Birleşmiş Milletler, Sudan'daki çatışmalar sonucunda 11 milyon kişinin ülke içinde yerinden edildiğini, 3,1 milyon kişinin ise ülkeyi terk ettiğini duyurdu. BM'nin yayınladığı rapor, Sudan'da 8 ila 75 yaş arasındaki sivillerin cinsel saldırılara maruz kaldığını da ortaya koydu.

Çankırı’da 3 Ayda 87 Yeni Bina! TÜİK Yapı İstatistiklerini Açıkladı! Çankırı’da 3 Ayda 87 Yeni Bina! TÜİK Yapı İstatistiklerini Açıkladı!

BM Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Genel Direktörü Amy Pope, Sudan’a yaptığı ziyarette ülkedeki durumun giderek kötüleştiğine dikkat çekti. Pope, “Sudan'daki durum felaket. Açlık, hastalık ve cinsel şiddet her tarafa yayılmış durumda. Bu, Sudan halkı için bir kabus” şeklinde konuştu.

Sudan ordusu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasındaki çatışmaların 18 aydır sürdüğünü hatırlatan Pope, “Genel Sekreter, yaklaşık 25 milyon insanın yardıma ihtiyaç duyduğunu belirtti. El Cezire eyaletinde toplu katliamlar ve cinsel şiddet haberleri alıyoruz” ifadelerini kullandı.

Pope, Sudan'ın bu yıl en büyük yerinden edilme krizini yaşadığını belirterek, “Yerinden edilenlerin sayısı 11 milyona ulaştı. Bu rakam Eylül ayından bu yana 200 bin kişi daha artmış durumda. Sudan nüfusunun yaklaşık yüzde 30'u yerinden edildi, bunların yarısından fazlası kadın ve dörtte biri 5 yaş altındaki çocuklar” dedi.

Birçok insanın barınaklara erişimi olmadan, temel ihtiyaçlarını karşılayamadığına dikkat çeken Pope, “Ülke nüfusunun yarısı yardıma muhtaç. Hastalıklar hızla yayılmakta ve Kuzey Darfur’da kıtlık hakim” dedi. Çatışma taraflarının sivilleri koruma yükümlülüklerine ve yardımlara güvenli erişim sağlama gereğine vurgu yaptı.

Pope, Paris'te düzenlenen bir konferansta uluslararası toplumun cömert taahhütlerde bulunduğunu ancak bunların yalnızca yüzde 52'sinin finanse edildiğini belirtti. “IOM, savaşın başlamasından bu yana yaklaşık 3 milyon kişiye yardım edebildi, ancak planlarımızın sadece yüzde 20'si finanse edildi. Uygun finansmanla çok şey yapabiliriz, ama savaş devam ettikçe ilerlememiz sınırlı kalacaktır” dedi.

Cinsel şiddet vakalarının artışını da vurgulayan Pope, “El Cezire eyaletindeki son olaylar, sarsıcı insan hakları ihlalleri örnekleridir. Tecavüz, işkence ve etnik şiddet raporları yaygınlaşıyor” ifadelerini kullandı. Birleşmiş Milletler’in araştırma komisyonu, RSF ve müttefiklerinin sivillere cinsel saldırılarda bulunduğunu ve bazı kadınları köle olarak kaçırdığını belirtti. Raporda, tecavüze uğrayanların çoğunluğunu 17-35 yaş arasındaki kadın ve kız çocuklarının oluşturduğu kaydedildi.

Komisyon Başkanı Muhammed Chande Othman, “Sudan'da belgelediğimiz cinsel şiddetin ölçeği sarsıcı. Savunmasız sivillerin durumu son derece endişe verici ve acil müdahale gerektiriyor” dedi.

15 Nisan 2023'ten bu yana süren çatışmalarda Sudan genelinde binlerce kişinin yaşamını yitirdiği bildiriliyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı