Türkiye Süper Lig'inde 2024-2025 futbol sezonunun 1. Transfer ve Tescil Dönemi gece yarısı itibarıyla tamamlandı. 24 Haziran'da başlayan ve 82 gün süren transfer dönemi boyunca, Süper Lig kulüpleri kadrolarını güçlendirmek için yoğun bir çaba gösterdi. Bu süre zarfında, 16 Süper Lig takımı toplamda 158 oyuncu transfer etti.

Gaziantep FK, yaz transfer döneminin en aktif takımı olarak öne çıktı. 17 oyuncuyu kadrosuna katan Gaziantep FK, bu alanda en yüksek transfer sayısına ulaştı. Gaziantep FK'yı 16 transferle Konyaspor, 13 transferle Trabzonspor ve Bodrum FK takip etti. Ancak transfer yasağı nedeniyle Samsunspor, Adana Demirspor ve Kayserispor kadrolarına oyuncu ekleyemedi.

Dört büyüklerden Trabzonspor, yaz transfer döneminde 13 yeni oyuncu transfer etti. Sezonun başında Abdullah Avcı ile başlayan, ardından Şenol Güneş ile devam eden Trabzonspor, Muhammed Cham, Serdar Saatçı, Pedro Malheiro, Ozan Tufan, Cihan Çanak, Arseniy Batagov, Denis Draguş, Okay Yokuşlu, Stefan Savic, Borna Barisic, John Lundstram ve Anthony Nwakaeme'yi kadrosuna kattı. Ayrıca, Simon Banza'yı da kiralık olarak aldı.

Fenerbahçe, Jose Mourinho yönetiminde sezona başladığı transfer döneminde 8 oyuncuyu kadrosuna dahil etti. Sarı-lacivertliler, Youssef En-Nesyri, Oğuz Aydın, Levent Mercan, Sofyan Amrabat ve Cenk Tosun'u bonservisleriyle alırken, Allan Saint-Maximin ve Filip Kostic'i kiralık olarak transfer etti. Ayrıca, geçen sezon kiralık oynayan Çağlar Söyüncü'nün bonservisini Atletico Madrid'den satın aldı.

Beşiktaş ise Hollandalı teknik direktör Giovanni van Bronckhorst yönetiminde şampiyonluk hedefiyle yola çıktı ve 8 oyuncuyu kadrosuna kattı. Siyah-beyazlılar, forvet hattına İtalyan futbolcu Ciro Immobile'yi eklerken, Emirhan Topçu, Can Keleş, Rafa Silva, Gabriel Paulista, Felix Uduokhai, Cher Ndour ve Joao Mario ile de anlaşma sağladı.

Galatasaray, Kerem Aktürkoğlu ve Wilfried Zaha gibi önemli isimlerle yollarını ayırdıktan sonra kadrosunu 7 yeni oyuncuyla güçlendirdi. Gabriel Sara, Elias Jelert, Ismail Jakobs, Michy Batshuayi ve Roland Sallai'yi bonservisleriyle transfer eden Galatasaray, Napoli'den Nijeryalı forvet Victor Osimhen'i kiralık olarak kadrosuna kattı. Ayrıca, Faslı futbolcu Hakim Ziyech'in bonservisini de satın aldı.

Altay’ın 43 yaşındaki golcüsü Murat Uluç: "Transfer yasağı kalkarsa futbolu bırakırım" Altay’ın 43 yaşındaki golcüsü Murat Uluç: "Transfer yasağı kalkarsa futbolu bırakırım"

Süper Lig'de yaz transfer döneminin en yüksek bonservis bedeli ödenen oyuncusu, Fenerbahçe'nin kadrosuna kattığı Faslı forvet Youssef En-Nesyri oldu. En-Nesyri için Sevilla'ya 19 milyon 500 bin Euro bonservis bedeli ödendi. Bu transfer, Türk futbol tarihinin en yüksek bonservis ödemesi olarak kayıtlara geçti. Galatasaray'ın Norwich'ten transfer ettiği Gabriel Sara ise 18 milyon Euro'luk bonservis bedeliyle Galatasaray tarihinin en pahalı oyuncusu oldu ve Süper Lig tarihinin ikinci en yüksek bonservis ödemesi oldu.

