Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, doğuştan böbrek hastası olan 7 yaşındaki Suriye uyruklu Aye Ahmet için umut ışığı oldu. 2 yıldır diyalize bağlı hayat süren Aye, babası Behruz Ahmet’in böbreğiyle yapılan canlı vericili böbrek nakli ile sağlığına kavuştu. Hastane bünyesinde ilk kez uygulanan retroperitonoskopik yöntemle gerçekleştirilen nakil, Aye’nin hayat kalitesini artırarak onu yeniden hayata bağladı.

Aye, 34 yaşındaki babası Behruz Ahmet’in böbreğini bağışlamak istemesi üzerine Yüksek İhtisas Hastanesi’ne başvuruda bulundu. Prof. Dr. Murat Demirbaş liderliğindeki organ nakli ekibi, başarılı bir operasyonla Aye'ye babasından alınan böbreği nakletti. Ameliyat sonrası Aye'nin durumu hızla düzeldi ve taburcu olma aşamasına geldi.

Elma Fidanı Dikti, Armut Göründü Tadında Elma! Elma Fidanı Dikti, Armut Göründü Tadında Elma!

Organ Nakli Sorumlu Cerrahı Prof. Dr. Murat Demirbaş, Aye'nin sağlık durumu hakkında yaptığı açıklamada, “Aye, 7,5 yaşında. Doğuştan böbrek hastası ve son iki yıldır diyalize bağlı olarak yaşıyordu. Gerçekten zor bir hayat sürdürdü. Ailesi ile birlikte bize başvurdular ve geçen hafta başarılı bir şekilde babasından aldığımız böbreği naklettik. Aye şu anda kana kana su içebiliyor ve bugün taburcu olacak” dedi.

Retroperitonoskopik yöntem hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Demirbaş, “Bu yöntem, hastanın sırtından kapalı olarak böbreği çıkartmamıza olanak tanır. Laparoskopi ise karın içinden yapılan bir yöntemdir. Retroperitonoskopik işlem, laparoskopiye göre daha üstün bir yöntemdir. Hastanın iyileşme süresi çok daha kısa ve hasta genelde çok hızlı bir şekilde taburcu olabiliyor” şeklinde bilgi verdi.

Aye'nin ailesi, yaşanan bu gelişmenin mutluluğunu yaşarken, Aye'nin sağlığına kavuşması da hastane ekibi için büyük bir başarı oldu. Aile, Aye’nin sağlığı için verdikleri mücadelede destek olan hastane personeline teşekkür etti. Bu tür başarılı nakil işlemleri, organ bağışının önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, gerçekleştirdiği bu tür başarılı organ nakilleriyle hem ülke genelinde hem de uluslararası alanda dikkat çekmeye devam ediyor. Aye’nin hikayesi, organ bağışının hayat kurtarıcı etkisini bir kez daha gösterdi ve birçok insana umut oldu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı