ÖZEL HABER/Çankırı’da bu yıl düzenlenecek olan kitap fuarı öncesi, fuarın fikri sahibi olduğunu belirten Çankırılı yazar Nigar Kaya’dan dikkat çeken bir açıklama geldi. Kaya, kitap fuarı projesini bir yıl önce gündeme getirdiğini, gerekli görüşmeleri yapmasına rağmen proje sürecinden dışlandığını ve herhangi bir bilgilendirme almadığını belirterek yaşananlara cankirihaber.net’e yaptığı açıklamada tepki gösterdi.
Çankırılı Yazar Nigar Kaya’nın Cankirihaber.net’e yaptığı o açıklaması:
“Şubat 2024 yani bundan bir sene önce Çankırı şube başkanı olduğum (YAZ-ŞA-DER) Yazar Şairler Derneği ile ortak çalışma yapıp Çankırı'da bir kitap fuarı düzenlemek istedik. Bunun için ilk görüşmemi Sayın Valimizin eşi Didem TAŞOLAR'la yaptım. Didem Hanım’ın soruşturması sonunda; bana bu işle belediyenin ilgilendiğini söyledi. Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen'den randevu alıp görüşme sağladım. Görüşme sonunda bana yardımcı olabileceğini, ne zaman istersem yapabileceğimi söyledi. Çünkü böyle bir çalışma Çankırı'da hiç yapılmamıştı ve hem genel kültüre destek, hem yeni yazarlara destek hem de Çankırı'yı tanıtım amacındaydım.
Sayıları çoğaltılarak her yılın aynı vaktinde birinci Çankırı, ikinci Çankırı kitap fuarı diye büyük fuarlar arasına katılmayı sağlayacağını düşündüm. Hatta birkaç ünlü yazar gelirse her yıl bu projenin katlanarak büyüyeceğini ilettim. Yoğunluktan dolayı o gün karar verilemedi. O yüzden yer ve zaman için ikinci bir randevu talep ettim. Ancak bir türlü dönüş yapılmadı.
Haziran ayındaki bayramlaşma kokteylinde karşılaştığımızda ‘Başkanım hâlâ randevu bekliyorum.’ dediğimde ‘Çok yoğunum Nigar Hanım ama aklımdasınız.’ dedi. Daha sonrası için ısrar etmedim çünkü hem ısrarı sevmem hem de okulların açılmasını bekledim. Yeni randevuyu da 23 Nisan ya da 19 Mayıs haftasında fuarı gerçekleştirmek için isteyecektim.
Fakat nasıl oluyorsa birden 2025 Mart ayında, haberlerde Çankırı'da fuar yapılacağını öğrenerek şaşkına uğruyorum. Nasılsa haberdar ederler diyorum, ancak bana haber veren Belediye Başkanı değil, vali oluyor. İkisi de yan yana oturuyor ve belediye başkanı konudan bihaber gibi davranıyor. Oysa Sayın Valimiz bu haberi verirken ne kadar da heyecanlı... Halbuki Çankırılı olmamasına rağmen benimle daha ilgili.
Bazı okurlarım bana bu fuarda neden yer almadığımı sorarken hazırlanan afişi paylaşıyorlar. Şaşkınlığım tabii ki ikiye katlanıyor. Bunun üzerine Sayın Valimizin eşi Didem Hanım'la iletişime geçiyorum. Afişi kendilerinin hazırlamadığını ve araştıracağını söyleyerek zaman istiyor. Benim de yaptığım araştırmalar sonunda, bu projeyi yapmak için Belediyenin fuarcılık şirketiyle iletişime geçtiğini öğreniyorum.
Benim düşündüğüm gibi bu fuar bir paylaşım ve destek fuarı olmaktan çok uzak ve bu fikrin sahibi ben olmama rağmen hem programdan hem süreçten uzak tutuldum. Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen’e özelden bu konuda rahatsızlık duyduğumu iletmeme rağmen hiçbir yanıt alamadım.
Oysa bu fikrin sahibine en azından bir teşekkür edilmesi, bu çabanın takdir edilmesi gerekirdi. Nedenini anlamıyorum; aynı kulvarlarda bile değiliz. Bu sadece adalet meselesi değil, aynı zamanda karşılıklı saygı ve iyi niyet meselesidir. Bu yüzden ben bu projede iyi niyet göremiyorum ve bana sunulan şekilde programa dahil olmayı reddediyorum.
Üstelik bu gibi durumlardan Çankırı’nın değerli sanatçıları da nasibini almış durumda. Sanatçılar uzakta olunca mı değerli oluyor? Mustafa Ceceli ve Turgay Başyayla gibi isimler dahi küstürüldü. Oysa Tuz Festivali’ne ilk onlarla başlamalıydık.
Fikirler, toplumun ilerlemesi için önemlidir. Ancak fikirleri çalmak, sahibini yok saymak, topluma da zarardır. Bu projeye dair heyecanla bekleyen genç yazarlarımızın da artık yer almak istemediklerini üzülerek belirtmek isterim.
Bu yazıyı da beni bu süreçte seyirci haline getiren kişilere kırgınlıkla yazıyorum. Her şeyin ötesinde bir fikrin arkasındaki emeği görmezden gelmek büyük bir hata, hatta ayıptır. Çankırı’da iki ve üzeri kitabı olan kaç yazar var ki zaten? Sanatçının elinden tutulmazsa, ne zaman bu afişte yer alacak ki?
Çankırı'nın geleceği için emek veren, fikir üreten ve sanatını bu şehre adayan herkese hak ettiği değeri vermek, sadece bir lütuf değil, bir gerekliliktir. Benim gibi düşünen tüm yazarlar ve sanatçılar adına, bu projede emeğe ve saygıya dair farkındalık yaratmanın peşindeyim.
Bu yazıyı yazmamın amacı yalnızca yaşanan haksızlığı dile getirmek değil, aynı zamanda Çankırı'nın kültürel zenginliklerinin bir arada daha güçlü bir şekilde büyüyebileceğine olan inancımı vurgulamaktır.
Kültürel gelişim sadece fikirlerin ve çabaların kıymetini bilmekle mümkündür. Çankırı'nın geleceği için umut etmek istiyorum; hemşehrilerim birbirlerinin emeklerine ve fikirlerine saygı duymayı öğrendiği zaman, şehrimiz çok daha büyük işlere imza atacaktır."
Güçlü olan sanatçının ardında güçlü yönetim vardır.”
HABER: Burak Kaya