Prof. Dr. Mehmet Haberal, organ nakli ve yanık tedavisi alanındaki öncü çalışmalarıyla sadece Türk tıbbına değil, uluslararası alana da büyük katkılarda bulunmuştur.

Mehmet Haberal kimdir?

Prof. Dr. Mehmet Haberal, 29 Ekim 1944’te Rize’nin Pazar ilçesinde doğdu. İlkokul eğitimini Zonguldak Gazi İlkokulu’nda tamamladıktan sonra, Zonguldak Mehmet Çelikel Lisesi’nden mezun oldu. 1967 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olan Haberal, 1971’de genel cerrahi uzmanı oldu.

1973 yılında ABD’nin Texas eyaletindeki Shriner Yanık Enstitüsü ve John Seally Hastanesi’nde yanık tedavisi üzerine üst ihtisas yaptı. 1974-75 yılları arasında Colorado Üniversitesi Tıp Fakültesi, Transplantasyon Merkezi’nde transplantasyon alanında uzmanlık eğitimi aldı.

3 Kasım 1975’te Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Türkiye’nin ilk canlı donörden böbrek naklini gerçekleştirdi. Bu başarı, Türk tıbbı tarihinde bir dönüm noktası oldu. 1978’de ise Avrupa Transplantasyon Birliği’nden temin edilen kadavra organ ile Türkiye’de ilk kadavradan böbrek naklini gerçekleştirdi. 1979’da organ ve doku nakli yasasının çıkmasında önemli bir rol oynadı

1980’de Türkiye Organ Nakli ve Yanık Tedavi Vakfı’nı kuran Haberal, 1982’de Ankara’da ilk Hemodiyaliz Merkezi’ni açarak sağlık alanında önemli katkılarda bulundu. 1985’te Türkiye Organ Nakli ve Yanık Tedavi Vakfı Hastanesi’ni açarak Türkiye’nin organ nakli alanındaki altyapısını güçlendirdi.

Prof. Dr. Haberal, 1990 yılında Türkiye Organ Nakli Derneği’ni kurdu ve başkanlık yaptı. 1992’de, dünya çapında bir Türk bilim insanı olarak aynı canlı donörden kısmi karaciğer ve böbrek naklini gerçekleştiren ilk kişi oldu. 2000 yılında Roma’daki Dünya Transplantasyon Derneği kongresinde “Milenyum Madalyası” ile ödüllendirildi.

2011 yılında Cumhuriyet Halk Partisi’nden Zonguldak milletvekili seçilen Haberal, birçok uluslararası ödülün de sahibidir. 2013’te İspanya Kralı Felipe VI tarafından İspanya Sivil Liyakat Nişanı ile onurlandırıldı.

Mehmet Haberal Kimdir

Mehmet Haberal ne iş yapıyor?

Prof. Dr. Mehmet Haberal, tıp alanında özellikle organ nakli ve yanık tedavisi konularında uzmanlaşmış bir cerrah ve akademisyendir. Türkiye’de organ naklinin öncülerinden biri olarak bilinir. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde organ nakli ve yanık tedavisi ünitelerini kurmuş, Türkiye'de ilk canlı donörden ve kadavradan böbrek nakillerini gerçekleştirmiştir. Ayrıca, birçok tıp vakfı ve derneğin kuruluşunda yer almış ve bu alanlarda uluslararası tanınırlık kazanmıştır. Eğitimci olarak da Başkent Üniversitesi'nin kurucusudur ve burada çeşitli sağlık merkezleri açmıştır. Bunun yanı sıra, siyasete atılarak milletvekilliği yapmıştır. Şu anda çeşitli sağlık alanlarında danışmanlık ve akademik çalışmalar sürdürmektedir.

Mehmet Haberal kaç yaşında?

Prof. Dr. Mehmet Haberal, 29 Ekim 1944 doğumlu olduğuna göre, şu anda 79 yaşındadır.

Mehmet Haberal evli mi?

Prof. Dr. Mehmet Haberal evlidir ve dört çocuk babasıdır.

Mehmet Haberal Ne Iş Yapıyor

Umut Evirgen kimdir? Eşi kim? Umut Evirgen kimdir? Eşi kim?

Mehmet Haberal ağitim hayatı

Prof. Dr. Mehmet Haberal, ilk öğrenimini Zonguldak Gazi İlkokulu'nda tamamladıktan sonra Zonguldak Mehmet Çelikel Lisesi'nden mezun oldu. 1967 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu ve 1971'de genel cerrahi uzmanlığını kazandı. Yüksek eğitimini ABD'de devam ettirerek yanık tedavisi ve organ nakli alanında üst ihtisas yaptı. 1975'te Türkiye'de ilk canlı donörden böbrek naklini gerçekleştirdi.

Kaynak: Haber Merkezi