Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" görüşülerek kabul edildi. Yeni düzenlemeyle, sağlık hizmetleri ve sigorta sisteminde önemli değişiklikler yapılması hedefleniyor.

Yeni düzenlemeyle, sağlık hizmeti almak için başvuran kişilerin, sağlık hizmetlerinin gereği olarak verilerinin işlenmesine olanak tanınıyor. Ancak acil durumlar haricinde, hizmetin sunulacağı saatler ve çalışma süreleri Bakanlık tarafından belirlenecek. Haftada 40 saatten az olmamak kaydıyla, ilgili aile hekiminin talepleri doğrultusunda, yerel sağlık idaresi onayıyla hizmet verilecek.

Uluslararası öğrencilere yönelik de önemli bir düzenleme getirildi. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı veya Uluslararası Öğrenciler Değerlendirme Kurulu kararıyla burs verilen uluslararası öğrenciler, bursluluk süreleri boyunca genel sağlık sigortalısı sayılacak. Bu sigorta, öğrencilerin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesini sağlayacak ve GSS primleri, belirlenen kazanç alt sınırının yüzde 4’ü oranında olacak.

Kanun teklifinde, 1 Ocak 2015 öncesine ait ödenmemiş Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri ile gecikme cezası ve zammı gibi fer’i alacakların tahsilinden vazgeçileceği de belirtildi. Bu düzenleme, vatandaşların geçmiş dönem GSS borçlarını ödemek zorunda kalmadan sigortalılık haklarından yararlanabilmelerine olanak tanıyacak.

Suriye’deki çocuklar, yıkık mahallede futbol sahasında oyun oynuyor Suriye’deki çocuklar, yıkık mahallede futbol sahasında oyun oynuyor

Sigortalılığı 31 Aralık 2008 öncesine dayanan ve hizmet akdiyle çalışan sigortalılara yönelik yeni şartlar da getirildi. Çalışma gücü kaybı oranı yüzde 40 ile 49 arasında olanlar, 18 yıl sigortalılık süresi ve 4 bin 100 gün prim ödeme şartıyla yaşlılık aylığı almaya hak kazanacak. Yüzde 50 ile 59 arasında çalışma gücü kaybı olan sigortalılar ise 16 yıl sigortalılık süresi ve 3 bin 700 gün prim ödeme koşuluyla bu haktan yararlanabilecek.

Yeni düzenlemeler, sağlık ve sosyal güvenlik alanındaki önemli boşlukları doldurmayı ve vatandaşlara daha etkili hizmet sunmayı amaçlıyor. Yasa, yürürlüğe girmesiyle birlikte uygulamada önemli değişiklikler getirecek.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı