AK Parti Çankırı İl Başkanı Koray Erdoğan, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutladı AK Parti Çankırı İl Başkanı Koray Erdoğan, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutladı

ÖZEL HABER / Çankırılı Ozan ve Türk Halk Müziği Sanatçısı Nuri Özkan, geçmişte Çankırı yaren gecelerinde söylenen ancak günümüze yalnızca sözleri ulaşan Çankırı Türküsü'nü kendi yorumu ile seslendirerek gelecek kuşaklara aktarılması için önemli bir kültürel adıma imza attı.

Çankırı Yaren Kültürü'nün bir parçası olarak kış aylarında icra edilen Yaren Geceleri veya bir başka isimle Yaren Meclisleri'nde geçmişte söylenilen "Alıverin feracemi giyeyim" isimli Çankırı Türküsü'nü kendi sazı ve sözü ile besteleyen Çankırılı Ozan ve Türk Halk Müziği Sanatçısı Nuri Özkan, bu türküyü youtube kanalından vatandaşlarla paylaştı.

Nuri Ozkan Cankiri Zeybek Turkusu

Sosyal medya hesabından kısa bir açıklamada bulunan Nuri Özkan, Çankırı kültürü için yapmış olduğu önemli bir hizmet bir yana mütevazı açıklaması ile de bir kez daha takdir topladı.

Çankırılı Türk Halk Müziği Sanatçısı Nuri Özkan mesajında şu ifadelere yer verdi:

Çankırı Yâran meclislerimizde, geçmişte zeybek türküsü olarak icra edilen bu eserimizin günümüze sadece sözleri ulaşmıştır. Bu güzel türkümüzün de yitip gitmesine yürek razı olmadı. Sazım ve sözüm yettiğince bu sözlere böyle bir ezgi ile eşlik etmeye o ruhu yakalamaya çalıştım. Umarım yerini bulur. Kusurlar Affola.

1968 yılında vefat eden Müzikolog, Folklor Araştırmacısı ve Eğitimci Halil Bedii Yöneken'in "Çakırı'da Sohbet" isimli makalesinde  Alıverin Feracemi Giyeyim Türküsü şu ifadelerle dile getirilmişti.

Oyunlar saz refakatiyle oynanır, bilhassa ince rakıslarda saz şarttır. Herhangi bir oyun havasının kısa kesimleri saz tarafından çalınmaya başlanınca oyun bilenlerden bir iki kişi oyuna kalkar, karşılıklı dikilirler, türkünün deyiş kısmı ayakta dinlenir, onların mânasına göre bir takım uygun edalarla küçük hareketler yapılır, saz oyun yerini vurunca oyuncular da oynamaya başlarlar. Oyunun bitimini saz "Savak verme" ile ihtar eder. Oyun sonunda oyuncular karşılıklı olarak yaklaşırlar, biner bacaklarını birbirine doladıktan sonra geri dönerek oyuna son verirler. Kömür gözlüm türküsü Çankırı’nın en tanınmış oyun ezgilerindendir. Çankırı’da da diğer bazı yerlerde olduğu gibi "Genç Osman" ezgisiyle oyun oynanır, halbuki bu, tarihî konuyu terennüm eden ezgi bir kahramanlık ezgisidir. Alıverin feracemi giyeyim” mısrasıyla başlayan ezgi bir zeybek oyunu türküsüdür. Zeybek misin, zeybek donu giyersin”, bu da zeybek oyununun havasıdır. "Mahi" keza bir çeşit zeybek oyunudur. Mahimi gördüm düşümde, giden ayın on beşinde, sevdası vardır başımda” dediğine göre "Mahi" bir sevgilinin adıdır, Fadime de bir oyun ezgisidir.

Çankırı’nın yakın geçmişte müzik ve oyun sahası yalnız sohbet ve düğün demek değildi. Yazın kapalı yerler dışında, mesela Karaköprü bahçelerinde, Feslikân Kale, Taşmescit gibi gezinti yerlerinde, Kurşana, Kurbantepesi, Kayabaşı, Savakbaşı.. gibi teferrüç yerlerinde de eski ezgiler söylenir ve yerli oyunlar oynanırdı. Buralarda bilhassa şehre hâkim olan yerlerde yalnız delikanlılar koşma, Bozuk okumazlar, kadınlar da bahçelerde eğlenirler. "Kaftanlı, fermaneli, canfes şalvarlı, entarili, fistanlı, belleri gümüş kemerli, gerdanları incili, altınlı, elmaslı, başları namaz beziyle örtülü tazeler, kızlar, gelinler el ele verirler, halka teşkil edip Helisa, çekerlerdi", isteyenler çengi getirip oynatırdı. Mazi oldu o demler...

Muhabir: Furkan Ercan