Çeltik üretiminde 6 aylık zorlu sürecin sonuna gelindi. Ilgaz'da bu sezonun başarılı geçmesiyle üreticiler, hasat döneminde yüksek verim bekliyor. Ilgaz Ziraat Odası Başkanı Hasan Çakır, Yerkuyu köyünde çeltik üreticisi Hüseyin Çelik’in tarlasında incelemelerde bulunarak üretimle ilgili bilgi aldı.

Çeltik üreticisi Hüseyin Çelik, bu yıl rekoltenin önceki yıllara göre oldukça yüksek olduğunu belirterek, "Mutlu sona yaklaştık. İnşallah bu yıl sarı kılçık üretiminde rekor kıracağız. Ay sonu itibarıyla hasat başlayacak. Dört gözle bekliyoruz. Herhangi bir olumsuzluk yaşamadan sezonu başarıyla kapatmayı umuyoruz," dedi.

Ilgaz Ziraat Odası Başkanı Hasan Çakır da Ilgaz’a özgü sarı kılçık pirincinde bu yıl verimin artmasını beklediklerini ifade etti. Çakır, "Ilgaz’daki Çeltikbaşı, Yerkuyu, Çiftlik ve Yuvasaray köylerinde 130 çiftçimiz toplam 1,482 dekar alanda çeltik ekimi yapmaktadır. Bu yıl her bir dekardan ortalama 476 kilogram verim alarak, 683 ton sarı kılçık pirinç üretimi hedefliyoruz," şeklinde konuştu.

2023 yılı resmi verilerine göre, Ilgaz’da toplam 683 ton sarı kılçık çeltik üretimi gerçekleştirildi. Türkiye genelinde ise yıllık 900 bin ton çeltik üretimi yapılıyor. Çankırı, %3,5’lik pazar payı ve 31,653 ton üretimle ülke genelinde 6. sırada yer aldı.

Ilgaz’da Gaziler Günü Törenle Kutlandı Ilgaz’da Gaziler Günü Törenle Kutlandı

Bu yılki hasadın üreticilerin yüzünü güldürmesi bekleniyor.

 

Ilgaz’da Çeltik Hasadı Üreticinin Yüzünü Güldürecek

Ilgaz’da Çeltik Hasadı Üreticinin Yüzünü Güldürecek1

Kaynak: Haber Merkezi