2024-2025 sezonunun yaz transfer döneminde Süper Lig takımlarının gerçekleştirdiği transferler ve ayrılan futbolcular şu şekilde:

  • Galatasaray:

    • Gelenler: Gabriel Sara, Elias Jelert, Ismail Jakobs, Michy Batshuayi, Hakim Ziyech, Roland Sallai, Victor Osimhen (Kiralık)
    • Gidenler: Kerem Aktürkoğlu, Tete, Nicolo Zaniolo (Kiralık), Emin Bayram, Wilfried Zaha (Kiralık), Alexandru Cicaldau, Kaan Arslan, Leo Dubois, Hamza Akman, Sergio Oliveira, Serge Aurier, Patrick van Aanholt, Carlos Vinicius, Tanguy Ndombele, Baran Demiroğlu (Kiralık), Eren Aydın (Kiralık), Siraçhan Nas (Kiralık), Ali Turap Bülbül (Kiralık), Jankat Yılmaz (Kiralık), Taylan Antalyalı (Kiralık), Baran Aksaka (Kiralık), Derrick Köhn (Kiralık), Halil Dervişoğlu (Kiralık), Ali Efe Çördek (Kiralık), Mathias Ross (Kiralık), Kazımcan Karataş (Kiralık)
  • Fenerbahçe:

    • Gelenler: Youssef En-Nesyri, Çağlar Söyüncü, Oğuz Aydın, Levent Mercan, Sofyan Amrabat, Cenk Tosun, Allan Saint-Maximin (Kiralık), Filip Kostic (Kiralık)
    • Gidenler: Ferdi Kadıoğlu, Umut Nayir, Melih Bostan, Michy Batshuayi, Rade Krunic, Miguel Crespo, Luan Peres, Joshua King, Çağtay Kurukalıp, Tiago Çukur, Joao Pedro, Leonardo Bonucci, Furkan Akyüz (Kiralık), Emir Ortakaya (Kiralık), Omar Fayed (Kiralık), Yiğit Fidan (Kiralık), Yiğit Efe Demir (Kiralık), Jin-ho Jo (Kiralık), Emre Demir (Kiralık), Marius Tresor Doh (Kiralık), Miha Zajc (Kiralık)
  • Beşiktaş:

    • Gelenler: Emirhan Topçu, Can Keleş, Ciro Immobile, Rafa Silva, Gabriel Paulista, Felix Uduokhai (Kiralık), Cher Ndour (Kiralık), Joao Mario (Kiralık)
    • Gidenler: Jackson Muleka (Kiralık), Utku Yuvakuran, Umut Meraş, Cenk Tosun, Ajdin Hasic, Javi Montero, Valentin Rosier, Vincent Aboubakar, Badra Cisse, Ante Rebic, Omar Colley, Emrecan Bulut, Amir Hadziahmetovic (Kiralık), Emrecan Uzunhan (Kiralık), Kerem Atakan Kesgin (Kiralık), Ege Tıknaz (Kiralık), Tayfur Bingöl (Kiralık), Rachid Ghezzal, Joe Worrall, Daniel Amartey
  • Trabzonspor:

    • Gelenler: Muhammed Cham, Serdar Saatçı, Pedro Malheiro, Ozan Tufan, Cihan Çanak, Simon Banza (Kiralık), Arseniy Batagov, Denis Dragu, Okay Yokuşlu, Stefan Savic, Borna Barisic, John Lundstram, Anthony Nwakaeme
    • Gidenler: Rayyan Baniya (Kiralık), Murat Cem Akpınar, Hakan Yeşil, Batuhan Kör, Arda Akbulut, Ognjen Bakic, Flavio, Kağan Moradaoğlu, Nicolas Pepe, Taxiarchis Fountas, Thomas Meunier, Dimitrios Kourbelis, Joaquin Fernandez, Mahmoud Trezeguet (Kiralık), Tonio Teklic (Kiralık), Göktan Gürpüz (Kiralık), Maxi Gomez, Montasser Lahtimi, Filip Benkovic, Paul Onuachu, Mehmet Aydın, Berat Özdemir
  • Başakşehir:

    • Gelenler: Jerome Opoku, Ousseynou Ba, Ömer Faruk Beyaz, Miguel Crespo, Matchoi Djalo, Berat Özdemir
    • Gidenler: Josef de Souza, Danijel Aleksic, Mahmut Tekdemir, Alican Özfesli, Rachid Ghezzal, Akin Cukurs (Kiralık), Aykut Öksüz, Enes Ünal, Emre Mor

Transfer dönemi, Türk futbolunun geleceğini şekillendirecek hamlelerle dolu. Takımların yeni sezon için güçlendirdikleri kadrolar, heyecanlı bir futbol atmosferi vaat ediyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı