Savcı, ceza yargılamasında iddia makamı olarak adalet sistemine hizmet eden kişidir. 2024 zamlarından sonra savcı maaşlarına zam yapıldı. Öte yandan savcı maaşları, kıdemlerine göre değişiklik göstermektedir. 

Düğün Sektöründe Duraklama: TESK Genel Başkanı Palandöken, Taksit Seçeneklerinin Artırılmasını İstedi Düğün Sektöründe Duraklama: TESK Genel Başkanı Palandöken, Taksit Seçeneklerinin Artırılmasını İstedi

Savcılar, hukuk sisteminin temel taşlarından biri olmakla beraber, belirli kurallar doğrultusunda hareket etmektedirler. Kamu yararına görev yapan savcılar, ilk olarak davayla ilgili kanıt toplar; akabinde dava sanıklarını sorgulayıp iddianame hazırlarlar. Ayrıca savcıların ölümle sonuçlanan olaylarla otopsi yaptırma görevi de bulunmaktadır. 

Pexels Photo 8693379

Savcı maaşları ne kadar?

Savcı maaşları kıdem ve değişiklik göstermektedir. Bu doğrultuda;

  • En düşük savcı maaşı ortalama 40 bin Türk Lirası’dır

  • En yüksek savcı maaşı ortalama 90 bin Türk Lirası’dır

  • Göreve yeni başlayan bir savcının maaşı 60 bin Türk Lirası ile 80 bin Türk Lirası arasında değişiklik göstermektedir

  • Stajyer savcı maaşı 40 bin Türk Lirası ile 60 bin Türk Lirası arasında değişiklik göstermektedir

  • Başsavcı maaşı 90 bin Türk Lirası ile 110 bin Türk Lirası arasında değişiklik göstermektedir

  • Cumhuriyet savcısı maaşı 82 bin 500 Türk Lirası ile 100 bin Türk Lirası arasında değişiklik göstermektedir

  • 1’inci sınıf savcı maaşı 78 bin 500 Türk Lirası ile 100 bin Türk Lirası arasında değişiklik göstermektedir

  • 10 yıllık savcı maaşı 78 bin 500 Türk Lirası ile 90 bin Türk Lirası arasında değişiklik göstermektedir

Stajyer savcılar

Hukuk fakültesinde eğitimini tamamlayan bireyler, avukat olarak görev yapabilir. Avukatlar, Adli Yargı Sınavı’na girip sınavdan yeterli puanı aldıktan sonra hakimlik ile savcılık arasından bir seçim yapabilirler. Bu noktada tercihini savcılık görevinden yana kullanan kişilerin, en az 6 ay staj yapmaları gerekmektedir. Stajını başarıyla tamamlayan kişiler ise savcı olmaya hak kazanırlar. 

Göreve yeni başlayan savcı

Stajyer görevini tamamlayan savcı adayları, savcı unvanını almaya hak kazanırlar. Göreve yeni başlayan savcılar ikinci derece savcılardan daha alt kademede yer alırlar. 

Cumhuriyet savcısı

Cumhuriyet savcıları, kamusal iddia makamı olarak görev yapmaktadırlar. Cumhuriyet savcılarının asıl görevi, cezai uyuşmazlıklarla ilgili soruşturma yürütmektir. Bu doğrultuda kamu davası açan Cumhuriyet savcıları, uyuşmazlığı yargı makamına taşımakla yükümlüdür. 

Başsavcı

Başsavcılar; üst düzey kamu görevlileri hakkında soruşturma yapar, iddianame düzenler, kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verir, açılan davalarda makamını temsil eder ve kanun yoluna başvurur. 

1’inci derece savcı

Birinci derece savcılar, kıdem ve derece bakımından en yüksek grupta yer alırlar. Dolayısıyla en yüksek savcı maaşlarından birini alırlar.

Kaynak: Haber Merkezi