Ayşegül Çıdamlı kimdir? Nereli, ne iş yapıyor? Ayşegül Çıdamlı kimdir? Nereli, ne iş yapıyor?

Çoğu insanın en az bir kere yaşadığı düşme hissiyle uykudan uyanma durumu, ve bu durumun neden olduğu son derece merak ediliyor. Elbette bu durumun bir bilimsel karşılığı var: "Hipnogojik Miyoklinik Seğirti" yani "uyku sırasında istemsiz seğirme".

Uykuya dalma evresinde insan vücudunda gerçekleşen en temel tepkiler; nefes hızının yavaşlaması, kasların gevşemesi ve vücut sıcaklığının düşmesidir. Uzmanlar uykuya dalış sırasında yaşanan bu durumun, kasların gevşediği esnada beynin anlık olarak kontrolü kaybetmesi sebebiyle olduğunu söylüyor.

Pexels Photo 3771069Bu anlık kontrol kaybı ise insanın uyanık halini sağlayan retiküler aktive edici sistemle uyku halini sağlayan ventrolateral preoptik çekirdek arasında yaşanan mücadelenin bir sonucu.

Düşme hissiyle uyanmanın diğer sebepleri ise stres, yorgunluk, anksiyete veya uyku eksikliği. Öte yandan uzmanlar kafeinin de bu durumun bir sebebi olduğunu söylüyor. Dolayısıyla bu durumu sık yaşayan bireylere kafeini azaltmaları öneriliyor.

Pexels Photo 4473864

Ne iyi gelir?

Uykudan düşme hissiyle uyanmanın önüne geçmek için bazı yöntemler var. Örneğin düzenli uyku rutini, kafein ve alkol tüketimini azaltmak bu yöntemlerden birkaçı... Öte yandan meditasyon, nefes egzersizleri ya da fiziksel aktiviteler de bu durumun önüne geçmek için etkili olabilir. Bu yöntemlerden hiçbirinin işe yaramaması durumunda da bir uyku terapistine danışılabilir.

Kaynak: Haber Merkezi