Çankırı'da hayvan hakları savunucuları, 2 Ağustos'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni Sokak Hayvanları Yasası'na karşı bir protesto yürüyüşü gerçekleştirdi. 30 Temmuz'da TBMM'de görüşülen yasanın hayvanlar üzerinde olumsuz sonuçlar doğuracağını savunan protestocular, saat 15:30'da Kucaklama Taşı'ndan Karatekin Parkı'na kadar yürüdü. Yürüyüş boyunca hayvan haklarını vurgulayan sloganlar atıldı. En dikkat çekici sloganlardan biri ise "Hayvanları değil sapıkları uyutun" oldu.

Yürüyüş sonrasında, Çankırı'daki sokak hayvanlarının koruyucusu ve Instagram’da patileringucu_adina hesabının kurucusu Şair Merve Erzan bir konuşma yaptı. Erzan, konuşmasında hayvanlara yapılan eziyetlerin sona erdirilmesi gerektiğini vurgularken, yeni yasanın geri çekilmesini talep etti. Amacın, sokak hayvanlarına yönelik şiddet ve kötü muamelenin önüne geçmek olduğunu belirten Erzan, Çankırı halkını da hayvan hakları konusunda daha duyarlı olmaya davet etti.

patileringucu_adina hesabının kurucusu Şair Merve Erzan, “Çevremizdeki illerde yaşanılan katliamı kendi ilimizde görmek istemiyoruz, çevre illerde yapılan katliamları kınıyoruz. Biz sokak hayvanlarının özgürce yaşamasını istiyoruz. Ortaya yanlış bir yasa çıkarttılar, biz halk olarak ne kadar karşı çıksak da  yasa resmi gazetede yayınlandı o yasanın içeriği bütün sokak hayvanlarının toplatılması ve sahiplenilmeyen hayvanların da ÖLDÜRÜLMESİ !!!!  Sadece köpekleri kapsamıyor, bütün sokak hayvanlarını kapsıyor.

Belediyelerin yapması gereken çalışmaları hayvan severler yaptı. Hayvan severler de güçlerinin yettiği yere kadar yapabildi. Yapılması gereken çalışma, KISIRLAŞTIR, AŞILAT, TEDAVİ ET, BESLE ve YERİNDE YAŞAT olmalıydı. Hayvan severler belediyelerin üstlenmediği çalışmaları kendileri üstlendi. Aynı zamanda besleme yaptılar. Dünyada önce hayvanlar vardı, zamanla insanlar yerleşerek onların yaşadıkları alanları işgal ettiler ve şimdide öldürmeye çalışıyoruz, geçmişte olduğu gibi. Bundan 25-30 yıl öncesine kadar önce nüfusları azalsın diye hayvanlar belediyeler tarafından zehirlenerek, vurularak öldürülüyordu, çözüm olmadı. Kısırlaştırma yapılsaydı çözüm olabilirdi.

1910 yılında 80,000 hayvan yemeğin suyun olmadığı Hayırsız Ada’ya bırakıldı. Ölüm çığlıkları her yeri kapladı, çare olmadı. Öldürmek hiçbir sorunu çözmez. Köpekler çocuklara saldırıyormuş. Sen çocuğunu sevgi dolu yetiştirirsen, hayvana taş atmaması gerektiğini, sevgi vermesi gerektiğini öğretirsen, ne çocuk zarar görür ne hayvanlar. Sen çocuğu korumak için ne yapabilirsin?  Sevgi verebilirsin. Sevgi ile doğa güzelleşir. Sizin uyutmanız gerekirken, öldürmenizi gerektiren asıl mesele ne? Çocuğa, kadına, hayvana taciz ve tecavüzde bulunan sapıkları uyutacaksınız. Bunlar öncelikli kurallarınız olmalı. Kravat taktı takım elbise giydi diye suçunu indirmeyeceksin. Hayvanları öldürmek yerine hayvan ticareti yapan, çoğaltan suç işleyen insanları cezalandıracaksın, işyerlerini kapatacaksın.

Bizim en önemli meselemiz insanın insana saldırmasıyken, siz masum hayvanları uyutma kararı aldınız. Vicdan sahibi bir birey buna nasıl karar verebilir. Gencecik bir veteriner bile ben hayvanları uyutamam dedi. O genç veteriner dahil hepimizin psikolojisi bozuldu ve bu genç veteriner bu uğurda  canına kıydı. Bunun sorumluluğu kime ait? Yazık günah değil mi? Yarınlarımız, geleceğimiz olan çocuklara bu acıyı yaşatmak ne kadar doğru?” ifadelerinde bulundu.

Çerkeş Ovası Resmen Büyük Ova Koruma Alanı Oldu Çerkeş Ovası Resmen Büyük Ova Koruma Alanı Oldu

Kaynak: Haber Merkezi