Kırıkkale Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Orhan Doğan, binaların depreme karşı dayanıklılığını artıran en kritik faktörün kolonlar olduğunu belirterek, inşaat sektöründe yapılan yanlış uygulamaların binaların yıkılmasına yol açtığını söyledi. Gerçekleştirilen bina inceleme ve güçlendirme çalışmalarında, özellikle kamu binalarındaki yapısal zafiyetlerin, 6 Şubat depremlerindeki büyük yıkımlara neden olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Doğan, kolonlardaki hatalı uygulamaların binaların yıkılmasının temel sebebi olduğunu vurguladı. C30 betonunun önemine değinen Doğan, “Yeni yapılacak binalarda kolonlarda C30 betonunun kullanılması, yapının dayanıklılığını büyük ölçüde artıracaktır. Ayrıca brüt beton tercih edilmesi, segregasyon riskini azaltır” dedi. Betonun homojenliğini kaybetmesinin, özellikle kolon diplerinde dayanım kaybına yol açarak binaların çökmesine neden olabileceğini söyledi.
Binaların yıkılmasındaki en büyük tehlikenin kolon kırılması olduğunu belirten Doğan, vibratör kullanımına da dikkat çekti. Döşeme yerine kolonlarda yapılan vibratör hatalarının binanın genel dayanıklılığını ciddi şekilde etkilediğini ifade etti. Ayrıca, kirişlerin daha güçlü hale gelmesiyle birlikte kolonların daha zayıf kaldığını belirterek, bu durumun yapının genel güvenliğini riske attığını vurguladı.
Prof. Dr. Orhan Doğan, “Binalar hasar görebilir, onarılabilir, güçlendirilebilir; ancak can kaybı olmamalı. Kolonlarımızı daha büyük boyutlarla tasarlamalı, C30 betonunu tercih etmeli ve mümkünse brüt beton dökümüne özen göstermeliyiz” dedi. Uzun ömürlü yapılar için temellerde C30’dan daha düşük beton kalitesine razı olunmaması gerektiğinin altını çizdi. Bu tür önlemler, olası büyük felaketlerin önüne geçilmesinde kritik rol oynayacaktır.