Afrika'nın güneyinden geçip Hindistan'a ulaşan ilk kaşif olan Vasco Da Gama merak konusu oldu. Bu yazıda Vasco Da Gama ile ilgili tüm detaylara ulaşabileceksiniz.

Vasco Da Gama kimdir?

Vasco da Gama 1460 veya 1469 yılında Portekiz'de doğmuş, Keşifler Çağı'nın en etkili denizcilerinden biri olarak tanınır. Portekizli bu ünlü kâşif, Avrupa'dan doğrudan Hindistan'a ulaşan ilk kişi olarak tarih sayfalarına geçmiştir.

Portekiz Kralı I. Manuel tarafından, Hindistan'ın zenginliklerine ve Hristiyanlar için kutsal kabul edilen topraklarına ulaşma görevini üstlenmiştir. 1497 yılında, önceden Bartelemeu Dias tarafından keşfedilen ve Afrika'nın güney ucunu dolanan Ümit Burnu rotasını takip ederek, Portekiz'in deniz keşiflerini yeni bir aşamaya taşımıştır.

Vasco Da Gama Kimdir

Da Gama'nın Hindistan'a deniz yoluyla ulaşması, Osmanlı Devleti ve İran'ın ticarî üstünlüğünü sona erdirmiş ve Avrupa'nın deniz ticaretinde egemenliğini sağlamlaştırmıştır.

Miss Turkey yarışmasında ilk 20'ye giremeyen İpek Kuşçu kimdir? Olayı ne? Miss Turkey yarışmasında ilk 20'ye giremeyen İpek Kuşçu kimdir? Olayı ne?

Vasco da Gama, seferleri sırasında özellikle Müslüman gemilerine karşı, hacdan dönen zengin gemilere karşı korsanlık yapmış ve Calicut, Mombasa, Malindi gibi liman şehirlerinde yerel halkla çatışmalara girip bu şehirleri topa tutmuştur. Bu eylemleri, onun keşiflerine ve Hindistan'a ulaşma sürecine dair tarihsel önemini pekiştirmiştir.

Vasco Da Gama nereyi keşfetti?

Vasco da Gama, 15. yüzyılın sonlarında Portekiz'den çıkarak Afrika'nın güneyinden geçip Hindistan'a ulaşan ilk kaşiftir. Avrupalılar, Roma İmparatorluğu döneminde karabiber, tarçın ve karanfil gibi baharatlarla tanışmıştı. Baharat Yolu’nun İran ve Osmanlı İmparatorluğu'nun kontrolüne geçmesiyle baharat fiyatları yükseldi. Portekiz ve İspanyol kralları Hindistan’a deniz yoluyla ulaşma çabası içine girdi.

Portekizli denizci Vasco da Gama, 8 Temmuz 1497'de dört gemi ve 170 mürettebatıyla Lizbon'dan yola çıktı. Ümit Burnu'nu geçtikten sonra, 2 Mart 1498'de Mozambik'e ulaştı. Burada Müslüman gibi davranarak bölge halkıyla dostluk kurmaya çalıştı, ancak başarılı olamayarak gemisinden top atışlarıyla kaçtı. Kenya'nın Malindi kentine vardığında, Hindistan’a giden gemicilerle tanışarak rehber edinip, 20 Mayıs 1498’de Hindistan’ın Calicut şehrine ulaştı.

Vasco Da Gama Nereyi Keşfetti

Calicut Kralı Zamorin tarafından saraya kabul edilen Vasco da Gama, sunduğu hediyelerle etkili olamadı. Sert muson rüzgarları nedeniyle dönüş yolunda zorluklar yaşadı; kardeşi ve birçok mürettebat üyesini kaybetti. Portekiz'e döndüğünde, sadece iki gemi ve 55 mürettebatı kalmıştı.

Gama, Hindistan'a ikinci seferini 1502'de gerçekleştirdi. Bu sefer, Calicut Kralı Zamorin ile anlaşmaya varamayınca, şehirdeki ticaret gemilerini hedef alarak top atışlarıyla zarar verdi ve mürettebatı esir aldı. Gama'nın, Mekke'ye giden bir gemiyi durdurup yakarak hac yolcularını öldürttüğü de rivayet edilmiştir.

Vasco da Gama'nın üçüncü Hindistan seferi 1524'te gerçekleşti; ancak Hindistan'da sıtmaya yakalanarak öldü. İlk seferinin 500. yılı için 1998'de Hindistan’da kutlamalar planlandıysa da, komünist partisinin tepkisi nedeniyle iptal edildi. Vasco da Gama'nın keşifleri, Avrupalıların Hindistan’a deniz yoluyla ulaşmasını sağlayarak, küresel deniz ticaretinde önemli bir dönüm noktası oluşturdu.

Kaynak: Haber Merkezi