Anadolu Sigorta Marmaris Ultra, bu yıl 18 ülkeden toplam bin sporcunun katılımıyla düzenlendi. Türkiye’nin en zorlu doğa parkurlarından birinde gerçekleşen yarışlar, 76K, 48K, 30K, 16K ve 5K olmak üzere beş farklı mesafede yapıldı. Sporcular, Marmaris’in muazzam doğasında zorlu parkurlarda kıyasıya bir mücadele verdi.
Yarış, Marmaris’in Atatürk Heykeli önünde başlarken, sporcular Mezargediği ve Yeşil Belde’den geçerek yemyeşil doğa manzaralarıyla ilerledi. Altın Sivri, Baraj, Seyir Tepe, Radar Kavşağı ve Balan Dağı gibi zorlu parkurlardan geçen katılımcılar, yarışın sonlarına doğru mavi denizin kıyısına ulaşarak Marmaris Sahili’nde finişi gördü. Yağışlı hava ve zorlu koşullara rağmen, sporcular mücadelesini sürdürerek yarışı tamamlamak için büyük bir azim gösterdi. Ayrıca, yarışın sürdürülebilirlik temalı bir bölümünde, sporcular yanan ormanlık alanda tohumları toprakla buluşturdu.
Marmaris Ultra’nın en uzun parkuru olan 76K’da, erkeklerde birinci sırayı 7 saat 51 dakika 2 saniye ile Erkan Bacak elde etti. Onu 7 saat 51 dakika 8 saniye ile Abdülkadir Topkaraoğlu takip ederken, üçüncülüğü ise 7 saat 54 dakika 3 saniye ile Schmied Mamuel kazandı. Kadınlar kategorisinde ise Rus sporcu Kseniia Ferapontova, 9 saat 45 dakika 51 saniye ile birinci oldu. İkinci sırada 10 saat 42 dakika 24 saniye ile Hacer Uslu, üçüncülükte ise 11 saat 2 dakika 00 saniye ile Selin Sevgi yer aldı.
48K parkurunun erkekler kategorisinde birinci 4 saat 28 dakika 45 saniye ile Mehdi Mersni olurken, ikinci sırada 4 saat 37 dakika 2 saniye ile Valentin Zasypkin yer aldı. Üçüncülüğü ise 4 saat 44 dakika 9 saniye ile Mehmet Zeki Sarı kazandı. Kadınlarda ise 6 saat 20 dakika 37 saniye ile Doğa Canik birinci oldu. İkinci sırayı 6 saat 31 dakika 27 saniye ile Roua Jemei, üçüncü sırayı ise 6 saat 41 dakika 56 saniye ile Gizem Civan Üztek elde etti.
30K parkurunun erkekler kategorisinde Ege Yoldüren 2 saat 17 dakika 20 saniye ile birinci, Yasin Topuz 2 saat 26 dakika 56 saniye ile ikinci, Enes Halit Yılmaz ise 2 saat 29 dakika 18 saniye ile üçüncü oldu. Kadınlarda ise Nina Bychkov 2 saat 51 dakika 20 saniye ile birinci, Eugenie Rooke 2 saat 53 dakika 53 saniye ile ikinci, Nebahat Yılmaz 2 saat 58 dakika 33 saniye ile üçüncü sırayı aldı.
16K parkurunun erkekler kategorisinde Ababekir Karanal 1 saat 10 dakika 21 saniye ile birinci, Gökhan Gündoğan Şen 1 saat 10 dakika 37 saniye ile ikinci, Mehmet Aydıngör ise 1 saat 12 dakika 1 saniye ile üçüncü oldu. Kadınlarda ise Fatma Taş Tatlı 1 saat 21 dakika 52 saniye ile birinci, Gülce Çelik 1 saat 32 dakika 34 saniye ile ikinci, Bahar Ateş Çakır 1 saat 40 dakika 43 saniye ile üçüncü sırada yer aldı.
5K parkurunda erkeklerde Ababekir Karanal 20 dakika 9 saniye ile birinci, Mehmet Aydıngör 20 dakika 30 saniye ile ikinci, Özkan Ercoşkun ise 22 dakika 33 saniye ile üçüncü oldu. Kadınlarda ise Anna Kantarmış 25 dakika 58 saniye ile birinci, Esra Uzun 28 dakika 39 saniye ile ikinci, Çiğdem Demir 29 dakika 58 saniye ile üçüncü sırada yer aldı.
Yarışların ardından, tüm parkurlarda dereceye giren sporculara ödülleri törenle takdim edildi. Yarışa katılan sporcular, hem zorlu parkurlarda mücadele ettikleri hem de doğa dostu bir etkinlikte yer aldıkları için büyük bir memnuniyet yaşadılar.
Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, yarışta yer aldığını belirterek, "Bugün 5K’da koştuk, seneye ise 16K’da yer alacağım. Marmaris’in doğası harika ve bu tür organizasyonlarla bölgeyi daha tanınır hale getirmeyi hedefliyoruz. Geçen yıl yaşadığımız yangın sonrası ormanda tohumları toprakla buluşturma etkinliği düzenledik. Marmaris’in ağaçlandırılması için çalışmalarımız devam edecek" dedi.
Mint Organizasyon Kurucusu Engin Çetinay, organizasyonun ilk yılında büyük bir başarıya imza atıldığını ifade etti. Çetinay, "Çok heyecanlıydık çünkü bu coğrafyada böyle bir organizasyon yoktu. Bu yıl zorlu hava koşullarına rağmen büyük bir katılım sağladık. Ultra maraton koşucuları bu tür zorlu hava koşullarını seviyor. İleriye dönük olarak bu organizasyonun daha da büyüyeceğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
Marmaris Ultra, bir yandan doğa sporlarına ilgi duyanları bir araya getirirken, diğer yandan çevre bilincini artırmayı hedefleyen anlamlı bir etkinlik olarak hafızalarda kaldı.