Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Azerbaycan'ın başkenti Bakü’de düzenlenen 29. Taraflar Konferansı (COP29) Dünya Liderleri İklim Eylemi Zirvesi'ne katıldı. Zirvede yaptığı konuşmada Guterres, küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlamak için acil adımlar atılması gerektiğini vurguladı. Guterres, dünya genelinde sıcaklıkların rekor seviyelere ulaştığını ve bu durumu tersine çevirmek için emisyonların her yıl %9 oranında azaltılması gerektiğini belirtti. "Şu anda sıcaklıklar artmaya devam ediyor ve bu yıl kaydedilen en sıcak aylar bir dönüm noktasını işaret ediyor. Eğer hızla önlem almazsak, iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerine karşı hazırlıklı olamayacağız" dedi.

Guterres, zirvede yaptığı açıklamada, gelişmiş ülkelerin iklim değişikliği ile mücadele için verdikleri finansal taahhütleri yerine getirmemesi halinde, en ağır bedeli gelişmekte olan ülkelerin ödeyeceğini belirtti. "Zengin ülkeler sorunun kaynağı, ancak bedeli en yoksullar ödeyecek" diyen Guterres, gelişmekte olan ülkelere iklim finansmanı sağlanması gerektiğini ifade etti. Oxfam’ın araştırmasına göre, zengin milyarderlerin, ortalama bir insanın bir ömrü boyunda yaydığı karbon salınımını yalnızca bir buçuk saatte yaydığını belirten Guterres, "Emisyonlar düşmezse, dünya ekonomisi büyük bir felakete sürüklenecek" diye konuştu.

Zirvede, COP28'de alınan fosil yakıtlardan uzaklaşma kararına da değinen Guterres, bu taahhütlerin hızlı bir şekilde uygulanması gerektiğini söyledi. "Her ülke, emisyonları azaltma konusunda kendi ulusal eylem planlarını 1,5 derece hedefi ile uyumlu hale getirmeli. Fosil yakıt üretimi %30 oranında azalmalı" ifadelerini kullandı.

Guterres, zirvede alınacak kararların sadece küresel iklim değişikliği ile mücadele açısından değil, aynı zamanda tüm dünyadaki insanlar için önemli olduğunu belirtti. "İklim finansmanı konusunda büyük bir adım atılmazsa, gelişmekte olan ülkeler bu zirveden eli boş dönebilir. Bu nedenle COP29, gelişmekte olan ülkeler için büyük bir fırsat olmalı" dedi.

Guterres, dünya genelinde emisyonları hızla azaltmak için güçlü karbon piyasaları kurarak, yerel toplulukların haklarına saygı gösterilmesini gerektiğini belirtti. "Artık harekete geçme zamanı. İnsanlık, bu konuda geri adım atmamalı" diyerek zirveye katılan dünya liderlerine çağrıda bulundu.

Denizli Kart Vize Dönemi Başladı: 65 Yaş Üzeri ve Engelli Kart Sahipleri Dikkat! Denizli Kart Vize Dönemi Başladı: 65 Yaş Üzeri ve Engelli Kart Sahipleri Dikkat!

COP29, küresel iklim değişikliği ile mücadelede önemli bir dönüm noktası olma yolunda ilerliyor. Liderler, ülkelerinin emisyonlarını nasıl azaltacağına dair taahhütlerini sunacak ve iklim eylemi konusunda somut adımlar atmaya karar verecek.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı