Nakşibendi Tarikatının Önde Gelen İsmi Seyyid Ahmed Yasin Bursevi Son Yolculuğuna Uğurlandı

ÖZEL HABER/Nakşibendi tarikatının önde gelen isimlerinden, Bursevî kolunun kurucusu Seyyid Ahmed Yasin El-Buhari El-Bursevi (63), Mersin’in Erdemli ilçesinde bulunan dergahında geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Sevenlerini yasa boğan bu ani kayıp, tasavvuf çevrelerinde büyük bir üzüntü yarattı.

Dünya Genelinde Dergahlar Açmıştı

Tasavvuf dünyasında önemli bir yere sahip olan Seyyid Ahmed Yasin Bursevi, hayatı boyunca İslamî ilimleri yaymak ve tasavvufi öğretileri aktarmak için birçok ülkede dergah açtı. Türkiye başta olmak üzere Avrupa, Afrika ve Asya kıtalarında geniş bir mürit kitlesine sahipti. Mersin, Bursa, Çankırı, Aksaray, Ankara gibi birçok şehirde tasavvufi hizmetlerde bulundu. Sohbetleri ve irşad faaliyetleriyle birçok insanın maneviyatına rehberlik etti.

Cenaze Merasimi Bursa'da Gerçekleşti

Seyyid Ahmed Yasin Bursevi'nin cenaze namazı, 18 Mart 2025 Salı günü Bursa Emir Sultan Camii Şerifi'nde yoğun bir katılım ile kılındı. Sevenleri, müridleri ve birçok kişi cenaze merasimine katılarak son görevlerini yerine getirdi. Cenaze namazının ardından Mudanya’nın Hasköy Mezarlığı’na defnedildi.

Vefat haberinin duyulmasıyla birlikte, müritleri ve sevenleri Bursa’ya akın etti. Tasavvuf dünyasında büyük yankı uyandıran bu kayıp, sosyal medyada da geniş yer buldu. Sevenleri, "Ardında büyük bir ilim ve manevi miras bıraktı" ifadeleriyle üzüntülerini dile getirdi.

Nakşibendi Şeyhlerinden Seyyid Ahmed Yasin El-Buhari El-Bursevi Kimdir?

Es-Seyyid Veli oğlu Es-Seyyid Şeyh Ahmed Yasin Bursevi –kaddesAllahu sırrahü’l aziz–, ahir zamanda yetişmiş büyük İslam mutasavvıflarından biri olup 1962 yılında Bursa’da doğmuştur. Ömrünü tasavvufi hizmetlere adamış, birçok dergah açarak İslam’ın manevi değerlerini yaşatmış ve günümüze kadar Mersin’in Erdemli ilçesinde bulunan dergahında hikmet dolu sohbetlerine devam etmiştir.

Eğitimi ve Tasavvufi Hayatı

Şer’i ilimleri küçük yaşlardan itibaren tahsil eden Seyyid Ahmed Yasin Bursevi, tasavvuf sahasındaki ilk dirilişini 17 yaşında yaşamıştır. Bu dönemde Almanya'nın Mönchengladbach şehrinde, büyük mutasavvıf Şeyh Muhammed Raşid Erol –kaddesAllahu sırrahü’l aziz– ile vekili vasıtasıyla tanışmış ve ona intisap etmiştir. Yıllarca ona vekil olarak hizmet eden Bursevi, bu süreçte birçok dergah açarak tasavvufun yayılmasına katkı sağlamıştır ve halifelik alarak yoluna devam etmiştir.

Şeyh Muhammed Raşid Erol Hazretleri’nin vefatının ardından halifelerinden Şeyh Molla Yahya Hazretleri’nden –kaddesAllahu sırrahü’l aziz– eğitim alarak maneviyatını tamamlamış ve kemale ermiştir. Şeyh Molla Yahya Hazretleri tarafından halifelik verilmiştir.

