Nevşehir’den katılan öğrenciler, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından düzenlenen 18. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Kayseri Bölge Yarışması’nda öne çıkan bir projeyi tanıttı. Beren ve Duru adlı 5. sınıf öğrencileri, depremlere dayanıklı binaların tasarlanmasına yönelik bir çalışma gerçekleştirdi. Projeleri, binaları 8 şiddetindeki depremlere karşı koruyucu özelliklere sahip çift yönlü sismik izolatörlerle donatarak geleceğin mühendislerine ilham vermeyi amaçlıyor.

Beren Çakacı, projenin amacını deprem afet bilincinin okullarda uygulanmasını sağlayarak çocukların mühendislik sürecini deneyimlemelerine ve sorunlara çözüm üretmelerine olanak tanımak olarak açıkladı. Projenin ayrıntılarına değinen Beren, binaların 8 şiddetindeki depremlere dayanıklı olması ve özgün tasarımlarla güçlendirilmesi hedeflendiğini belirtti.

Özel Eğitim Okuluna Bahçe ve Hayvan Bakım Uygulama Alanı Kazandırıldı Özel Eğitim Okuluna Bahçe ve Hayvan Bakım Uygulama Alanı Kazandırıldı

Duru Karakaya ise projelerinin detaylarına inerek, tasarladıkları bina prototipinde kullanılan çift yönlü sismik izolatörlerin önemini vurguladı. Binanın yapısal özelliklerini anlatan Duru, stabilite için kullanılan temel kolonlar ve sabitlenmiş yerlerin yanı sıra sürtünme sarkaçları ve ağırlık merkezine dayalı tasarımlarıyla projenin güçlü bir yapıya sahip olduğunu ifade etti. Binanın yapay deprem testleri için kullanılan spor aleti ve ölçüm aplikasyonuyla da projenin başarıyla test edildiğini belirtti.

I M G 0650

Kaynak: İhlas Haber Ajansı