları ortaya çıkardı. Bu kültürel mirası turistik bir çekim merkezi haline getirmek amacıyla başlatılan 'Hıdırlık Kulesi Çevresi Arkeolojik Kazı ve Seyir Terası Projesi'nde yoğun bir çalışma sürdürülüyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen projede, kulenin çevresindeki restorasyon, koruma ve onarım işleri devam ediyor. Güney kısmındaki alan için cam zeminlere ait taşıyıcı çelik imalatları tamamlandı ve antik kalıntıları gözlemlemek için cam yüzeyler yerleştirildi. Kuzey kısmında ise ahşap ve cam zemin kaplamaları montajı tamamlandı. Projenin bir diğer önemli bileşeni olan şeffaf cam korkuluklar, falezlerin siluetini korumak amacıyla tüm alanı çevreliyor ve montajları tamamlandı.

Body Worlds: Gerçek Hayvanların Anatomi Sergisi İstanbul’da Body Worlds: Gerçek Hayvanların Anatomi Sergisi İstanbul’da

A W234994 04

Ayrıca, tarihi Hıdırlık Kulesi'nde bitki temizliği ve dış duvar derz dolgu çalışmaları da sona yaklaşmış durumda. Bu çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte ziyaretçilere antik eserleri Akdeniz manzarası eşliğinde sunacak modern ve korumacı bir çevre oluşturulmuş olacak.

Antalya Müze Müdürlüğü ve KUDEB denetiminde yürütülen proje kapsamında tarihi kalıntıların konservasyon çalışmaları devam ederken, arkeolojik kazılar da büyük bir titizlikle sürdürülüyor. Son olarak, Hıdırlık Kulesi'nin güney kısmında M.S. 1. ve 2. yüzyıla tarihlenen sütunlu bir yapı çevresinde kazı ve temizlik çalışmaları yapılmaktadır. Bu kazılar sırasında, taban mozaikleri ile sütunlu yapı arasında 13 metrelik bir hendek keşfedilmiştir. Hendek dolgusundan çoğunlukla 1900'lü yıllara ait güncel buluntular ortaya çıkarılmıştır.

Uzman arkeologlar, desenli taban mozaiklerinin konservasyon çalışmalarını da sürdürmektedirler. Proje kapsamında bu sezon Hıdırlık Kulesi çevresinde bin metrekarelik bir alanda kazı yapılmış ve 75 kasa dolusu seramik toplanmıştır.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı