Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, kahverengi kokarca böceğiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Fındık başta olmak üzere birçok tarım ürününe büyük zarar veren bu böceğin, nemli ve rüzgar almayan bahçeleri tercih ettiğini belirten Sağlam, üreticilere yönelik uyarılarda bulundu. Sağlam, özellikle yüksek rakımlı ve sahil kesimlerine yakın bahçelerde bu zararlıya rastlanmadığını vurguladı.

Tarım Müdürü İbrahim Sağlam, çiftçilerin zararlıya karşı aldığı önlemler ve yapılan gözlemler hakkında bilgi verdi. Sağlam, “Kahverengi kokarca böceği, nemli ve rüzgar almayan bölgeleri tercih ediyor. Özellikle nemli ağaçlara yerleştirilen feromon tuzakları ile bu zararlıyı tespit edebiliriz. Eğer yoğunluk fazlaysa bölgeyi ilaçlamak gerekiyor. Ancak rüzgar alan, yüksek rakımlı ya da sahile yakın bahçelerde bu zararlıyı pek görmüyoruz” dedi.

Sağlam, kahverengi kokarca böceğinin kışı metruk binalarda veya saçak altlarında geçirdiğini belirterek, bu alanlarda da önlemler alındığını söyledi. “Metruk binaların etrafına tuzaklar koyarak böceği yakalıyoruz. Bu tuzaklarda feromon olduğu için kahverengi kokarca böceği tuzağa geliyor ve zararlının yoğun olduğu bölgeyi hemen ilaçlıyoruz” diye konuştu.

Çankırı’dan Dünyaya: 50 Milyon Yıllık Tuzun Bilinmeyen Özellikleri Çankırı’dan Dünyaya: 50 Milyon Yıllık Tuzun Bilinmeyen Özellikleri

Sağlam, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bu böcekle mücadelede geniş çaplı bir ilaçlama çalışması yürüteceğini açıkladı. “Bakanlık olarak biyosidal temin edeceğiz ve zararlının yoğun olduğu tüm köyleri ilaçlayacağız. Belediyelerden, odalardan ve muhtarlardan destek alarak her gün 10 köyü ilaçlayacağız. Kış sonrasında ise bahçelere feromon tuzakları yerleştirip, zararlının yoğun olduğu bölgelerde tekrar ilaçlama yapacağız” dedi.

Sağlam, kahverengi kokarca böceğinin özellikle nemli yerleri sevdiğini belirterek, “Örneğin evinize geldiğinde balkonda yaş çamaşır varsa ona hemen geliyor, ancak kuru çamaşırlarda bulamazsınız” şeklinde konuştu. Kahverengi kokarca böceğine karşı alınacak önlemlerin artırılacağını ifade eden Sağlam, çiftçileri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı