Mardin’de yaşayan 18 yaşındaki Emrah İlhan, uzun yıllardır karaciğer rahatsızlığıyla mücadele ediyordu. Sonunda, karaciğer nakli sayesinde sağlığına kavuştu. Anne ve babasının organları uygun bulunmaması nedeniyle, Emrah’ın dayısı Sadık Akyol’un karaciğeri nakil için uygun görüldü ve başarılı bir operasyon gerçekleştirildi.

Karaciğer yetmezliği teşhisi konulan Emrah İlhan, tedavi için İstanbul’daki Biruni Üniversite Hastanesi Organ Nakli Merkezi’ne başvurdu. Yapılan tetkiklerde, anne ve babasının karaciğerlerinin nakil için uygun olmadığı belirlendi. Bunun üzerine, Emrah’ın 44 yaşındaki dayısı Sadık Akyol, organ bağışında bulunmayı kabul etti. Biruni Üniversite Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Halil Erbiş tarafından gerçekleştirilen başarılı nakil operasyonu sonrasında Emrah İlhan, sağlığına kavuştu.

Konyalılar, grip salgınına karşı bağışıklık güçlendirici olarak turşuya yöneliyor Konyalılar, grip salgınına karşı bağışıklık güçlendirici olarak turşuya yöneliyor

Nakil sonrası genç hasta Emrah İlhan, yaşadığı mutluluğu şu sözlerle ifade etti: “Yıllardır acılardan dolayı işkence çekiyordum. Ameliyat olacağıma hiç inanmıyordum, beklemiyordum. Ameliyatımızı olduk, tedavimiz devam ediyor. Bir ay önceye bakıyorum, bir de şu ana bakıyorum. Şu an dincim, dışarı çıkmak istiyorum, hava almak istiyorum, insan yüzü görmek istiyorum. Eskiden dışarıyı görmek istemiyordum, hep içeride yatmak istiyordum. Şimdi dışarıyı görmeye çok hevesliyim.”

Doç. Dr. Halil Erbiş, operasyon hakkında şu bilgileri verdi: “Hastanın gözlerinin ve vücudunun sararması nedeniyle karaciğer yetmezliği tanısı konuldu. Nakil dışında başka bir şansı yoktu. Dayısının tahlilleri uygun bulundu ve başarılı bir nakil gerçekleştirildi. Hastamız artık taburcu olabilecek durumda ve sağlıklı bir birey olarak hayatına devam edebilecek.”

Organ bağışının önemine dikkat çeken Doç. Dr. Erbiş, ülkemizde kadavradan organ bağışının yetersiz olduğunu belirtti: “Kadavradan organ bağışı yeterli düzeyde değil. Ülkemizde organ nakillerinin büyük çoğunluğu canlıdan yapılmakta. Kadavradan organ nakli oranı ise yüzde 10’un altında. Organ havuzu geniş olan ülkelerde bu oran tam tersi. Beyin ölümü gerçekleşen yakınlarımızın organlarını bağışlamaktan çekinmemeliyiz. Başkalarının ihtiyaç duyduğu organlara yarın biz de ihtiyaç duyabiliriz.”

Emrah İlhan’ın karaciğerini bağışlayan dayısı Sadık Akyol, hastane personeline teşekkür ederek, “Doktorlarımız başta olmak üzere tüm hastane personeline teşekkür ederim. Onların sayesinde yeğenim sağlığına kavuştu. Hem doktorumuzun hem hemşirelerin hem de tüm hastane personelinin emeği var. Hepsine teşekkür ediyoruz,” dedi.

Emrah İlhan’ın yeni bir hayat başlangıcı, organ bağışının ve aile desteğinin hayat kurtarıcı rolünü bir kez daha gözler önüne serdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı