Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ankara’da düzenlenen “Şehir ve Tarım Paneli”nde önemli açıklamalarda bulundu. TARPOL tarafından Ulucanlar Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte, Yumaklı, şehirlerde tarımsal üretimin mümkün olduğunu ve teknolojinin bu konuda büyük bir rol oynadığını belirtti. Bakan Yumaklı, "2022 yılında kent tarımı kavramını gündeme getirdik ve o dönemde şehirlerde tarımsal üretimin artırılması gerektiğini vurguladık. Bugünün teknolojisi ile şehirlerde, her alanda tarım yapmak mümkündür" ifadelerini kullandı.
Yumaklı, özellikle zeytin üretimi konusunda Türkiye’nin dünya markası olma potansiyeline dikkat çekti. Zeytin gibi kaliteli tarım ürünlerinin, uygun teknolojilerle dünya pazarına açılabileceğini belirten Yumaklı, bu alanda akademik çalışmalar, özel sektör ve bakanlık iş birliğiyle daha fazla üretim yapılabileceğine vurgu yaptı. Ayrıca, bir özel şirketle gerçekleştirilen bir projeyi örnek göstererek, Kağıthane’de bir otoparkın sekizinci katında dikey tarım yapıldığını ve burada büyük ölçüde su tasarrufu sağlandığını aktardı. Yumaklı, genç girişimcilerin bu alanda gösterdiği başarıları desteklemenin önemini de vurguladı.
Bakan Yumaklı, Türkiye’nin kentleşme oranının giderek arttığını ve 2050 yılına kadar şehirlerde yaşayan nüfusun yüzde 68’i bulacağına dikkat çekerek, bu artışa bağlı olarak gıda ihtiyacının da yüzde 60 ila 70 arasında bir artış göstereceğini belirtti. Bu bağlamda, kent tarımının gelecekteki gıda güvenliğini sağlamak adına kritik bir öneme sahip olacağına inandığını söyledi.
Programın sonunda, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya plaket takdim edilerek, kent tarımı ve tarımda teknoloji kullanımına olan desteği nedeniyle teşekkür edildi. Yumaklı'nın açıklamaları, şehirlerde tarımsal üretim ve gıda güvenliği konusunda yeni bir dönemin habercisi olarak değerlendirildi.