Sunak, seçim sonuçlarının ardından parti liderliğinden istifa ettiğini ve Kral'a başbakanlık görevinden ayrılmak istediğini iletti. Kral, Sunak'ın istifasını kabul ederek Keir Starmer'ı hükümeti kurma göreviyle görevlendirdi.

Buckingham Sarayı tarafından yapılan açıklamada, Keir Starmer'ın Kral Charles ile yaptığı görüşmede hükümeti kurma teklifini kabul ettiği ve resmen başbakan olarak atandığı belirtildi. Starmer, göreve başlamasının ardından 10 Downing Street'teki başbakanlık konutu önünde bir konuşma yaptı. Konuşmasında, İngiltere halkının seçimlerde gösterdiği net yetkiye dayanarak ülkenin değişimine öncülük edeceklerini, hizmeti ve siyaseti yeniden saygın hale getireceklerini vurguladı.

Develi'de İYİ Parti'den Ayrılık: Ağca ve 7 Arkadaşı İstifa Etti Develi'de İYİ Parti'den Ayrılık: Ağca ve 7 Arkadaşı İstifa Etti

Starmer ayrıca, Rishi Sunak'ı ülkenin ilk Asya kökenli başbakanı olma yolundaki çabalarından dolayı takdir ettiğini ifade etti. İşçi Partisi'nin seçimlerde elde ettiği ezici çoğunlukla, Muhafazakar Parti'nin 14 yıllık iktidarına son verdiği ve Avam Kamarası'nda 412 sandalye kazandığı hatırlatıldı. Sunak'ın istifasıyla birlikte Muhafazakar Parti'nin liderlik koltuğu boşalmış, ancak Sunak görevde kalacağını ve halefinin seçilmesine kadar süreci yöneteceğini açıklamıştı.

Keir Starmer, Nisan 2020'de İşçi Partisi'nin lideri olarak seçilmişti ve o zamandan beri partiyi geniş tabanlı bir destekle seçimlere hazırlamıştı. Yeni başbakan olarak Starmer'ın önündeki öncelikler arasında Brexit sonrası dönemde ekonomik istikrarı sağlamak, sosyal hizmetlerde iyileştirmeler yapmak ve ülkeyi birleştirici bir liderlik sergilemek bulunuyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı