Çankırı Karatekin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, tuz tüketimiyle ilgili doğru bilinen yanlışları ele alarak önemli uyarılarda bulundu. Ercoşkun, tuzun vücudun demir, kalsiyum ve selenyum ihtiyacını karşılamadığını belirterek, bu tür minerallerin farklı kaynaklardan sağlanması gerektiğini ifade etti.

Tuzun Kristal Kalitesi İçin Teknolojiyi Reddeden İlyas Ak'ın Taş Değirmeni Tuzun Kristal Kalitesi İçin Teknolojiyi Reddeden İlyas Ak'ın Taş Değirmeni

Tuzun en önemli kalite kriterinin saflık ve temizlik olduğunu vurgulayan Ercoşkun, tüketicilerin tuz seçerken bu kriterlere dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Saf ve temiz tuzların daha sağlıklı olduğunu belirten Ercoşkun, bu özelliklerin tuzun kullanım amacına uygun olarak değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Tuzla ilgili yanlış bilgilendirmelerin toplum sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini belirten Ercoşkun, tuzun temel işlevinin yemeklere lezzet katmak ve vücudun sodyum ihtiyacını karşılamak olduğunu hatırlattı. Ancak, kalsiyum, demir ve selenyum gibi hayati minerallerin tuzdan sağlanamayacağı konusunda kamuoyunu uyardı.

“Bir tuzun bu kadar mineral içermesi çokta mümkün değil”
Tuzda fonksiyonları kabul edilmiş ve araştırmaları devam eden 25 mineralin bulunduğunu belirten Doç. Dr. Ercoşkun, “Kaya tuzun içerisinde 80'den fazla mineral olduğu iddia ediliyor. Ancak bu iddia edilen minerallerin çoğu insanlar için oldukça ciddi risklere sahip olan minerallerdir. Kalsiyum, magnezyum, fosfor, demir, iyot, bakır, krom gibi 16 adet mineral var. Henüz kabul edilmemiş ama insan vücudunda fonksiyonları araştırılanlar ile birlikte toplamda 25 mineral söz konusu. Dolayısıyla bir tuzun bu kadar mineral içermesi çokta mümkün değil. Tuzun içerisinde mineral olduğu iddia edilen elementler, insan ihtiyacıyla mukayese edildiği zaman oldukça düşük miktardalardır veya da yok hükmündedirler” dedi.



“Tuzun en önemli kalite kriteri, saflığı ve temizliğidir”
Hiçbir tuzun kalsiyum, demir, selenyum kaynağı olmadığını söyleyen Ercoşkun, “Türkiye'deki tüm kaya tuzlarında yaklaşık 50 miligram bölü kilogram, yani 50 PPM civarında bir magnezyum söz konusudur. Günlük 5 gram tuz tüketimi ile binde 0,1-0,2 gibi magnezyum ihtiyacını tuzdan karşılayabiliriz. Bu ise yok hükmündedir. Binde 0,1'lik magnezyum, magnezyum değildir. Diğer elementler de böyledir. Hiçbir tuz kalsiyum, demir, selenyum kaynağı değildir. Tuzun en önemli kalite kriteri, saflığı ve temizliğidir” diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı