ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı), adayların Türkiye'de yüksek lisans ve doktora programlarına başvurabilmeleri için girmeleri gereken bir sınavdır. Bu sınav, ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından yönetilir ve yılda birkaç kez yapılır. 

ALES'in amacı adayların akademik yeteneklerini değerlendirmek ve lisansüstü eğitim programlarına kabulleri için bir standart oluşturmaktır. Sınav, genel yetenek, sayısal ve sözel mantık dahil olmak üzere çeşitli konulardaki yeterliliği ölçer. ALES puanı, adayların başvurdukları lisansüstü programlara kabul edilip edilmeyeceğinin değerlendirilmesinde kullanılır. Bu sınavlar eğitimlerine Türkiye'de devam etmek isteyenler için önemli bir dönüm noktasıdır ve genellikle üniversitelerdeki yüksek lisans ve doktora programlarına başvuru için gereklidir.

ÇAKÜ, Yeni Programlarla Akademik Yelpazesini Genişletiyor ÇAKÜ, Yeni Programlarla Akademik Yelpazesini Genişletiyor

Pexels Photo 6207367

2024 ALES/2 tarihi ve sınav yerleri belli oldu mu?

2024 ALES/2 sınavı 28 Temmuz'da gerçekleşecek. Sınav giriş yerlerinin duyurulması genellikle sınavdan yaklaşık 10 gün önce yapılmaktadır. Bu doğrultuda, 2024 ALES/2 sınav giriş yerlerinin duyurusunun Temmuz ortası, yani 18 Temmuz civarında gerçekleşmesi bekleniyor. Adayların, sınava giriş hakkında güncel bilgi sahibi olmak için ÖSYM'nin resmi AİS (Aday İşlemleri Sistemi) sayfasını sık sık ziyaret etmeleri önerilir. 

Kaynak: Haber Merkezi