ÖZEL HABER/İhracat Şampiyonu Fabrika'da işçiler adeta kontak kapattı ve üretim durdu. Anlaşma oturumlarından sonuç alınamayınca işçi grev kararı aldı.
Grev hakkında www.cankirihaber.net mikrofonlarına açıklama yapan Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Süleyman Akyüz, Beş aylık süren bir müzakere süreci yaşadıklarını ve sonunda anlaşmaya varılamadığını dile getirdi.
Genel Başkan Akyüz, "Anlaşmaya varılama ve en son grev kararı aldık. Bu anlaşamama durumu greve kadar getirdi ve bu sabah greve çıktık. Tabii ki buraya direkt gelmedik. Bugüne kadar 10, 11 tane oturum yapılmış bu oturumda kendimizi ifade etmeye çalıştık. Çalışanlarımızın çalışma şartlarını, koşullarını, haklarını, menfaatlerini de ortaya koyarak anlatmaya çalıştık. Yaşadığımız zorlukları anlatmaya çalıştık. Emsalleriyle ve sektör içerisindeki yerini anlatmaya çalıştık. Dünyadaki yerini anlatmaya çalıştık. Kazanlarını ortaya koymaya çalıştık. Kendilerinin de başka gerekçeleri var. Belirli bir rakamlardan sonra yukarıya çıkamayacaklarını söylediler. Evet Sumitomo Türkiye'de teknolojik olarak baktığınızda belki dünyanın en güzel işletmelerinden bir tanesidir. En iyi donanımlı işletmelerinden Bir tanesi çalışma ve üretim açısından baktığınızda siz de zaten söylediniz. İhracat şampiyonu olan bir işletmeden bahsediyoruz. Ama aynı anlamda ve aynı oranda çalışanlarımız yararlanıyor mu? Aslında değil. Biz de grevi ilan ederken yaptığım konuşmada da arkadaşlara da söyledim. Biz üçüncü toplu iş sözleşme sürecindeyiz. İki sözleşme yaptık. O sözleşmeleri de belirli sürede gittik. Artık işveren de alışsın. İşçimiz de sindire sindire bu işleri öğrensin. Bölgemizin en büyük sanayi kuruluşlarından bir tanesi. Bölgemizin insanının bu anlamda daha uzun süreli ve daha uzun vadede yararlanmasını sağlayacak koşu ve şartlar oluşsun dedik. Bazı şeyleri kendi sinemize çektik. Yani eksikliği bile kabul ederek ama işçimizi anlatarak asla yanıltmadan anlatarak çalıştık."dedi.
Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Süleyman Akyüz, "Ama bu dönemde üçüncü toplu iş sözleşme dönemi. Artık kendimizi geçine bilelim anlamında kendimizi ifade etmeye çalışalım. Yoksa bir refaha ulaşma mümkün değil. Zaten konuştuğumuz ücret, biz toplu iş sözleşmeye de otururken asgari ücretin çok çok altında bir ücretten bahsediyoruz. Belki kendileriyle röportaj yaptığımızda da söyleyecekler. %80-%90 doksanlara geldik diyecekler belki Ama halkımız da bilsin buradaki sizler de bilin. 13 bin 500 ortalama ücrete %90 deniliyor. Dolayısıyla asgari ücret ülkede 17 bin lira. Şimdi nereden bahsediyoruz? Ve biz bir sanayi işçisiyiz artık. Ben demin arkadaşlarımla sohbet ederken kendimizi sanayi işçisi artık kabul bundan sonra sanayi işçisi gibi davranacağız. Verimliliğimiz de ona göre yapacağız. Devamlımızı ona göre yapacağız. İşimizi biz sahip çıkıyoruz. Fabrikayı gezsinler, gezin görün. Çiçek gibi arkadaşlarım bıraktılar, çıktılar Bir saat sonra anlaşsak bile geri dönecekler. Düğmeye basıp tezgahı çalıştıracak pozisyonuna bıraktılar. Biz burası bizim ekmek teknemiz. Bizim amacımız burada grev değil. Grev bir araçtır. Ve bu kanunen ortaya konulmuş bir araçtır. Biz hedeflediğimiz bir oranı almak için buraya gittik. Ama maalesef böyle bir yaklaşım göstermediler. İçeride 18 madde idari maddeler de