HAK-İŞ Konfederasyonu'na bağlı Öz-İplik-İş Sendikası da Çankırı'daki bazı fabrikalarda sendikalaşma çalışmalarını sürdürüyor. Yakın Kent Organize Sanayii'nde bulunan Alpin Çorap Fabrikası'nda da Öz-İplik-İş Sendikası sendikalaşma yönünde önemli bir mesafe kat etti.

Çankırı'da bulunan  lastik fabrikası işçilerinin direnişin başarılı sonuçlanmasıyla tekstil fabrikalarında da hareketlilik uzun süredir süredir devam ediyor. Sendikalar işçi haklarını savunabilmek için Çankırı'da bulunan bir çok tekstil fabrikasında örgütlenmeye çalışıyor. GELAL Çorap Tekstil Fabrikasında başarılmaya çalışılan sendikalaşma aynı zamanda ALPİN Çorap Fabrikası ve diğer birçok tekstil fabrikasında da en önemli uğraşlardan biri haline geldi. İş verenler sendikalaşmadan çok memnun olmasa da işçiler haklarını alabilmek için örgütlenmeye devam ediyorlar. 

Bunun son örneği Şabanözü GELAL Çorap Fabrikası'ndan geldi. www.cankirihaber.net Haber Merkezimizin yapmış olduğu araştırmalar sonucunda işçilere mobbing ve bir çok baskı uygulandığı yönünde çok sayıda iddia ortaya çıktı. İşveren tarafı ile yapılan görüşmelerde Fabrika yöneticileri söylentilerin yalan olduğunu söylese de işçiler aynı fikirde değil. www.cankirihaber.net olarak bizim de yer verdiğimiz daha önce ki haberlerden biri olan GELAL Çorap Fabrikasının 6 ayını dolduran İşçilerine verdiği 20 bin TL'lik ücretin sendikalaşmaya balta vurmak amaçlı yapıldığı öğrenildi.

Lastik Işçileri Kazandı. Sıra Tekstil Işçilerinde İşte Mücadelede Son Durum1

Sendikanın GELAL Çorap Fabrikasında istendiği gibi örgütlenemeyeceği ve sonrasında işverenin işçiden bunun acısını çıkaracağına dair tehditler de bulunduğu iddia edildi.
 
Çankırı'nın Şabanözü Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren ve yaklaşık 12 yıldır üretim yapan GELAL Çorap Sanayi A.Ş., işçi hakları ve sendikalaşma süreçleri ile ilgili ciddi iddialarla gündeme geliyor. 1.400 işçinin çalıştığı fabrikada, işçilerin TÜRK-İŞ'e bağlı Teksif Sendikası'na üye olmalarının önünde büyük engeller olduğu iddia ediliyor. Bir yılı aşkın süredir fabrikanın önünde örgütlenme çalışmaları yürüten sendika, işverenin işçilerin sendikaya katılımını zorlaştırarak, süreci baltaladığını öne sürüyor.

GELAL Çorap fabrikasında çalışan işçilerin çoğunluğunun Çankırı Merkez, Şabanözü, Eldivan, Orta ve Ankara'nın Çubuk ilçesinden geldiği biliniyor. İşçiler arasında kadınların oranı yüzde 70'e yakın. İddialara göre, fabrikada çalışanlar mobbing, şiddet ve diğer baskı türlerine maruz kalıyor. Özellikle kadın işçilerin işlerini kaybetme korkusuyla yaşadıkları bu olumsuzlukları dile getiremedikleri belirtiliyor. İşçiler, ekonomik baskının yanı sıra psikolojik ve sosyal baskılara da maruz kaldıklarını ifade ediyorlar.

Teksif Sendikası: "Mücadelemiz Fabrika Sendikalaşana Kadar Sürecek"

Akyurt'ta Trafik Kazası: Park Halindeki Tıra Çarpan Araçta 1 Kişi Hayatını Kaybetti Akyurt'ta Trafik Kazası: Park Halindeki Tıra Çarpan Araçta 1 Kişi Hayatını Kaybetti

Teksif Sendikası yetkilileri, GELAL Çorap fabrikasında işçilerin insanlık dışı koşullarda çalışmaya mahkum edildiğini belirtiyor. Sendika, fabrika önündeki nöbetine kararlı bir şekilde devam ediyor. Sendika yetkilisi Bayram Erdoğan, "Yaklaşık bir yıldır fabrikanın önündeyiz. Ne kadar sürerse sürsün, toplu iş sözleşmesi imzalanana ve işçiler özgürlüğüne kavuşana kadar buradan ayrılmayacağız" şeklinde konuştu.

Adidas Türkiye Ofisi'nin Üretim Yaptığı Fabrikada İhlal İddiaları

GELAL Çorap fabrikasında üretilen ürünlerin, bir dünya markası olan Adidas tarafından da tercih edildiği biliniyor. Ancak, sendika yetkilileri, fabrikanın Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, Türk Ceza Kanunu ve hatta Adidas'ın kendi kurallarını ihlal ettiğini iddia ediyor. Erdoğan, bu iddialarla ilgili gerekli girişimlerde bulunduklarını belirterek, "Şabanözü GELAL Çorap A.Ş. fabrikasında Anayasamızın 51. maddesi ihlal ediliyor ve Türk Ceza Kanunu 118. maddesine göre suç işleniyor. Fabrika yetkililerini, işçilere tanınmış yasal haklara saygılı olmaya davet ediyoruz" dedi.

Erdoğan ayrıca, geçtiğimiz günlerde fabrikada yaşanan yemek zehirlenmesi olayında onlarca işçinin mağdur olduğunu ve hastanelere götürülmediğini belirterek, fabrikanın yaşanan birçok olayı örtbas etmeye çalıştığını ifade etti. Sendika, işçilerin haklarını savunmaya ve GELAL Çorap A.Ş.'deki insanlık dışı uygulamalara karşı mücadele etmeye devam ediyor.


HABER: Burak Kaya

Kaynak: Burak Kaya