Japonya'nın DAICHI-4 gözlem uydusunu başarılı bir şekilde yörüngeye gönderdiği duyuruldu. JAXA tarafından yapılan açıklamada, H3 roketinin yerel saatle 12.06’da Kagoshima eyaletindeki Tanegashima Uzay Merkezi'nden fırlatıldığı belirtildi. Roketin fırlatılmasından yaklaşık 17 dakika sonra alçak Dünya yörüngesine yerleştiği ve DAICHI-4 uydusunun afet bölgelerini izlemek, volkanik faaliyetleri ve depremlerin neden olduğu zemin değişikliklerini gözlemlemek amacıyla kullanılacağı açıklandı.

DAICHI-4 veya diğer adıyla Gelişmiş Arazi Gözlem Uydusu-4 (ALOS-4), ileri radar teknolojisi sayesinde kötü hava koşullarında ve gece saatlerinde bile yüksek çözünürlüklü görüntüler elde edebiliyor. Bu özellikleriyle, doğal afetlerden etkilenen bölgelerde hızlı ve etkili bir şekilde yardım ve müdahale operasyonlarına katkı sağlaması bekleniyor.

Çankırı Karatekin Üniversitesi, TEKNOFEST 2024’te Gençlerin Yanında Çankırı Karatekin Üniversitesi, TEKNOFEST 2024’te Gençlerin Yanında

H3 roketi, JAXA ve Mitsubishi Heavy Industries işbirliğiyle geliştirilen bir projenin ürünü olarak, ilk denemesinde yaşanan motor arızası sonrasında ikinci fırlatmada başarıya ulaşmıştı. Bu roket, önceki H2A modelinin yerini alarak daha fazla yük taşıma kapasitesi ve düşük maliyetle uzay taşımacılığı alanında rekabet edebilme gücü sunması planlanıyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı