İsmail Haniye'nin Tahran'da öldürülmesinin ardından, Hamas'ın yeni siyasi lideri olarak Yahya Sinvar atandı. Sinvar, "Gölgelerin lideri" olarak bilinen etkili bir figürdür ve Hamas'ın ve Filistin meselesinin geleceğinde önemli bir rol oynaması beklenmektedir. Bu yazıda Hamas'ın yeni lideri Yahya Sinvar ile ilgili tüm detaylara ulaşabileceksiniz.
Hamas'ın yeni lideri Yahya Sinvar kimdir?
Yahya Sinvar, 1962 yılında Gazze Şeridi'nde, o dönemde Mısır yönetimi altında bulunan Han Yunus Mülteci Kampı'nda doğdu. Ailesi, 1948 Arap-İsrail Savaşı sırasında Al-Majdal Asqalan'dan (Aşkelon) Gazze Şeridi'ne göçtü. Sinvar, Han Yunus Erkek Ortaokulu'nu bitirdikten sonra Gazze İslam Üniversitesi'nde Arapça Çalışmaları alanında lisans eğitimi aldı.
Sinvar, 1982 yılında ilk kez tutuklandı ve kısa süreliğine Far'a hapishanesinde kaldı. 1988 yılında, iki İsrailli askerin kaçırılması ve öldürülmesi, ayrıca İsrail ile işbirliği yaptığı düşünülen dört Filistinlinin öldürülmesi gerekçesiyle suçlandı ve tutuklandı. Sinvar, toplamda 22 yılını hapiste geçirdi ve 2011 yılında Gilad Shalit takası kapsamında serbest bırakıldı.
Yahya Sinvar nereli?
Yahya Sinvar, 1962 yılında Gazze Şeridi'nde, o dönemde Mısır yönetimi altında bulunan Han Yunus Mülteci Kampı'nda doğmuştur.
Yahya Sinvar Şii mi?
Yahya Sinvar, Şii değil, Sunni Müslümandır. Sinvar, Hamas'ın önemli bir lideridir ve Hamas, Filistin'in Sunni Müslüman çoğunluğu tarafından desteklenen bir örgüttür. Hamas'ın ideolojisi ve yapısı, Şii İslam'la uyumlu değildir; dolayısıyla Sinvar da Sunni Müslümandır.
Sinvar 'ın Hamas'taki rolü
Sinvar, 1980'lerin sonlarında Hamas'a katıldı ve örgütün güvenlik kanadının başına geçti. 1989 yılında iki İsrailli askerin öldürülmesi ve Filistinli işbirlikçilere yönelik suikastlar düzenlemekle suçlandı. Hapiste geçirdiği süre, Sinvar'ın radikalleşmesini ve ideolojisinin pekişmesini sağladı. Sinvar, Hamas'ın iç güvenlik örgütü El-Mecid'i kurdu ve bu birim, İsrail ile işbirliği yaptığından şüphelenilen kişilere yönelik sert tutumuyla bilindi.
2013 yılında Hamas'ın Gazze Şeridi'ndeki Siyasi Bürosu'na seçilen Sinvar, 2017'de bu büronun başkanlığına getirildi. 2021'de yapılan seçimlerde Hamas'ın Gazze şubesinin başkanı olarak ikinci dört yıllık döneme seçildi. Sinvar, İsmail Haniye’nin öldürülmesinin ardından Hamas’ın fiili lideri olarak öne çıktı ve örgütün askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları ile siyasi kanadı arasında önemli bir köprü kurdu.
Sinvar'a gelen eleştiriler
Sinvar, İsrail tarafından 7 Ekim saldırısının mimarlarından biri olarak suçlanıyor. Acımasızlık ve şiddet konusundaki şöhreti nedeniyle "Han Yunus Kasabı" olarak anılıyor. Sinvar'ın, Hamas komutanı Mahmud Ishtivi'yi "zimmetine para geçirmek" ve "eşcinsellikle" suçlayarak gözaltına alıp işkence yaparak öldürülmesine karıştığı iddia ediliyor.
Sinvar'ın İsrail ile geçici ateşkesleri ve rehine takasını desteklediği, ayrıca Filistin Yönetimi ile uzlaşmayı teşvik eden dönemleri de olmuştur. Sinvar’ın, bazı muhalifler tarafından aşırı ılımlı olduğu gerekçesiyle eleştirildiği ve Hamas'ın içindeki önemli etkisinin devam ettiği bilinmektedir.
Sinvar, günümüzde Hamas’ın en güçlü üyelerinden biri olarak kabul edilmektedir ve örgüt içindeki liderliği ile etkisini sürdürmektedir.