Ilgaz’da Çeltik Üreticisinin Hayali Gerçek Oluyor! 43 Milyonluk İşleme Tesisi Geliyor

ÖZEL HABER/Çankırı’nın Ilgaz ilçesinde çeltik üreticilerini sevindirecek büyük bir adım atıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, 2024 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) tarafından sağlanacak hibe desteğiyle Çeltik İşleme Tesisi kuruluyor.

Toplam bütçesi 43 milyon 312 bin 500 TL olan projenin sözleşmesi, KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç ve Ilgaz Belediye Başkanı Mehmed Öztürk tarafından imzalandı. Bu proje sayesinde Ilgaz ilçesinde 127 çiftçinin ürettiği Sarıkılçık Pirinci, yerinde işlenerek katma değerli bir ürüne dönüştürülecek.

Bölge Ekonomisine ve İstihdama Katkı Sağlayacak

Projenin sadece çeltik işleme ihtiyacını karşılamakla kalmayıp, yöresel ürünlerin markalaşmasını destekleyerek istihdam oluşturması hedefleniyor. Tesiste sekiz kişi istihdam edilecek ve bölgedeki diğer çeltik üreticileri de bu tesisin imkanlarından faydalanabilecek.

Ayrıca, çevre dostu bir proje olarak tasarlanan tesiste güneş enerji santrali kurulacak ve enerji ihtiyacının büyük bir kısmı buradan sağlanacak.

Sarıkılçık Pirinci Daha Değerli Hale Gelecek

Ilgaz’ın Sarmaşık, Yerkuyu, Yuvasaray ve Çeltikbaşı köylerinde toplam 1.482 dekar alanda, 127 çiftçi tarafından yılda 683 ton üretilen Sarıkılçık Pirinci, yeni tesis sayesinde daha kaliteli ve değerli hale getirilecek.

Bu büyük yatırım, Ilgazlı çiftçilerin üretimini artırmasına ve ürünlerini daha geniş pazarlara sunmasına olanak tanıyacak. Çeltik üreticileri için yeni bir dönemin başladığı bu projeyle bölgesel kalkınmanın hız kazanması bekleniyor.

HABER: Burak Kaya

Çiseli Şelalesi’nde Sibirya’yı aratmayan manzara Çiseli Şelalesi’nde Sibirya’yı aratmayan manzara

Kaynak: Burak Kaya