ÇAKÜFEST 2024’ün üçüncü günü, Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda düzenlenen Akademik Paye Tebrik Töreni ile başladı. Programa başta Rektör Prof. Dr. Harun Çiftçi olmak üzere Rektör Yardımcıları, dekanlar, yüksekokul müdürler, akademisyenler ve aileler katıldı. Törende, akademik yükselme başarısı gösteren akademisyenlere Rektör Prof. Dr. Harun Çiftçi tarafından belge takdim edilerek cübbe giydirildi.

Törenin açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüyü teşrif eden Rektör Çiftçi, konukları selamladıktan sonra üçüncü kez Akademik Paye Töreni düzenlediklerini ve yaklaşık 400 akademisyenin yükselme ve yeniden atamasını gerçekleştirdiklerini söyledi.

Akademisyenlerin özlük hakları ve akademik çalışmalarını yapmak için uygun ortam oluşturma  konularında hassasiyet gösterdiklerini ifade eden Rektör Çiftçi, üretilen akademik bilginin yeni bilgiler ortaya koyması ve projelere vesile olmasının Türkiye için önemli olduğunu belirtti.

Rektör Çiftçi, TÜBİTAK 2209 projelerinde Türkiye’de ilk 40’ta olduklarının altını çizerek göreve başladıkları dönemde hedefledikleri adımları bir bir atmanın gururunu yaşadıklarını söyledi. Rektör Çiftçi, devamında kurumsal akreditasyon süreçlerini başlattıklarını ve 2 yıllık çalışmanın meyvelerini almaya başladıklarını ifade ederek program akreditasyon süreçlerinde de 10’un üzerinde programın olumlu netice elde edeceğini belirtti. Uluslararasılaşma hususunda Türk yükseköğretim kurumlarına önemli görevler düştüğünü söyleyen Rektör Çiftçi, öngörülü ve stratejik çalışmaların akreditasyon süreçleri için önemine değindi.

Rektör Çiftçi, devamında göreve geldiği günden bugüne çalışma ortamında yakalanan sinerjiye de dikkat çekerek bunun karşılığını eğitim öğretim, araştırma geliştirme, toplumsal katkı, uluslararasılaşma gibi alanlarda aldıkları için mutlu olduklarını ifade etti. Akreditasyon süreçlerinin birbirinin tamamlayıcısı olduğunu aktaran Rektör Çiftçi, bu süreçle birlikte 27 programda 3+1 ve 7+1 iş yeri mesleki eğitim uygulamasını da başlattıklarını söyledi.

Sözlerine; “Üniversitemiz, birçok etkinlikle toplumla iş birliği açısından çok iyi bir noktadadır. Akademisyenler ürettikleri bilginin toplumla paylaşılması noktasında yoğun olarak çalışmaktadır. Bu durum bizim adımıza oldukça sevindirici.” şeklinde devam eden Rektör, toplumda karşılık bulan bu etkinliklerle ÇAKÜ’nün Türkiye’ye örnek olduğunu vurguladı. Sanayi, kamu kurumları ve sivil toplum örgütleriyle paydaş kültürünü canlandırdıklarını da hatırlatan Rektör Çiftçi, üniversite öğrenci topluluklarının sosyal sorumluluk alanındaki faaliyetlerinin de ÇAKÜ’nün farkını yansıttığını ifade etti.

“Toplumsal dönüşümü gerçekleştirecek olanlar bilim insanlarıdır. Medeniyet kurucu unsur asla politikacılar değil, akademisyenler ve sanatkârlardır. Biz günlük politikalar değil 50 yıllık, 100 yıllık politikalar üretiyoruz.” diyen Rektör Çiftçi, bu konuda şanslı olduklarını söyleyerek emeği geçen herkese teşekkür etti. Rektör Çiftçi, klasik yükseköğretim anlayışının yerini çeşitliliğin ve disiplinler arası çalışmaların aldığını ifade ederek geldikleri günden beri bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması kapsamında projeler önerdiklerini aktardı.

Çankırı’nın en önemli kaynaklarından biri olan tuz ile ilgili ihtisaslaşma sürecine giren ÇAKÜ’nün bu konuda çok sayıda proje ortaya koyduğunu belirten Rektör Çiftçi, tuzdan inovatif bileşenler elde etme, sağlık turizmi, sanat ve kültür gibi birçok alanda yararlanma yoluna gideceklerini söyledi.

Şeffaf yönetim anlayışına, denetlenebilir bir yönetim ve katılımcılık olgularına da değinen Rektör Çiftçi, bilhassa katılımcılık ve fikir önerme hususunda akademisyenleri teşvik ettiklerini ifade etti. Kurumsal kültür ve aidiyet kavramlarının gelişmesi için katılımcılık ilkesinin önemine vurgu yapan Rektör Çiftçi, ÇAKÜ’nün kurumsal aidiyet yönünden aynı hissi paylaşan insanlardan oluştuğuna dikkat çekti.

Akademik Paye Töreni’nde başarı belgesi takdim edilecek akademisyenlerin zorlu süreçlerden geçtiğini de belirten Rektör Çiftçi, akademik payenin maddi olarak hiçbir şeyle ölçülemeyeceğini söyledi. Devamında; “Akademik paye, hakikate ulaşma vesilesidir.

BATIKAF 2024 İçin Hazırlıklar Başladı: Bölgenin En Büyük Kariyer Fuarı Geliyor! BATIKAF 2024 İçin Hazırlıklar Başladı: Bölgenin En Büyük Kariyer Fuarı Geliyor!

Bilinmeyeni ortaya koyma vesilesidir. Bilineni farklı yollarla tartışma meselesidir.” Diyen Rektör Çiftçi, akademisyenliğin özveri ve gayret gerektiren zor bir süreç olduğunu ifade etti.

Akademide esas meselenin hedeflerin birer birer gerçekleşmesi olduğunu söyleyen Rektör Çiftçi; “Geçen ömre güzellik kattıysak, hayatta güzel izler, gök kubbede hoş bir sadâ bıraktıysak bizim için en mühim kazanımdır.” dedi.

Akademik Paye Töreni’nin oldukça önemli ve anlamlı bir gün olduğunu ifade eden Rektör, yükselmesi gerçekleşen tüm akademisyenlerin akademik unvanlarının hayırlı olması temennisinde bulunarak katılımcılara teşekkür etti. Rektör Çiftçi, konuşmasının ardından akademik yükselme alan her bir akademisyene belge takdiminin ardından cübbe giydirerek tebriklerini iletti. Program, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

AsdasdaAsdasdasd

Kaynak: Haber Bülteni