Sepsis: Erken Teşhis Hayat Kurtarır! Sepsis: Erken Teşhis Hayat Kurtarır!

Okulların açılmasına sayılı günler kala, çocukların sağlığını korumak için dikkat edilmesi gereken önemli noktalar hakkında bilgiler paylaşan Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Cenk Çelik, enfeksiyonlardan korunmanın en etkili yönteminin el hijyeni olduğunu belirtti. Dr. Çelik, çocukların aşılarının da düzenli olarak yapılması gerektiğinin altını çizdi.

2024-2025 eğitim öğretim yılı 9 Eylül Pazartesi günü başlıyor. Çocuklar, bu dönemde kalabalık sınıf ortamlarına girecek ve havaların soğumasıyla birlikte enfeksiyon hastalıkları artış gösterecek. İstanbul Beykent Üniversitesi Hastanesi'nden Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Cenk Çelik, ailelerin çocuklarını bu dönemde enfeksiyonlardan korumak için çeşitli önerilerde bulundu.

Dr. Çelik, “Çocukları enfeksiyonlardan korumanın en etkili ve güvenilir yöntemi el hijyenidir,” dedi. Çocuklara el yıkama alışkanlığını kazandırmanın önemini vurgulayan Dr. Çelik, “Ellerini bol suyla, sabunla en az 30 saniye ovalamalı ve ardından durulamalıdır. El hijyenine dikkat edilmesi, maymun çiçeği gibi hastalıklardan da koruyacaktır,” şeklinde konuştu.

Çocukların hasta olduklarında öksürük ve hapşırık yoluyla enfeksiyon yayabileceğine dikkat çeken Dr. Çelik, “Çocuklar elleriyle değil, dirsek veya kollarıyla ağızlarını kapatmalı veya tek kullanımlık kâğıt mendil kullanmalıdır,” dedi.

Dr. Çelik, aşıların enfeksiyonlardan korunmada en güvenli yöntem olduğunu belirtti. “Okula gidecek çocukların rutin aşılarının tamamlanmış olması çok önemlidir. Özellikle grip sezonu başlamadan 2-3 hafta önce grip aşısı yaptırılması önerilir,” dedi. Ayrıca, menenjit, zatürre ve kızamık gibi hastalıklara karşı aşıların tam olduğundan emin olunmasının önemini vurguladı.

“Okula başlamadan önce çocukların pediatrist veya aile hekimi tarafından muayene edilmesi faydalı olacaktır,” diyen Dr. Çelik, alerji, geniz eti ve kulakta sıvı olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, çocukların büyüme ve gelişimlerinin de değerlendirilmesi gerektiğini ekledi.

Dr. Çelik, ideal beslenme alışkanlıklarının okul öncesinde kazanılması gerektiğini vurguladı. “Aileler, çocuklarına karbonhidrat ve yağdan uzak, protein, vitamin ve mineraller açısından zengin bir beslenme alışkanlığı kazandırmalıdır. Okul döneminde ise abur cubur ve fast food yerine dengeli beslenmeye uygun gıdalar tercih edilmelidir,” dedi.

Yeni eğitim yılı öncesinde bu tavsiyelere dikkat ederek çocuklarınızın sağlığını koruyabilir ve okul dönemine hazırlıklı bir şekilde başlayabilirsiniz.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı