Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) ve Teknorot Otomotiv'in işbirliğiyle sunulan "İleri Preform Teknolojisi ile Net Şekilli Salıncak Üretimi" konulu 1505 projesi, büyük bir başarıya imza atarak destek almaya hak kazandı. Bu projeyle, kompozit malzemelerin hafiflik ve mukavemet avantajları kullanılarak, otomotiv sektöründe geleneksel metal salıncak kollarına alternatif yüksek performanslı çözümler sunulması planlanıyor. Proje, üniversite-sanayi işbirliğinin başarılı bir örneği olarak dikkat çekiyor.

Proje ekibinde yer alan Prof. Dr. Mehmet Karahan, projeyle ilgili açıklamalarda bulunarak, kompozit malzemeden otomotiv süspansiyon salıncak kolunun tasarımının yapılacağını ve bu tasarımın daha sonra analizi ve optimizasyonunun gerçekleştirileceğini belirtti. Karahan, "İleri preform teknolojisi kullanılarak üretilen salıncak kolları, doğrudan kullanıma hazır bir şekilde üretilecek ve talaşlı imalat ihtiyacı ortadan kalkacak," dedi. Ayrıca, z-yönünde bağlanan katmanlar sayesinde kompozit malzemenin delaminasyon direncinin ciddi şekilde artırılacağı ve bunun da daha uzun servis ömrü ve daha fazla hasar toleransı sağlayacağı ifade edildi.

Projenin otomotiv sektörüne büyük katkılar sağlaması bekleniyor. Bu yeni teknolojinin, otomotiv bileşenlerini hafifleterek araçların yakıt tüketimini azaltacağı ve dolayısıyla karbon ayak izini minimize edeceği öngörülüyor. Proje sonunda, otomotiv sektöründe daha önce görülmemiş kalitede ve performansta kompozit salıncak parçaları üretileceği belirtiliyor. Bu sayede, sektördeki yenilikçi çözümlerle önemli bir atılım yapılması hedefleniyor.

Projeye sanayi ortakları olarak Teknorot Otomotiv ve BUTEKOM da katkı sağlıyor. Teknorot Otomotiv, binek ve hafif ticari araçlar için süspansiyon ve direksiyon parçaları üreten Avrupa'nın en büyük üreticisi olarak biliniyor. Ayrıca, Teknorot, 2011’den bu yana Ar-Ge Merkezi olarak tescillenmiş olup, birçok uluslararası fonla desteklenen projeler yürütüyor. Şirketin 81 patent ve faydalı model başvurusu bulunuyor. Projede çözüm ortağı olan BUTEKOM ise, kompozit malzeme konusunda donanımlı altyapısı ile numune üretim ve test işlemlerinde önemli bir rol oynayacak.

HAVELSAN Tarafından Sahil Güvenlik Komutanlığı'na Milli İmkanlarla Tasarlanan Veri Merkezi Açıldı HAVELSAN Tarafından Sahil Güvenlik Komutanlığı'na Milli İmkanlarla Tasarlanan Veri Merkezi Açıldı

Bursa Uludağ Üniversitesi'nin liderliğindeki bu proje, hem akademik alanda hem de sanayi sektöründe büyük bir adım olarak kabul ediliyor. Bu tür projelerin, üniversite-sanayi işbirliğini güçlendirerek, Türkiye'nin otomotiv sektörüne katkı sağlayacak yenilikçi çözümler geliştirmesi bekleniyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı