ÖZELHABER/ Melike'nin Hobi Evi’nin hikayesi, evde hobi olarak başlayan bir boyama tutkusunun zamanla profesyonel bir işe dönüşmesiyle başladı. İnternette gezerken ham ahşap tepsilerle tanışan Melike Kaynarcı, eşinin desteğiyle bu objeleri boyamaya başladı. Daha sonra taş tozu malzemesinden ham objeler yaparak denemeler gerçekleştirdi. Çevresinden gelen olumlu geri dönüşler ve sipariş talepleriyle, Melike bu hobisini bir işe dönüştürmeye karar verdi.
İlk olarak maliyetleri düşürmek amacıyla silikon kalıplar kullanarak ham objelerini kendi üretmeye başladı. Bu süreç, işletmenin kurulmasıyla daha keyifli ve kolay hale geldi. Eşinin de ahşap işleme konusundaki becerisiyle birlikte, Melike'nin Hobi Evi'nin ürün yelpazesi hızla genişledi.
Melike’nin Hobi Evi’nde, taş tozundan yapılan biblolar, tepsiler, şekerlikler ve mutfak eşyaları gibi çeşitli objeler boyanıyor. İlerleyen zamanlarda, boyama atölyeleri düzenleyerek kendin yap etkinlikleri planlanıyor. Ayrıca KOSGEB’den alınan desteklerle işletme daha da büyüdü ve ürün çeşitliliği arttı. Özellikle kupa baskı ve ahşap oymacılığı ile ilgili ürünler büyük ilgi görüyor. Melike, bu işin kendisi için bir terapi alanı olduğunu ve her geçen gün büyüyen işini daha da geliştirmeyi hedeflediğini belirtiyor.
Evde boyama yapmaya nasıl başladınız? Bu süreçte size ilham veren bir şey oldu mu?
Evde boyamaya internet sitesinde gezerken ham objeleri görmemle başladım. Eşimin desteği ile ham ahşap tepsi alarak boyamaya başladım ve sonrasından taş tozu ham obje temini yaparak kendi deneme ürünlerimi yaptım. Edindiğim bu hobiyi gören yakın çevrem sipariş vermek istediklerini söyleyerek beni bu hobimi meslek haline getirmem için motive ettiler diyebilirim. Ham obje temini maliyetlerini göz önünde bulundurarak silikon kalıplar ile kendi ham objelerimi üretmeye başladım. Başta zorlu olan bu iş işletmemi açmamla daha keyifli ve kolay bir hale geldi. Eşimin de merakı ve el becerimiz birleşince ahşap işleme işine girerek ürün yelpazemizi genişlettik.
Boyama yaparken hangi tür ham objeleri tercih ediyorsunuz?
Genel olarak taş tozundan dökümünü yaptığım biblolar, tepsiler, şekerlikler, düğün ve nikah şekerlikleri, vazolar, çerezlikler . Masif ahşaptan ürettiğimiz sunum tahtaları,
Baharatlıklar ve çeşitli mutfak gereçleri ve bunlar gibi bir sürü ham objeleri boyuyorum.
Melike'nin Hobi Evi'nde sunmayı planladığınız hizmetler ve ürünler neler? Hedef kitleniz kim?
Ürünlerimiz her yaş grubu için uygun olup her zevke hitap etmektedir. Ürünlerimiz kişiye özel boyama ve baskılar yaptığından dolayı tercih edilen bir işletme haline gelmiştir. Ahşap oymacılığı ile birçok çeşitte ahşap ürün hizmeti vermeye hazırlanmaktayız.
İşletmenizde hangi tür etkinlikler düzenlemeyi düşünüyorsunuz? Atölye çalışmaları ya da özel gün kutlamaları gibi?
İlerleyen zamanlarda boyama atölyesi açarak kendin yap kendin boya gibi farklı etkinlikler yapmayı düşünüyorum.
KOSGEB desteği alma sürecinizde hangi aşamalardan geçtiniz? Bu süreçte karşılaştığınız zorluklar nelerdi?
Kosgeb desteği, bir arkadaşımızın tavsiyesi üzerine başvuruda bulunduk. İlk etapta çok araştırdık. Çevremizde duyduğumuz bazı danışmanlık firmalarıyla görüştük ama sonuç alamadık. Sonra kendimiz başvurmaya karar verdik. Herhangi bir destek almadan başvuru yapmak gerçekten çok zordu. Kosgeb danışmanımız ve Müdürümüzün yardım ve yönlendirmeleriyle başvurumuzu tamamladık. Sonra projemiz kabul gördü. İlk etapta kuruluş desteği aldık. Sonra iş geliştirme başvurusu yaparak makine teçhizat desteği almaya hak kazandık.
KOSGEB desteği, işletmenizi kurma ve büyütme konusunda size nasıl yardımcı oldu?
Kosgeb işletmemi kurmam ve işleri geliştirmem için kuruluş desteği sağladı ve ilk etapta kupa ve baskı makinesi aldım. Ürün yelpazemiz genişlemiş oldu ve dolayısıyla taleplerde artmaya başladı. Şimdi de iş geliştirme konusunda hak kazandığımız destek ile de alacağımız makineler ile ürün çeşitliliğimiz daha da artacak, hem de işletme olarak biraz daha büyüyeceğiz.
İşletmenizin açılmasıyla birlikte ilginin nasıl olduğunu düşünüyorsunuz? Müşterilerinizin geri dönüşleri neler?
Evde başladığım bu işi çevremdekilerin olumlu dönüşleri sayesinde işletmeye çevirdim. Kendim üretip kendim boyuyorum ve bunların hepsi müşterilerimin isteği doğrultusunda oluyor. Bu yüzden de hep olumlu dönüşler alıyorum.
Bu işin sizin için anlamı nedir?
Bu iş benim terapi alanım. Boyama ve üretim yapmak hem zinde tutuyor hem de stres attırıyor.
Hangi becerilerinizi geliştirmek için çalışıyorsunuz?
Tasarım ve çizim becerim için program kullanma becerimi geliştirmem gerektiğini düşünüyorum ve bunun için gerekli eğitimleri alıyorum.
Gelecekteki hedefleriniz arasında Melike'nin Hobi Evi'ni nasıl bir konuma getirmek var?
Ürün çeşitliliğini artırmak ilk hedefimiz. Sadece kupa, biblo veya boyama ile sınırlı kalmak istemiyoruz. Lazer kesim, dijital baskı ve ahşap cnc üzerine de çalışmak ve kendimizi geliştirmek istiyoruz. Bunun için çalışmalarımız sürüyor.