ÖZEL HABER/Aslen Çankırılı olan ve Ankara’da doğup büyüyen genç yazar Melis Pınaryolu, edebiyat dünyasında dikkat çeken bir isim olarak öne çıkıyor. Çocukluk yıllarından beri yazma tutkusunu sürdüren Pınaryolu, bugün iki kitabıyla edebiyat dünyasında adından söz ettiriyor. Hacettepe Üniversitesi Fransızca Eğitim Fakültesi mezunu olan Pınaryolu, profesyonel yaşamında İngilizce öğretmenliği yaparken boş zamanlarında yazmayı sürdürüyor.

Yazarlık serüvenine dair konuşan Pınaryolu, “Yazmak benim çocukluk hayalimdi. Kendimi yazarak ifade etmeyi seviyorum,” diyerek yazmaya olan tutkusu ve ilham kaynaklarından bahsediyor. İlk kitabı Vakar, Pınaryolu’nun yıllar süren yazım sürecinin ve Güneydoğu Anadolu’ya yaptığı bir seyahatten aldığı ilhamın sonucu olarak ortaya çıkmış. “Yazmak benim için başka hayatlara ve karakterlere hayat vermek demek,” diyen Pınaryolu, edebiyat yolculuğunda sabrın, gözlemin ve güçlü bir üslubun önemine de değiniyor.

Zülfü Livaneli ve Victor Hugo gibi yazarlardan etkilendiğini belirten Pınaryolu, gelecekte daha fazla yazmayı ve hikayelerini okurlarıyla buluşturmayı hedefliyor.

Genç, başarılı ve içten bir yazar olan Melis Pınaryolu. Kendisiyle yazarlık yolculuğuna ve edebiyata dair keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Hoş geldiniz Melis Hanım, nasılsınız?

Melis Pınaryolu, “Merhaba, teşekkür ederim, iyiyim. Siz nasılsınız?”

Bizler de iyiyiz, çok teşekkürler. Bize kendinizi tanıtır mısınız? Melis Pınaryolu kimdir?

Pınaryolu, "1990 yılında Ankara’da doğdum. Hacettepe Üniversitesi Fransızca Eğitim Fakültesi mezunuyum. Mezuniyetimin ardından İngilizce öğretmeni olarak çalışmaya başladım ve halen de bu mesleği sürdürüyorum. Boş zamanlarımda yazı yazmayı, resim yapmayı ve çocuklarla vakit geçirmeyi seven, kendi halinde bir öğretmenim aslında."

Ne zamandır Ankara’da yaşıyorsunuz? Burada olma sebebiniz nedir?

Genç Yazar Pınaryolu, "Babam Çankırılı; ancak ben doğma büyüme Ankaralıyım. Annemin ailesi de Ankara kökenli. Ankara’da yaşamayı kendi tercihimle sürdürüyorum. Türkiye’nin her şehri kendine özgü güzelliklere sahip olsa da doğup büyüdüğüm şehirden kopmak benim için zor olurdu."

Yazarlık serüveniniz nasıl başladı? Yazmaya olan ilginizi ortaya çıkaran bir etken var mı?

Yazar Pınaryolu, "Çocukluk hayalimdi aslında. Kendimi yazarak ifade etmeyi keşfettiğim günden beri yazıyorum. Dil öğrenmeye duyduğum ilgi beni dil öğretmenliğine yönlendirirken, yazmak ise farklı hayatlara ve karakterlere can verme isteğimi açığa çıkardı."

Kaç kitabınız var? Yazmaya devam etmeyi düşünüyor musunuz?

Genç Yazar Melis Pınaryolu, "Şu anda basılı iki kitabım var: ‘Vakar’ ve ‘Vebal’. Yazma sürecim oldukça uzun sürdüğü için şu anda biraz ara verdim. Ancak vakit buldukça yazmaya devam etmek isterim."

Engelliler ve Gaziler İçin Neşeli Bir Gün: Eldivan’da Konser Engelliler ve Gaziler İçin Neşeli Bir Gün: Eldivan’da Konser

Kitap fuarlarına katıldınız mı ya da katılmayı düşünüyor musunuz?

Pınaryolu, "Öğretmenlik yaparken fuarlar için yeterli vakit ayıramadım, bu yüzden bu konuda biraz ihmalim oldu diyebilirim. Ancak bir gün böyle bir etkinliğe katılmak güzel olurdu."

Okuyuculardan kitaplarınız hakkında nasıl yorumlar alıyorsunuz? İlk kitabınız ‘Vakar’ın yazım süreci nasıldı?

Melis Pınaryolu, "Genelde kurgunun güzel ve akıcı olduğuna dair olumlu yorumlar alıyorum, fakat eleştiriler de oluyor tabii. Olumlu ya da olumsuz tüm yorumları kendimi geliştirmek için önemsiyorum. ‘Vakar’ın ortaya çıkışı yedi yıl sürdü. Mardin'e yaptığım bir iş gezisinde oranın atmosferinden çok etkilendim ve yazmakta olduğum hikayeye orada yön verdim. Karakterim Diyar’ı kendimden esinlenerek yazdım, onun da öğretmen olması bu süreçte bana oldukça tanıdık geldi."

Sizce bir yazarda olması gereken özellikler neler?

Genç Yazar Pınaryolu, "Henüz yolun başında olduğum için çok yorum yapamam; fakat gözlem yeteneği, sabır ve üslup oldukça önemli."

Etkilendiğiniz veya örnek aldığınız yazarlar kimler?

Genç Yazar Melis Pınaryolu, "Fyodor Dostoyevski, Victor Hugo, Sabahattin Ali ve Zülfü Livaneli gibi yazarlar var. Özellikle Livaneli’nin eserleri bende çok farklı bir yere sahiptir."

Son olarak, yazmak isteyenlere ne gibi tavsiyeler verirsiniz?

Yazar Pınaryolu, "Henüz kendimi yazar olarak tanımlamak için erken olduğunu düşünüyorum; ancak yazmaya gönül verenlere çok okumalarını, gözlem yapmalarını ve araştırmalarını tavsiye edebilirim."

Zaman ayırdığınız için teşekkür eder, başarılarınızın devamını dileriz.

Melis Pınaryolu, “Beni davet ettiğiniz için teşekkür ederim.”

Melis Pınaryolu’nun edebi yolculuğu, genç bir kalemin dünyaya açılan kapısı gibi. Bu içten söyleşi ile kendisini yakından tanıma fırsatı bulduk; başarılarının devamını diliyoruz.

RÖPORTAJ: Nigar Kaya

Kaynak: Burak Kaya