ÖZEL HABER/Ilgaz Devrez Vadisi'nde, sarı kılçık pirinç için uzun süren altı aylık bekleyiş sona erdi. Yalnızca Ilgaz bölgesine özgü olan bu pirinç çeşidinin hasadı başladı. Çeltikbaşı, Yuvasaray, Yerkuyu ve Sarmaşık köylerinde 130 çiftçi tarafından toplam 1.482 dekar alanda ekimi yapılan çeltik mahsulü, bu sezon başarılı bir şekilde tamamlandı.

Sorunsuz bir sezon geçiren üreticiler, dekar başına en az 500 kilogram mahsul bekliyor. Ancak Ilgaz Ziraat Odası Başkanı Hasan Çakır, bölgedeki üreticilerin devlet desteklemeleri konusunda yeterli desteği alamadığını dile getirdi. Çakır, "Tarım Bakanlığı’nın açıkladığı tarımsal destekleme modelinde Çankırı maalesef gereken desteği alamadı. Ilgaz ve Kızılırmak’ta toplam 765 çiftçi, 40 bin dönüm alanda çeltik ekimi yapıyor. Üretim miktarı 31.653 ton olsa da, diğer bölgelere kıyasla desteklemeler üçte bir oranında kaldı." ifadelerini kullandı.

Yeni havza bazlı ekim modelinde ise Ilgaz bölgesinde desteklenecek ürünler arpa, buğday, mercimek, nohut ve yem bitkileri olarak belirlendi. Çiftçiler, bu ürünlerin desteklenmesinden memnun olsa da, çeltik üretiminin daha fazla teşvik edilmesi gerektiğini belirtiyorlar.

HABER: Burak Kaya

Ilgaz’da Çeltik Hasadı Başladı Çiftçiler Mutlu Sona Ulaştı32

Ilgaz’da Çeltik Hasadı Başladı Çiftçiler Mutlu Sona Ulaştı-1

Ilgaz’da Çeltik Hasadı Başladı Çiftçiler Mutlu Sona Ulaştı1

Çankırı’da Motosikletler İçin Bilinçlendirme ve Denetim Başladı Çankırı’da Motosikletler İçin Bilinçlendirme ve Denetim Başladı

Ilgaz’da Çeltik Hasadı Başladı Çiftçiler Mutlu Sona Ulaştı2

Kaynak: Haber Merkezi