Denizli, Pamuk Hasadıyla 2024 Sezonuna Merhaba Dedi Denizli, Pamuk Hasadıyla 2024 Sezonuna Merhaba Dedi

T.C. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, vatandaşların restoran ve kafelerin gıda güvenirliği için denetlenip denetlenmediğini "Tarım Cebimde" uygulamasındaki QR kodu işletmelerdeki barkodlara okutarak öğrenilebileceğini duyurdu.
gıda konusunda akıllarda soru işareti kalmasının önüne geçileceğini bildirdi.
 

Orman Genel Müdürlüğü Konferans Salonu'nda “7 Haziran Dünya Gıda Güvenirliği Günü” etkinliği yapıldı. Etkinlikte konuşma yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, nüfusun hızla arttığını vurguladı. Bakan Yumaklı, 2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyara, ülke nüfusunun ise 100 milyona yaklaşmasını ön görüldüğünü söyledi.
Yumaklı, söz konusu durumdan dolayı nüfusu beslemek için bugünden % 70 daha fazla gıdaya ve bu gıdayı üretmek için de % 55 daha fazla suya ihtiyaç olacağını önemle dile getirdi.
Gıda güvenirliğini vurgulayan Bakan Yumaklı, tarladan sofraya gelen, gıdanın tüm aşamalarının kontrol edildiğini belirtti. Tarım ve Orman Bakanlığının gıda güvenirliğini 3 aşamada ele aldığını söyleyen Yumaklı, üretim, denetim ve tüketim noktalarında hassas ve titiz olduklarını altını çizerek aktardı.
Toprak Mahsulleri Ofisi'nin açıkladığı hububat referans fiyatları da gündeme getiren Yumaklı, gıda konusunu siyasi bir aparat olamayacağını belirtti. Gündüz ve gece hiç durmadan çalışan çiftçinin gerçekçi olmayan vaatler ile kışkırtılmasını kabul etmediğini söyleyen Yumaklı, çiftçi ile bakanlığın arasına açacak tüm söylemleri reddettiğini duyurdu.
Tarım ve Orman Bakanlığının denetimlerini işaret eden Yumaklı, Avrupa Birliği uyumunun yanı sıra FAO ve Dünya Sağlık Örgütü'nün çalışmalarını da dikkate gözlemlediklerini söyledi.



"81 ilimizde güçlü bir denetim alt yapımız var. "
Yapılan çalışmaları aktaran Yumaklı, şu sözleri söyledi: “Şu ana kadar 104 adet Türk Gıda Kodeksi mevzuatı yayınlandık. 81 ilde güçlü bir denetim alt yapımızı oluşturduk. 41 Kamu ve 107 Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı ile hizmet veriyoruz. Gıdaya yönelik 15 Ar-Ge merkezimiz var. 7 bin 617 Gıda Kontrol arkadaşımız var. Biz en iyi gıda denetçisinin vatandaşımız olduğunu düşünüyoruz. Bu güçlü alt yapıyla 2023 yılında 1,3 milyon denetim yaptık. 2024 yılının ilk 5 ayında ise toplam 515 bine yakın denetim gerçekleştirildi. Yanıltıcı görsel maddeleri yasakladık. Gıda katkı maddelerinin bazılarını yasakladık. Yasağımızı delmeye çalışanları görüyor ve yakından inceliyoruz. İlk kez arı ürünlerine ilişkin bir tebliğ sunduk. İhracattan geri dönen taze meyve ve sebzelerin kontrollerinin ülkemizde giriş noktasında yapılmasına başladı. Bize zaman zaman bazı eleştiriler, mesnetsiz iddialar, eleştiriler geliyor. Her hangi bir şekilde uygunsuz olduğu tespit edilen ürün ne yapılıyormuş görelim” dedi.

Bakan Yumaklı, pestisit nedeniyle yurt dışından Türkiye'ye geri gönderilen 17 ton limonun imha görüntülerini de etkinlikte izletti. Bakan Yumaklı, sadece Türkiye'ye gönderilen ürünlerin imha edilmediğini bunun yanı sıra hasat zamanı aşırı pestisit tespit edilen ürünlerinde uygun mekanlarda imha edildiğini söyledi. Yumaklı, pestisit tespit edilen ürünlerin sahiplerine de gerekli uyarılar yapıldığını ve idari para cezası uygulandığını ve uygulanmaya devam edeceğini açıkladı.
Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Kahverengi kokarca ve Akdeniz meyve sineği gibi zararlı böceklere karşı eylem planı oluşturduklarını da belirtti. Hayvanlara şap aşılamasının bu yıl 3'e çıkartıldığını dile getirdi. Aşılar ile geçen yıla göre şap vaka sayısının yüzde 53 oranında azaltıldığına vurguladı.
Hayvan hastalıklarının artmasını engellemek için Erzurum ve Elazığ'da Veteriner Yol Kontrol ve Denetim Noktaları oluşturulduğunu vurgulayan Yumaklı, Ankara, Çankırı, Kayseri ve Mersin'de de denetim noktaları için çalışmalar tam gaz başlatıldığının altını çizdi.

Vatandaşlar "Tarım Cebimde" uygulamasıyla işletmelerin denetlenip denetlenmediğini artık öğrenebilecekler
Bakan Yumaklı, “Herhangi bir gıda alışverişi yaptığınız restorana, kafeteryaya gittiniz de o işletmenin en son hangi tarihte denetlendiğine dair barkot ile bilgi sahibi olabileceksiniz. Sonraki aşamada bu denetim sonucunun ne olduğunu göstermek olacak. Biz burada gönüllülük esası istiyoruz. İşletmeler kendi firmalarının güvenirliliğini, ne kadar güvenli olduğunu tüketicilere göstermek istiyorlarsa bu barkodu kendi işletmelerini görünür yerlerine, menülerine, kapılarına yapıştırarak sizlere güvenilir gıdaya ulaşma hakkınızın bakanlık tarafından da denetlendiğini kendileri göstermiş olacak. Eğer QR kod yoksa siz oraya bir soru işareti ile oturabilir alışveriş yapabilirsiniz.”

Uygulama nasıl kullanılacak?
Tarım Cebimde uygulamasını indiren vatandaşlar, ilk önce Gıda Kontrol sekmesini açmalı ve adından İşletme Denetim Sorgulama sekmesini de açan vatandaşlar, restoran veya kafelerdeki QR kodu okutarak, işletmenin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından denetlenip denetlenmediğini sorgulayabilecekler.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı