Normal bir adet döngüsü ortalama olarak 28 gündür. Bu süre, adetin başladığı günden, bir sonraki adetin başladığı güne kadar olan süredir. Kişiden kişiye farklılık gösterebilen adet döngüsü, 21 gün ile 35 gün arasında kabul edilmektedir. Adetin geciktiğini anlamak için, normal adet döngüsünün üzerinden en az 7 gün geçmesi gerekmektedir. Birkaç günlük gecikme veya erken adet olma durumu bir sorun teşkil etmez fakat bu süre 7 gün veya fazlasına ulaşırsa mutlaka bir hekime başvurmak gerekmektedir.
Adet gecikmesine ne sebep olur?
Adet gecikmesinin birçok sebebi olabilir. Fiziksel ya da duygusal stres, bu sebeplerden bir tanesidir. Hamilelik, kilo bozukluğu, fazla egzersiz yapma erken menopoz ya da kullanılan ilaçlar da adet gecikmesine sebep olabilir. Ayrıca adet gecikmesi için bir başka sebep, östrojen, progesteron, FSH, LH gibi hormonların dengesiz olmasıdır.
Adet gecikmesinin belirtileri
Adet gecikmesi belirtilerinden bazıları; yorgunluk, alt karın ağrısı, ani ruh hali değişikliği, bel ağrısı olabilir. Ayrıca bu gecikme hamilelikten kaynaklıysa bireyde bulantı, kusma, baş dönmesi, kilo alımı, adetin kesilmesi gibi belirtiler gözlemlenir.
Adet gecikmesini önleyebilecek yöntemler
Sağlıklı bir adet döngüsü için uygulanabilecek birtakım yöntemler bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; dengeli beslenme, bol su içme, kaliteli bir uyku uyuma, ılık banyo yapma, yatıştırıcı bitki çayları içme olabilir. Öte yandan kan dolaşımını iyileştirmek için yoga, yüzme y ada yürüyüş gibi hafif egzersizler yapılabilir.
Hangi antibiyotikler adet gecikmesine sebep olur?
Adet gecikmesine sebep olabilecek antibiyotikler;
-
Metronidazol
-
Kloramfenikol
-
Makrolidler
-
Florokinolonlar
-
Rifampin
-
Tetrasiklinler
-
Sulfonamidler
Eğer bu ilaçları kullanıyor ve adet döngünüzün bozulduğunu gözlemliyorsanız doktorunuza danışmalısınız.