İşveren tarafıyla anlaşma sağlamaması nedeniyle grev kararı alan işçi sendikası 6. gündür devam eden haklı mücadelesinde kararlılıklarını her geçen gün daha net vurguluyor.
Konu ile alakalı grevin 6. gününde www.cankirihaber.net 'e en son açıklama Petrol-İş Sendikası Çankırı Şubesi başkanı Halil İbrahim Topcu'dan geldi.
Tedhditlere ve baskılara boyun eğmeden haklı mücadeleye devam edeceklerini söyleyan Başkan Topcu, "Petrol-İş sendikası Çankırı şubesi ve Sumitomo Rubber Ako Lastik fabrikası arasında Ocak 24 ten beri Devam eden Toplu iş şözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamayarak Greve çıkılmıştır.
Toplu iş görüşmelerinin tüm aşamalarını yasal süreç içerisinde masada Müzakerelerle yürüterek bu süreç tamamlanmış. Gelinen süreçte bir noktada anlaşılamaması üzerine 30 Nisan tarihi Grev ilanı ve 29 Mayıs tarihi itibariyle Grev uygulama tarihi belirlenerek İşverenimize tebliği yapılmış ve İş yerinde ilan edilmiştir.
Bu süreç içerisinde de masada görüşmelerimiz devam etmiş. Lakin 28 Mayıs günü Ankarada yapılan görüşmeden lehimize sonuç çıkmaması üzerine 29 Mayıs saat 13.00 itibariyle Grev uygulamamızı duyurup. Tüm çalışanlarımız makinalarını ve alanlarını temizleyerek güvenli bir şekilde iş bırakıp topluca Fabrika önüne çıkarak resmen Grev uygulamamızı başlatmış bulunmaktayız.
Öncelikle şu hususun net bilinmesi gerekir. Bu süreç yasal bir süreçtir. Tüm devlet kurumlarının takibinde olan her aşaması legal ve yasalar içerisinde yürütülmüş bir süreçtir. Kanunsuz hiçbir uygulama, eylem ve iş bırakmamız yoktur." dedi.
"Neden grev kararı aldık, neden anlaşamadık biraz süreci baştan başlayarak bilgilendirmek isteriz" diyen Başkan Topcu açıklamasında, "Fabrikamız 2013 yılında temelleri atılarak üretime başladığı yılllarda her zaman iyi ücret seviyelerine ulaşılacağı vadedilerek çalışanlar iş başı yaptırılmış fakat bu vaadler hep bölge koşulları öne sürülerek birileri tarafından engellenmiş ve Bu süreç içerisinde verilen sözler tutulmayarak Sendikal sürece girilmiştir.
Petrol-iş sendikası olarak ilk sözleşmemizi 2020 Ocak başında yaptık. bu sözleşmeyi biz ilk olduğu için Kurucu sözleşme olarak niteledik ve öncelikli şirketimizi toparlayalım sendikal kültürü oturtarak birlikte büyüyelim istedik.
İkinci sözleşmemizi 2022 Ocak ayı geçerli olmak üzere süreci geç bitirmekle birlikte haziran 14 te tamamladık. Bu sözleşmemizide ikinci sözleşme olduğundan onarıcı sözleşme olarak niteledik ve bir çok yeni maddeler koyarak onarıcı ve iyi bir sözleşme yaptık.
Bu süreç içerisinde istedik ki Şirketimiz büyüsün, kendini toparlasın, üretimimiz artsın. Karlılık oranı yükselsin ve herşeyden önemlisi Çankırı için olmazsa olmazımız istihdam oranı yükselsin, bunların hepsi gerçekleşti. Şirketimiz büyüdü. Lakin Şirketimiz büyürken, dünyada yaşanan Pandemi sonrası ülkemizde Ekonominin doğru yönetilememesi ve 2022 Temmuz ayında Asgari ücrete yapılan artiş sonrası alım gücümüzün hızla düşmesiyle biz küçüldük ücretlerimiz eridi.
İşverenimizden ücretlerimize iyileştirme istedik. Çünkü biz emekçiler oraya hizmet veriyoruz. Başka yerden geçimimizi sağlayamayız. Asgari ücrete gelen oranın ücretlerimize yansıtılmasını ve yaşanan kaybın telefisini istedik lakin işverenimiz bu duruma kayıtsız kaldı. İyileştirme yapmadı. Artan enflasyon ve her alanda yükselen fiyatlar sebebiyle bizim ücretlerimiz eridikçe eridi. 2023 yılının ortasında Tekrardan asgari ücrete yapılan artışla tamamen alım gücü yerle bir oldu herşeyin fiyatı yüzde 200-300 oranlarında artışlar gösterdi. 2023 Temmuz asgari ücret artış oranını ücretlere yansıtsakta alım gücünün erimesi sonucu ücretlerde bir toparlanma olmadı ve fabrika çalışanlarının tamamı 2024 yılı başı itibariyle 17 bin TL olan Asgari ücretin çok altında kaldı." şeklinde konuştu.