Seyyid Şeyh Ahmed Yasin Bursevi (4)

Gavs-ül Azam Şeyh Nazım Kıbrısi Hazretleri ile Bağı

Daha sonra, ahir zamanda yetişmiş en büyük evliyalardan biri olarak kabul edilen Gavs-ül Azam Şeyh Nazım Kıbrısi Hazretleri –kaddesAllahu sırrahü’l aziz– tarafından işaret edilerek ona intisap etmiştir. Şeyh Nazım Kıbrısi'nin halifeliğini yapmış ve onun rehberliğinde mürşitlik mertebesine erişmiştir. 12 tarikatın icazetini Gavs-ül Azam Şeyh Nazım Kıbrısi Hazretlerinden alarak Bursevi Yolunu kurmuştur.

Bu süreçte üç ayrı icazet alma şerefine nail olmuş, Rabbani ilhamlara, keşiflere ve kerametlere mazhar olmuştur. Pek çok insanın itikadının düzelmesine ve hidayetine vesile olarak irşad faaliyetlerini yürütmüştür.

Nakşibendi Bursevi Tarikatının Kuruluşu

Şeyh Nazım Kıbrısi Hazretleri’nin ahirete irtihalinden sonra Seyyid Ahmed Yasin Bursevi, Nakşibendi Bursevi Tarikatı’nı kurarak Şah-ı Nakşibend Hazretleri –kaddesAllahu sırrahü’l aziz–'in yolunu sürdürmeye devam etmiştir.

Kendisinin 12 tarikatın talim ve terbiyesinden icazetli olduğu bilinse de, meşreb itibariyle Nakşibendi yoluna bağlı kalmış ve tasavvufi öğretilerini bu eksende devam ettirmiştir.

Seyyid Şeyh Ahmed Yasin Bursevi385

Yaşam Tarzı ve Manevi Hizmetleri

Ticaretle meşgul olup beyaz eşya ticareti ile geçimini sağlayan Şeyh Ahmed Yasin Bursevi, yüksek ahlak sahibi ve büyük bir manevi şahsiyet olarak tanınmaktadır. Ehli Sünnet inancının savunucularından biri olarak, sohbetlerinde sürekli olarak Şeriat’a ve Sünnet’e bağlı kalmanın önemine vurgu yapmıştır.

Nazarı, hikmeti ve teveccühüyle müridlerine feyiz veren Şeyh Ahmed Yasin Bursevi, onları fıtratlarına göre terbiye eden nadir şeyhlerden biri olarak tanınmaktadır. Sohbetlerinde Mehdi -aleyhisselam-’dan sıkça bahsetmiş ve en büyük hizmetinin Mehdi’nin komutanlarını yetiştirmek olduğunu ifade etmiştir.

Tasavvufi Künyesi

Sultanül Evliya ve mahremi sırri esrar-il enbiya menbaül feyzi ve himmetü sahibil edebi vel nisbeti cami-ul kemalat sırriyyetü suriyyetil maneviyyat, Hadimül Müslimin Şeyh Seyyid Ahmed Yasin el-Buhari el-Bursevi –kaddesAllahu sırrahü–.

Seyyid Şeyh Ahmed Yasin Bursevi-1qw

Eserleri

Seyyid Ahmed Yasin Bursevi, birçok ilmi esere imza atmış ve tasavvuf sahasında önemli yazılı kaynaklar bırakmıştır. Bunlardan bazıları şunlardır:

1.      El-Fethu’r Ruh, Sultan Yayınları, 1999

2.      El Feth’ur Ruh (Ruhun Fethi) Risalesi, 3 cilt, Tekamül Yayınevi, 2007

3.      Hud (a.s.) ve Salih (a.s.), Tekamül Yayınevi, 2006

4.      Kara Davut Delail-i Hayrat Şerhi Sadeleştirmesi, Tekamül Yayınevi, 2006

5.      Hak Dostunun Dilinden Sohbetler, Buhara Kitap, Emin Yayınevi, 2014

Tasavvuf dünyasında büyük bir iz bırakan Seyyid Ahmed Yasin Bursevi, ilmi ve manevi mirasıyla birçok kişinin gönlünde derin etkiler bırakmıştır.

HABER: Burak Kaya

Çankırı’da Bahar Yağmuru: Etkili Oldu, Hayat Akışını Bozmadı Çankırı’da Bahar Yağmuru: Etkili Oldu, Hayat Akışını Bozmadı

Kaynak: Burak Kaya