var. Sosyallerimiz var. Birtakım maddeler var. İşte bunları hem bunları toparlamak hem bir grev alışkanlığı da oluşmasın. Kimse burada grev sevdalısı değil. Zaten bu insanlar. Bu genç arkadaşlarım hiçbir zaman bunu yaşamadılar. Ama bir tecrübe bunlar dedi kendileri de edinecekler. Ben bir an önce aklı selim, yönetim davranarak, hesabını kitabını iyi yaparak, getirisini götürüsünü hesabını yaparak ve bu işçiyi üzerinde bırakacağı izni de bırakarak. Çünkü bu kafalarda bir çizik yapar bu işler. Dolayısıyla bütün bunları Düşünerek bir an önce toparlamak hem işletmemizin, hem çalışanlarımızın, hem sendikamızın, hem bölgemizin menfaatine olur. Ha uzarsa biz işçimize, sendikamıza, sendikamıza sonuna kadar sahip çıkacaktır. Bu anlamda grev gereklileri ne gerekiyorsa biz yerine getireceğiz. Amacımız ekmeğimizi korumak ve bir nebze olsun büyütmektir. Başka bizim gibi amacımız yok. Siyasi hiçbir amacımız olmak. İdeolojik başka bir şeylerden ve hiç kimse ile bizim bir bağlantımız yok. Biz Türkiye'de 74-75 yıllık tarihi olan bir sendikayız. Biz sınıfsal mücadelemizi veriyoruz. Burada işçi sınıfı var. Bu işçi sınıfının mücadelesini vermeye devam ediyoruz ve bu gayret içerisindeyiz." şeklinde konuştu.
Sayın genel başkan Türkiye çapında bu şekilde hizmet veren çok sayıda fabrika var. Siz oraları da biliyorsunuz. Bir kıyaslama yaptığınızda Çankırı'daki işler çok düşük bir ücret mi alıyorlar?
Genel Başkanı Süleyman Akyüz, "Şöyle bunu kendilerine de anlattı, bizim işçimiz, çalışan arkadaşlarımız bunu da biliyor. Az önce de açıkladım. Elli yıllık, altmış yıllık fabrikaların seviyesinde birden olacak halimiz elbette yok. Bölgesel olarak farklılıklar bütün işletmelerde, kurumlarda vardır. Ama neticede lastik üretiyoruz. Neticede biz dünya markası bir lastik üretiyoruz. Dolayısıyla kazançlar itibariyle baktığınızda da dünya liginde ilk sıralardayız. Şimdi dünya liginde ilk sıralarda olacağız, ama haklar ve menfaatler ve ücretler açısından baktığımda da eşsiz aşağıda kalın. O kadar da değil diyoruz. Kocaeli bölgesindeki lastik fabrikaları bir tık üstündedirler. Yani bizim taleplerimizin tamamını alsak dahi bir tık üstünde kalıyor. Ama bölgedeki işletmelerimiz de Aksaray olsun, işte Kırşehir olsun ve buradaki fabrikalarlar başa baş bir konuma gelelim dedik. Bizim söylediğimiz de budur. Çok farklı abartacak hiçbir şey de yoktur. Bugün Istediğimiz ücretler bugün mağazalarda çalışanlar, işte belediyede yani küçümseme açısından asla söylemiyorum. Hizmet sektöründe çalışanlarla bir ağır sanayi işçisinin ve üretim sektöründe çalışanı biraz farklı görmek lazım. Bu insanlar 3 vardiya çalışıyor. 4 vardiya çalışsa, 4 vardiyaya çalışsın. Bizim öyle bir sıkıntımız yok. Ama bir bedel ödüyoruz. Bu bedelin de karşılığını biz alalım diyoruz ve zaten 3 sözleşme olduğu için sözleşme öncesi, sendika öncesi zaten bir ufak geçmişleri de orada da E artık 10.cu yıla giriyoruz. 10 yılda artık kendini toparla da bu insanlara bir nefes ver. Bizim istediğimiz budur. kıyaslama yaptığımız zaman diğer fabrikalardan da daha düşük olduğunu biz biliyoruz. Biz bunu işçimize de anlatıyoruz. Onlar da biliyor onu. Ama biz bu basamakları tek tek çıkmayı hedefliyoruz. Kalıcı olarak hem işletmemiz büyüyerek hem arkadaşlarımızın sayısı çoğalarak ve hakları gelişerek var olmak istiyoruz." dedi.