Hayatını özgürlük, demokrasi ve eşitlik mücadelesine adayan tarihçi Dr. Tarık Ziya Ekinci, 99 yaşında hayatını kaybetti. Bu olayın üzerine ise vatandaşlar Ekinci'nin kim olduğunu araştırmaya başladı.

Tarık Ziya Ekinci kimdir?

Tarık Ziya Ekinci, Mısır’daki siyasi kriz döneminde önemli bir figür olarak tanınan, geniş bir tıp ve siyaset geçmişine sahip bir isimdir. Hem sağlık alanında hem de siyasette önemli katkılarda bulunmuş, özgürlük ve eşitlik mücadelesine ömrünü adamıştır.

Kazım Güleçyüz kimdir? Neden gözaltında alındı? Kazım Güleçyüz kimdir? Neden gözaltında alındı?

Tarık Ziya Ekinci'nin ilk yılları ve eğitimi

Tarık Ziya Ekinci, 25 Şubat 1925'te Diyarbakır'ın Lice ilçesinde doğdu. Ortaokul ve liseyi Diyarbakır'da tamamladıktan sonra 1949 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'ni bitirdi. Paris Tıp Fakültesi'nde ihtisas yaparak iç hastalıkları mütehassısı oldu.

Tarık Ziya Ekinci

Tarık Ziya Ekinci'nin kariyeri ve siyasi hayatı

1957 yılında Diyarbakır'a yerleşti ve iç hastalıkları uzmanı olarak çalıştı. Siverek Sıtma Savaş Tabipliği, Diyarbakır Merkez Belediye Baştabipliği ve Lice Hükümet Tabipliği gibi çeşitli sağlık görevlerinde bulundu. Ayrıca Diyarbakır, Mardin ve Siirt Tabip Odaları Başkanlıkları ile Diyarbakır Kızılay ve Veremle Savaş Dernekleri Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulundu.

Siyasi kariyerinde, 1957'de CHP'de ve 1960'tan itibaren Türkiye İşçi Partisi'nde (TİP) yer aldı. Sosyalist Kültür Derneği'nin kuruculuğunu yaptı ve TİP'ten 1965 yılında Diyarbakır milletvekili seçildi. Yön Dergisi’nin sosyalist manifestosunu imzaladı ve 1970'lerde sol gençliğin örgütlenmesinde aktif rol oynadı. Diyarbakır Devrimci Doğu Kültür Ocakları'nın (DDKO) kuruluşunda önemli bir rol üstlendi.

12 Mart Muhtırası sonrasında Diyarbakır Askeri Cezaevi’nde "Kürtçülük ve komünizm propagandası" suçlamasıyla 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve iki yıl tutuklu kaldı. 12 Eylül döneminde beş kez tutuklandı ve kısa süreli özgürlüğü sırasında yurt dışına çıktı. 1989'a kadar Paris'te doktorluk yaptıktan sonra Türkiye'ye döndü.

Tarık Ziya Ekinci'nin son yılları

2008 yılında Ahmet İnsel ve Baskın Oran’ın başlattığı Ermenilerden özür diliyorum kampanyasına destek verdi. Ömrünü özgürlük, demokrasi ve eşitlik mücadelesine adayan Dr. Tarık Ziya Ekinci, 15 Ağustos 2024'te İstanbul'da 99 yaşında vefat etti.

Dr. Tarık Ziya Ekinci

Tarık Ziya Ekinci'nin kitapları

  • Doğu Dramı (1966)
  • Devlet ve Ben (1995)
  • Faili Meçhul Bir Cinayet (1994)
  • Vatandaşlık Açısından Kürt Sorunu ve Bir Çözüm Önerisi (1997)
  • Demokrasi, Çokkültürlülük ve Bir Yargısal Serüven (1999)
  • Avrupa Birliği’nde Azınlıkların Korunması Sorunu Türkiye ve Kürtler (2001)
  • Sol Siyaset Sorunları Türkiye İşçi Partisi ve Kürt Aydınlanması (2004)
  • Millet, Milliyetçilik, Devlet ve Anayasa Sorunları (2004)
  • Türkiye’de Demokrasi ve İnsan Hakları Sorunları (2004)
  • Türkiye’nin Kürt Siyasetine Eleştirel Yaklaşımlar (2004)
  • Türkiye’nin Çağdaşlaşması ve Kürtler (2006)

Kaynak: Haber Merkezi