2024-2025 yıllarını kapsayacak 3.Toplu iş sözleşmenin kalıcı sözleşme olmasını söyleyen Petrol-İş Sendikası Çankırı Şube Başkanı Halil İbrahim Topcu, "Ücretlerimiz Lastik emekçisine yakışır bir seviyelere çıksın ve Asgari ücret gerçeğinden uzaklaşalım,verdiğimiz emeğin karşılığını artık gerçek manada alalım istedik. Lastik ütetimi bir sanayi kuruluşudur. Sanayii işçisine yakışır bir ücret olması gerekir,bizler otomobilin en önemli güvenlik ekipmanı olan lastik üretiyoruz.
Fabrika kurulalı 11 yıl oldu. 3. sözleşmemizi yapıyoruz, Üretimimiz ve ihracatımız iyi seviylere yükseldi,yaptığımız lastik markaları Dünya standartları içerisinde üst segment lastiklerle aynı sınıfta ve Avrupa pazarına ihracat yapan bir şirketiz. Çankırı Tüik raporlarında her 3 ayda bir ihracat rekorları kırmaktadır,Bu süreçte tamamen Fedakarlık yapılarak buralara gelindi,lakin Fedakarlık bi süreden sonra karşılıklı olursa anlamlı oluyor,karşılıklı Kazan Kazan mantığı devreye girerse şirkete olan aidiyet duygusu artıyor,Fakat Fedakarlıkta hep Kar eden işveren tarafı Feda eden hep çalışan tarafı olursa burada Aidiyet,bağlılık,kalite,iş güvenliği ve sağlıklı düşünmeden bahsedemeyiz.
Süreçte geldiğimiz noktada istediğimiz ücret seviyelerini göremediğimiz için Grevdeyiz.
Burada Tüm Çankırı halkının, resmi kurumlarımızın, esnaflarımızın, ana babalarımızın, yengelerimizin ve geleceği için mücadele ettiğimiz çocuklarımızın bizleri anlamasını, gelecek için, emek ve ekmek için verdğimiz haklı mücadeleye saygı duymalarını bekliyoruz.
Biz Petrol iş sendikası ve üyelerimiz olarak Gelişen Çankırı sanayisinde Lokomotifiz, öncüyüz, bizler dirayetli olacağız ki, mücadele edeceğiz ki diğer işletmelerde ve sanayi işletmelerinde çalışan işçi kardeşlerimizinde hakları artsın, yaşam koşulları ve alım güçleri artsın. Bizlerin dirayeti, kararlılığı ve direnci kırılırsa tüm sanayii işçilerinin direnci kırılır ve bir daha kendimizi toparlayamayız." ifadelerine yer verdi.
"Yıllardır olduğu gibi işverenler istihdam ve rızık tehdidiyle Çankırı yarenlerinin emeklerini sömürmeye ve karlarına kar katmaya devam ederler." diyen Başkan Topcu, "Bizler inançlı insanlarız. Rızgın kefili yalnızca ALLAH'tır, sebeb olanlardan korkmamamız lazım.Tehditlere aldırış etmiyoruz. Lütfen sizlerde aldırış etmeyin. Bizim dirayetimizi kırıcı söylemlere girmeyin. Hiç kimse buradan fabrika falan söküp götüremez. Devlet buna izin vermez. Devletimiz 11 yıldır hertürlü desteği ve teşvikleri veriyor. Bize vereceği ücretlerle kesinlikle zarar falan etmeyecekler sadece karlerinden biraz düşebilir. Biz geçim derdindeyken emeğimizin karşılığını alamazken işverenimizin karının oranını düşünemeyiz.
Özellikle işverenimizden Masada duyduğumuz, hemşire şu kadar alıyor, sağlık memuru bu kadar alıyor.
Sizin neyinize yetmiyor cümlesini. Çankırı halkından ve ailelerimizden duymak istemiyoruz.
Tüm sağlık çalışanlarımızı tenzih ederek söylüyorum. Bizler hemşire deyiliz beyaz önlükle iğne yapmıyoruz. Fabrika işçisiyiz, sanayii işçisiyiz, karbon karasını, lastik dumanını ciğerlerimize çekerek lastik yapıyoruz. Verdiğimiz emeğin karşılığını istiyoruz ve destek istiyoruz. ÇOK ŞEY İSTEMİYORUZ !!!
Sumitomo Lastik Emekçileri olarak verdiğimiz emek ve ekmek mücadelesinin bir an evvel Lehimize sonuçlanmasını, işimize ve üretimimize kaldığımız yerden devam etmek istiyoruz.
Çok Kıymetli Çankırı halkınında, Evlatlarının yanında olmasını ve sürecimize desteğini bekliyoruz." dedi.