Erzincan Savcısı İlhan Cihaner'in hayatı ve kariyeri merak konusu oldu. Bu yazıda Cihaner'in hayatını detaylı şekilde ele alacağız.

İlhan Cihaner kimdir?

İlhan Cihaner, 23 Şubat 1968 tarihinde Kars’ta doğmuş bir Türk hukukçusu ve siyasetçidir. Eski bir cumhuriyet başsavcısı olan Cihaner, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili olarak da tanınmaktadır. İşte İlhan Cihaner'in hayatı ve kariyerine dair önemli bilgiler:

İlhan Cihaner, ilköğrenimini Kars’ta tamamladıktan sonra ortaöğrenimini Ankara’da tamamladı. Daha sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu ve Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünde "İnsan Hakkı Olarak Bilgi Edinme Hakkı" konulu tezi ile yüksek lisansını tamamladı. 1991 yılında adli yargı hâkim-savcı adayı olarak göreve başladı ve sırasıyla Reyhanlı, İdil, Çamlıdere’de savcı, Vezirköprü ve Alaşehir’de başsavcı, Erzincan ve Adana’da ise cumhuriyet başsavcısı olarak görev yaptı.

İlhan Cihaner Kimdir

Cumhuriyet başsavcılığı görevinde, hâkim ve savcılara yönelik çeşitli konularda eğitimler verdi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde insan hakları üzerine eğitimler aldı. Ayrıca, Hollanda'da istinaf mahkemeleri üzerine çalışma ziyaretlerinde bulundu.

1999 yılında İdil’de görev yaparken, JİTEM'e yönelik önemli bir soruşturma başlattı ve JİTEM'in önde gelen isimleri hakkında iddianame hazırladı. Bu cesur adımı, JİTEM'e karşı yapılan ilk resmi soruşturma olarak tarihe geçti.

Mehmet Uçum kimdir? Ne iş yapıyor? Mehmet Uçum kimdir? Ne iş yapıyor?

2007’de Erzincan Başsavcısı olarak atanmasının ardından, İsmailağa cemaati ve Fethullah Gülen grubuna yönelik kapsamlı soruşturmalar başlattı. İsmailağa cemaatine yönelik soruşturmalar sonucunda birçok kişi gözaltına alındı, ancak bu süreçte Adalet Bakanlığı tarafından görev yeri değiştirildi. Fethullah Gülen grubuna yönelik kara para aklama ve diğer suçlarla ilgili soruşturma başlattı, ancak bu soruşturmaların engellendiğini iddia etti. Ocak ayında Adalet Bakanlığı ve HSYK'ye gönderdiği gizli yazıda, Fethullah Gülen grubuna yönelik soruşturmanın engellendiğini belirtti. Ardından, görev başında tutuklanan ilk Cumhuriyet Başsavcısı oldu. Cihaner, tutuklama sürecinin bir kumpas olduğunu ve bunu yapan savcıların daha sonra FETÖ/PDY soruşturması kapsamında tutuklandığını açıkladı.

2011 yılında CHP'den Denizli milletvekili seçilen Cihaner, 2012, 2014 ve 2016 yıllarında yapılan CHP kurultaylarında parti meclisi üyeliğine seçilmiş, ancak 2018 yılında aday gösterilmemiştir. 2015 yılında İstanbul milletvekili olarak seçilmiş ve 2020'de CHP Genel Başkanlığına aday adayı olmuştur. 2023’te yapılan CHP Kurultayı'nda da aday adayı olmuştur ancak aday olamamıştır.

İlhan Cihaner, 1 Ekim 2012’de yayın hayatına başlayan günlük gazete Sol’da “Çıngı” isimli köşede yazılar yazmış, gazetenin kapanmasının ardından Birgün gazetesinde yazmaya devam etmiştir. Evli ve bir kız çocuğu babasıdır.

İlhan Cihaner’in hukuki ve siyasi kariyeri, cesur soruşturmaları ve parti içindeki aktif rolüyle dikkat çekmektedir. Hukuk ve siyaset alanındaki deneyimleri, onun Türkiye’deki önemli figürlerden biri olmasını sağlamıştır.

İlhan Cihaner Nereli

İlhan Cihaner kaç yaşında?

İlhan Cihaner, 23 Şubat 1968 doğumludur. Bu nedenle 2024 itibarıyla 56 yaşındadır.

İlhan Cihaner nereli?

İlhan Cihaner, 23 Şubat 1968 tarihinde Kars'ta doğmuştur. Bu sebeple aslen Karslı olduğu düşünülmektedir.

Kaynak: Haber Merkezi